Jälki-istunnon keskusteluteemoista tällä kertaa vastaavat  Maikkarin toimittaja Ivan Puopolo, Parempi avioliitto ry:n toiminnanjohtaja ja Avec-lehden päätoimittaja Hanna Ranssi-Matikainen sekä freelance toimittaja ja Sinapinsiemenen päätoimitaja Ella Luoma. Puheenvuorot jakaa Ariel Neulaniemi.


Ivan Puopolo esittelee viime aikaisia cancel-kulttuurin tapauksia sosiaalisesta mediasta, jossa sananvapaus on ollut haastettuna. Ilmiössä on Puopolon luonnehdinnan mukaan kyse siitä, että yhteiskunnallisten päämäärien saavuttamiseksi – tai vieläkin tarkemmin omasta omasta mielestään väärien mielipiteiden kitkemiseksi – jotkut pyrkivät hankaloittamaan toisten ihmisten elinkeinoa tai työsuhdetta. Sosiaalisen median ”kohut” syntyvät nopeasti ja näkyvästi, mutta ovatko ne lopulta niin isoja mittakaavaltaan kuin lopputulos antaisi ymmärtää?

Hanna Ranssi-Matikainen ottaa tarkasteluun Katolisen kirkon piirissä esiin tulleet pedofiliatapaukset. Tällä viikolla julkistetun Ranskan katolisen kirkon perustaman komission raportin mukaan 330 000 lasta on joutunut pappien, muiden kirkon työntekijöiden sekä esimerkiksi katolisten koulujen opettajien tekemän seksuaalisen hyväksikäytön uhriksi vuosien 1950-2020. Uhreista joka kolmas on raiskattu. 80 prosenttia uhreista on poikia. Hyväksikäyttäjiä on yhteensä noin 3000. Hyväksikäytettyjä olisi annettujen tietojen valossa 100 yhtä tekijää kohti. Ranssi-Matikainen nostaa esille katolisen kirkon pedofiliatapauksia tutkineen Mikko Ketolan arviot Kirkko ja kaupunki -lehdestä, jossa Ketola mainitsi syiksi esimerkiksi vallan väärinkäytön, seksuaalisuuden vääristymisen ja salailun, jotka ovat johtaneet katolisessa kirkossa hirvittävään lopputulokseen. Miksi tällainen ilmiö on tullut esille juuri viime vuosikymmeninä ja enenvästi viime aikoina? Mistä se kertoo?

Ella Luomaa on tuskastuttanut, erityisesti ilmastokriisikeskustelussa ”vielä on toivoa” –puhe, joka on hetkittäin tuntunut tyhjältä. Mitä se toivo sitten on? Miten kirkossa ja kristinuskossa toivosta pitäisi puhua? Turun arkkihiippakunnan piispa Mari Leppänen kirjoitti taannoin kolumnin Helsingin Sanomiin ilmastokriisistä. Hänen mukaan epätoivo herättää pelastamaan maailmaa. Voiko epätoivo olla siis voimavarana ja toisaalta konkreettisten toimien ja sitä kautta toivon käynnistäjä?

—————–

Kuuntele Jälki-istunto [Radio Dei 8.10.2021]

Jälki-istuntoon liittyvää:

Vallan väärinkäyttö, seksuaalisuuden vääristyminen ja salailu johtivat katolisessa kirkossa hirvittävään lopputulokseen, arvioi tutkija Mikko Ketola – Kirkko ja kaupunki

Epätoivo herättää pelastamaan maailmaa – Mielipide | HS.fi