Reformaation juhlavuonna nousee luonnollisesti esille yksi henkilö yli muiden – Martti Luther. Tiesitkö, että Luther ei ollut kuitenkaan aikalaisistaan ainoa, joka pyrki vaikuttamaan ajan Roomalaiskatolisen kirkon uskoon ja oppiin?

 

-Muitakin reformaattoreita on tietysti suuri joukko. Jos ajattelee reformaation kulkua, eräs huomattavimmista Lutherin kanssa-reformaattoreista, ja toisaalta myös kiistakumppaneista, oli Zürichin reformaattori Ulrich Zwingli, Helsingin yliopiston kirkkohistorian professori Kaarlo Arffman kertoo.

 

Martti Luther ja Ulrich Zwingli asuivat niin kaukana toisistaan, etteivät he koskaan tavanneet toisiaan, mutta pian he ajautuivat kauas toisistaan myös ajattelunsa osalta. Lutherin ja Zwinglin erimielisyys koski kuumimmillaan ehtoollisen sakramenttia. Zwingli ymmärsi humanistisen taustansa myötä ehtoollisen pelkästään hengelliseksi ateriaksi. Luther ei tätä hyväksynyt, vaan piti kiinni siitä, että Kristuksen ruumis ja veri todella saadaan ehtoollisen sakramentissa.

 

Toinen kuuluisa Lutherin aikalaisreformaattori oli Philip Melanchthon, joka sai Wittenbergin yliopistosta jo parikymmenvuotiaana kreikan professorin viran.

 

-Melanchthon oli lahjakas kielimies, joka oli saanut erittäin hyvän humanistisen kasvatuksen. Hän ei ollut varsinaisesti teologisen tiedekunnan opettaja, mutta käytännössä täysi teologi ja suuri teologinen vaikuttaja. Melanchton ja Luther toimivat aluksi hyvässä yhteisymmärryksessä, mutta myöhemmin heidän välilleen alkoi kasvaa näkemyseroja, Kaarlo Arffman selittää.

 

Kolmantena samoihin aikoihin liittyvänä nimenä muistetaan ranskalainen oppinut, Jean Calvin.

 

-Edellä mainituista hänet erottaa se, että hän on nyt selvästi nuorempi, jo toisen polven reformaattori. Hän vaikutti aluksi Strasbourgissa, mutta hän tuli tunnetuksi varsinkin ranskankielisellä alueella Genevessä. Calvinista tuli Geneven reformaattori ja sieltä hänen aatteensa levisivät ympäri Eurooppaa.

 

Helsingin yliopiston kirkkohistorian professori Kaarlo Arffman kertoo Euroopan reformaattoreista ja heidän ajattelustaan lisää Armoa 2017 -ohjelmassa Radio Deissä torstaina klo 09:05 ja 13:05.

Kaikki Armoa 2017-sarjan podcastit