Jälki-istunnon vieraina 16.4. ovat viestinnän asiantuntija ja sparraaja, pastori Taneli Hassinen, Ristin Voitto -lehden päätoimittaja Petri Mäkilä ja freelance-toimittaja, eläkeläinen Sirkku NyströmOhjelmaa isännöi Ariel Neulaniemi.


Sirkku Nyströmin mukaan ikäihmiset jäävät koronakeskustelussa koko ajan katveeseen. Miksi ikäihmiset eivät siis näy? Nuorempia tuntuu Nyströmin mukaan kiinnostavan vain se, etteivät omat isovanhemmat tai vanhemmat sairastu, mutta muilla vanhoilla ei olisi niin väliä. Ikäihmiset eivät tunnu kiinnostavan sen enempää päättäjiä kuin mediaakaan – paitsi että ovat riskissä ja heille on annettu ensimmäiset rokotukset. Heidän kaikki harrastuksensa ja muut liikuntamahdollisuutensa kuin kävely ja puuhailu kotipihalla tai parvekkeella (jos sellainen on) ovat olleet katkolla suuressa osassa maata marraskuusta lähtien. Suomessa harmitellaan sitä että nuorilta jäivät penkkarit väliin, mutta Nyström muistuttaa nuorilla olevan edessään kymmeniä vuosia elämää. Yli 70-vuotiailla ei taas ole. Eikö sillä ole mitään väliä?

Petri Mäkilä pohti, saavatko viranomaiset sulkea kirkot poikkeusoloissa? Entä milloin kirkot saavat vastustaa viranomaisten määräyksiä? Yhdysvalloissa on käyty monia oikeustaisteluja koskien kirkkoja, jotka eivät ole taipuneet osavaltion oikeusviranomaisten asettamiin uskonnon harjoittamista rajoittaviin määräyksiin. Erityisesti reformoidussa kristillisessä kontekstissa katsotaan, että valtiolla ei ole missään tilanteessa oikeutta puuttua kirkon toimintaan. Myös Espoon kotikirkon tausta on kalvinistisessa baptismissa. Vapaiden kristillisten suuntien yhteyksissä on tullut esille pohdiskelua tilanteista, joissa kristillinen usko haastetaan viranomaisten taholta. Tällöin esiin on usein nostettu esiin erityisesti kaksi tilannetta Raamatusta (Ap. t. 4:1-22 ja  6:17-42), joissa apostolit vangitaan, heitä kielletään julistamasta julkisesti Jeesuksen nimessä. He vastaavat: ”Päättäkää itse, onko Jumalan edessä oikein kuulla enemmin teitä kuin Jumalaa! Me emme voi olla puhumatta siitä, mitä olemme nähneet ja kuulleet.” Toisessa kohtaa he vastaavat: ”Enemmän tulee totella Jumalaa kuin ihmistä.” Miten tämä ajatus toimii siirrettynä nykyaikaan? Milloin nykykirkot voisivat olla vastaavassa tilanteessa?

Taneli Hassinen toi esille sitä, millä tavalla erilaiset ideologiat vaikuttavat kirkon taustalla. Mediassa on viime aikoina tullut esille havaintoja siitä, miten työväenliike ja kirkon institutionaalinen valta on taipunut kulutuskeskeisen yksilöllisyyden edessä. Toisaalla on moitittu  kirkon laimentaneen anarkistista Jeesusta hyväksi paimeneksi. Minkä edessä kirkko on tosiasiassa antautunut?

Kuuntele Jälki-istunto [Radio Dei 16.4.2021]