Jälki-istunto kokoaa tälläkin viikolla keskustelijat eri näkökulmien takaa. Vieraina tietokirjailija ja toimittaja Matti Virtanen (mm. Yleisradio, Helsingin Sanomat, Talouselämä, Alfa-tv), uskontojournalisti Samuli Suonpää (mm. Suomen Kuvalehti) sekä tietokirjailija ja toimittaja Pirjo Wesaniemi (mm. Ilta-Sanomat, Eeva, Yleisradio, Askel).

Samuli Suonpää voisi hyvin kysyä, onko Black Friday kulttuurinomimista, mutta hän päätyy teeman ytimeen: Samalla kun Marja Sannikka -ohjelmassa aiheutti laajaa keskustelua ja uutisointia Woke- ja cancel-kulttuureista, on hyvä pohtia, mistä ilmiön taustalla on kyse ja mistä tuulee. Suonpää huomauttaa, että woke-ilmiö ja siitä kommentoiminen on omaksuttua Yhdysvalloista. Uhkaako ”woke-kultti” sananvapauden lisäksi koko läntistä elämänmuotoa? Mistä tässä vastakkainasettelussa on kyse ja mikä on median rooli? Lietsotaanko meitä siihen? Kenen sananvapaus nyt todellisuudessa on uhattuna ja miten?

Pirjo Weaniemi kysyy, miksi lapset tunnutaan unohtuvan korona-aikana. Pitkään on vakuuteltu, ettei korona tartu lapsiin eikä varsinkaan kouluissa. Nyt opetusministeri Li Anderssonkin on myöntänyt tarttumisen. Nyt kuitenkin 32 prosenttia tartunnoista on alle 14-vuotiailla. Israelilaisen tutkimuksen mukaan koronan saaneista lapsista 10 % saa koronan long covid -muodon. Eikö Suomi kanna huolta lapsista? Ja pitääkö kuitenkin priorisoida koronakuolemalle alttiimmat iäkkäät ja sairaat ihmiset?

Matti Virtanen on huolissaan geopoliittisesta tilanteesta Kiinan ja Venäjän osalta. Samalla kun Venäjän paineet jatkuvat Ukrainan suuntaan, Kiina kiristää otettaan Taiwanista. Aiemmat maailmanpolitiikan uhkakuvat olivat pitkälti ydinmahtien harteilla. Vuosikymmenten jälkeen selviää, että monen kahakan taustalla onkin ollut muut motiivit, jotka ovat saaneet tilanteen näyttämään toiselta. Mitä me emme nyt näe ja havaitse isossa kuvassa?


Kuuntele [Radio Dei 26.11.2011]