Jälki-istunnossa saman pöydän ääreen perjantaina 23.4. keskusteluaiheensa jakavat filosofian tohtori, kolumnisti, poliitikko Eija-Riitta Korhola, teologian tohtori, psykologian opiskelija ja tubettaja Ville Mäkipelto sekä rovasti ja Sana-lehden päätoimittaja emeritus, eläkeläinen Hannu Nyman. Heidät keskustelemaan poimi ohjelmaa isännöivä Ariel Neulaniemi.


Ville Mäkipelto kysyy, miten vihapuheen ja kiusaamisen voi kitkeä netistä? Päivittäin sosiaalisem median sisältöjen parissa työskentelevä Mäkipelto kokee internetin ja sosiaalista median tuoneen maailman paljon hyvää, mutta törmää työssään myös niiden varjopuoliin. Mannerheimin lastensuojeluliiton tuoreen kyselyn mukaan nettikiusaaminen ja -häirintä on nuorten parissa arkipäiväistä (Yle 22.4.2021). Yleisimmät nuoriin itseensä kohdistuvat kiusaamisen muodot ovat ilkeät kommentit, nimittely tai haukkuminen. Vakavimmissa tapauksissa on kyse tappo- tai raiskausuhkauksista sekä seksuaalisesta häirinnästä. Somealustojen kautta myös koulukiusaaminen voi saada uusia muotoja. Mistä vihapuhe kumpuaa ja miten netistä saisi turvallisemman?

Eija-Riitta Korhola kahlaa somemaailman toisenlaiseen varjopuoleen. Hän on huolissaan sosiaalisen median myötä kulttuurissamme tapahtuneesta muutoksesta. Hänen mukaansa olemme joutuneet sanomaan hyvästit tietynlaiselle sivistykselle, sellaiselle, jota kutsuttiin harkinnaksi tai yön yli nukkumiseksi. Viime vuosina erilaiset lynkkaukset ja maalitukset ovat nousseet yleisiksi puheenaiheiksi. Moni pelkää sanoa omaa mielipidettään jopa työpaikkansa menetyksen takia. Sosiaalisen median keskusteluissa täytyy huomioida nykyään monta erilaista teemaa tai käsitteitä kuten intersektionaalinen feminismi, joka pyrkii kiinnittämään huomiota syrjintään.

Hannu Nyman on puolestaan törmännyt monen toiveeseen yhteisöllisyydestä, vaikka samaan aikaan ihmisten kasvokkaisen kohtaamisen mahdollisuudet on viety internettiin. Missä siis kohtaamme ja kenen kanssa ”yhteisöllistyisi”? Kristinuskolla on kuitenkin jo historiansa alkuvaiheesta oma viestinsä kerrottavaksi. Alkuseurakunnan krisityt rakensivat tasa-arvoista yhteisöä, ja loivat avustusjärjestelmiä vielä heikompiosaisten auttamiseksi. Miten kirkko voisi tulla yhteisöllisyyden kanavaksi tänään?

 

Kuuntele Jälki-istunto [Radio Dei 23.4.2021]

Jälki-istuntoon liittyvää: 

MILLAISIA VIHAKOMMENTTEJA SAAN? – ”Olet Mäkipelto tyhmä” – YouTube

Kysely: Nettikiusaaminen ja -häirintä nuorille liki jokapäiväinen riesa | Yle Uutiset | yle.fi