Suomalaisten suhtautumisesta koronarokotteisiin uutisoitiin paljon vielä siinä vaiheessa, kun rokotteita ei ollut vielä saatavilla. Kun rokotekehittely notkahti eteenpäin ja erilaisia rokotteita oli saatavilla, uutisointi on keskittynyt enemmänkin suomalaisten rokoteakttavuuteen. Vaikka noin 65 prosenttia suomalaisista on saanut ensimmäisen rokotteen ja tehosteen noin 32 prosenttia, tahti on hidastunut ja toisaalta tartuntojen määrä on räjähtänyt. THL:n johtaja, professori Mika Salminen on todennut Suomen olevan nyt koronapamndemian neljännessä aallossa. Tartuntojen kasvanut määrä ei ole kuitenkaan näkynyt sairaalahoitoa tai tehohoitoa tarvitsevien määrässä. Ja vaikka rokotetutkin voisivat saada helposti leviävän koronan delta-virusmuodon, tämä johtuisi eri asiantuntijoiden mukaan osin rokotteiden kasvaneesta kattavuudesta. Tauti ei iske pahana rokotteen takia.

Miksi silti koronarokotteet herättävät kritiikkiä? Entä miksi juuri herätyskristillisissä piireissä tavataan koronavastaisuutta? Kirkon tutkimuskeskuksen tutkimuskoordinaattori Jussi Sohlberg totesi MTV:n haastattelussa, että ”tiukin ryhmä on rokotevastaiset, jotka yleisesti vastustaa rokotteita ideologisista syistä.” Heitä on Sohlbergin arvion mukaan suomalaisista viitisen prosenttia. Hänen mukaan uskonnollisella kentällä on havaittavissa rokotevastaisuutta. Erityisesti ihmisissä jotka edustavat konservatiivista herätyskristillisyyttä. Yhtäläisyysmerkkiä rokotevastaisuuden ja konservatiivikristillisyyden välille hän ei kuitenkaan laita.

Miten asiaa kommentoivat edustajat helluntailiikkeestä ja Vapaakirkosta?

Kuuntele: Suomen Helluntaikirkon hallituksen jäsen ja Kuopion helluntaiseurakunnan pastori Heimo Enbuska [Radio Dei 29.7.2021]

Kuuntele: Suomen Vapaakirkon nuorisotyön johtaja Tommi Koivunen [Radio Dei 29.7.2021]