– Kiitollinen saan olla, että olen tällaisen yhteiskunnan jäsenenä, jossa jokaiselle annetaan mahdollisuus. Mentäisiin mihin tahansa muualle maailmalla, en olisi näin vähällä selvinnyt tällä taustalla, kommentoi Lauri Johansson Radio Deille.

Late Johansson on istunut elinkautisesta tuomiostaan nyt 17 vuotta, joista viimeiset viisi vuotta Naarajärven avovankilassa Pieksämäellä. Johansson jätti Helsingin hovioikeudelle vuonna 2017 toisen hakemuksensa ehdonalaiseen vapauteen pääsemisestä. Edellinen hakemus hylättiin keväällä 2016.

Tänään hovioikeudesta soitettiin Late Johanssonille ja kerrottiin, että hän pääsee ehdonalaiseen vapauteen 1. kesäkuuta 2020. Puolen vuoden koevapauden on määrä alkaa jo kuluvan vuoden joulukuussa.

Johansson arvioi hovioikeuden päätöksen perusteluita tuoreeltaan Radio Deille.

– Tämä edelleen vain vahvistaa sitä, että Herra on todellinen ja pitää omistaan huolen.

– Olen kahdeksan vuotta käynyt lomilla ja ne ovat menneet moitteetta. Päihteistä on tullut viimeinen positiivinen testi vuonna 2006. Ei ole mitään merkintöjä ollut enää yli kymmeneen vuoteen. Avolaitostyöelämässä olen ollut reilut viisi vuotta. Oma vaikutus varmaan ollut silläkin, että kun kaksitoista vuotta sitten, kun tulin uskoon, tunnustin vanhat juttuni ja tein pesäeron alamaailmaan.

”Raamattu kieltää vasikoinnin ja olen hoitanut vain omat asiani.”

Late Johanssonilla on taustallaan poikkeuksellisen rankka henkirikoshistoria. Hän ampui syksyllä 2001 perustamansa NBK-jengin (Natural Born Killers) jäsenen Sami Huhtimon, koska tämä olisi halunnut erota jengistä. Johansson tuomittiin murhasta elinkautiseen joulukuussa 2002.

Johansson tuli uskoon Riihimäen vankilassa vuonna 2007, minkä jälkeen hän itse tunnusti kaksi selvittämätöntä vanhempaa murhaa. Johansson oli toiminut huumekauppiaana ja huumevelkojen takia ampunut Pauli Saastamoisen vuonna 1992 ja muusikko Remu Aaltosen veljen Jari Aaltosen vuonna 1998.

Late Johansson oli itse murhayrityksen kohteena helmikuussa 2001 ja sai vankeutensakin aikana paljon tappouhkauksia. Johansson ei kuitenkaan pelkää kostoyrityksiä.

– Minulle on tullut onnitteluita eduskunnasta ja sitten alamaailmasta ihan huipulta asti. Ei minulla ole mitään pelättävää, koska Raamattu kieltää vasikoinnin ja olen hoitanut vain omat asiani.

”Jos Herra on sitä mieltä, että orastava evankelistan ura ei ota tulta, niin sitten ei ota.”

Late Johansson on lomillaan kierrellyt puhumassa hengellisissä tilaisuuksissa ja vankiloissa eri puolilla Suomea. Hän on osallistunut Mahdollisuus muutokseen -tapahtumaan vuonna 2012 ja ollut perustamassa Ex-Criminal Day -tapahtumaa vuonna 2014 Citymissionin kanssa.

Vapauduttuaan vankilasta Johanssonilla on uudenlainen arki edessä. Hän kuitenkin toivoo, että voisi jatkaa evankelistana.

– Olen 53-vuotias enkä ole päivääkään elänyt normaalia arkielämää, että on siinä opetteleminen. Asunto pitää hankkia, sun muuta. Mutta luotan siihen, miten Sanassa sanotaan: Kun riipumme Herrassa kiinni, niin se toinen puoli varmasti pitää, että kyllä kaikki järjestyy.

– Minulle on myönnetty takuueläke, mikä on se pienin mahdollinen. Sen päälle sitten vähän puhuja- ja kirjoitushommia. Jos Herra on sitä mieltä, että orastava evankelistan ura ei ota tulta, niin sitten ei ota, mutta niin kauan kuin puhelin soi ja pyydetään puhumaan, niin kyllä minä menen.

”Jos retkahdan, niin sitten on vaara olemassa.”

Suurimpana riskinä tulevaisuudessaan Late Johansson näkee sortumisen huumeisiin. Johansson käytti ja myi amfetamiinia 20 vuotta.

– Jos siihen retkahdan, niin sitten on vaara olemassa. Olen viimeksi käyttänyt huumeita vuonna 2009. Siitä tulee kesällä kymmenen vuotta. Niinhän se on kuin alkoholistilla, että niin kauan pärjää, kun ei ota yhtään huikkaa. Vannomaan en lähde senkään takia, että Jeesus opettaa, ettei saa vannoa, mutta minun puheeni huumeiden kohdalla on: ”Ei, Ei, Ei”.

Odottaessaan vapautumistaan Late Johansson jatkaa treenaamista salilla. 9. helmikuuta hän osallistuu varustevoimanoston SM-kilpailuihin.

Johanssonin aikomuksena on lähteä vapauteen hyvässä fyysisessä, henkisessä ja hengellisessä kunnossa. Viime syksynä hän voitti klassisessa voimanostossa SM-pronssia 30 vuoden harjoittelun jälkeen.

Teksti: Kirsi Rostamo

FAKTA:
Elinkautiseen vankeuteen tuomittu voi päästä ehdonalaiseen vapauteen, kun vankeutta on suoritettu vähintään 12 vuotta. Vapauttamisesta päättää Helsingin hovioikeus. Elinkautisesta vankeudesta voi vapautua myös tasavallan presidentin armahduksella. Maksimi elinkautinen on Suomessa keskimäärin 14,6 vuotta ja pisin on ollut 22 vuotta.

 

Kuuntele Mikael Juntusen toimittama Lauri ”Late” Johanssonin haastattelu (Radio Dein aamulähetys torstaina 17.1.2019):