Tervetuloa Patmokselle 3.-10.9.2018. Matka on Radio Dein kuuntelijamatka. Hengellisestä annista vastaa tanssiva pappi Jaakko Kara. Kreikkalaisia tansseja hän on harrastanut ja opettanut jo kolmekymmentä vuotta, ja kaksi vuosikymmentä palvellut Vantaan Hämeenkylän seurakunnan pastorina.

Deimatkalla kreikkalaista tanssia oppivat niin vasta-alkajat kuin kokeneemmatkin harrastajat. Tanssimisen lisäksi ihastellaan Kreikan eri maakuntien esityksiä Kansantanssifestivaaleilla.

Kreikkalainen tanssi on kreikkalaisen elämäntavan ytimessä. Antiikin kreikkalaiset linjasivat, että musiikki, laulu ja tanssi ovat saman ilmiön kolme olomuotoa – erottamattomat.

Tanssi lähtee usein tilanteesta, jossa ensin on syöty ja juotu: jaettu siis hyvässä hengessä aikaa läheisten ja ystävien kanssa. Sen jälkeen mieli on kevyt, tekee mieli nousta ylös ja levittää kädet – OPA!

Kreikkalainen viisaus muistuttaa: iloitseva sydän on ikuisesti nuori.

Na horepsume – tanssitaan!

Matkan taustalla on Johannes sekä Ilmestyskirja. Majoitumme samassa, kodikkaassa hotellissa pienellä Patmoksen saarella. Emme siis ryntäile paikasta toiseen. Tutustumme Ilmestyskirjan luolaan, Johannes Teologin luostariin ( 1088-89), Evangelismos-nunnaluostariin jne. Iltaisin nautimme hyvää kreikkalaista ruokaa ja juomaa, tanssimme ja osallistumme viikonloppuna kansantanssifestivaaleille.
Eräs asia kannattaa pitää mielessä. Kiire, stressi ja aikataulut pitää jättää kotiin! Ja jos päiväohjelmamme järjestys muuttuu, niin ei se mitään!
Matkan aikana kävelemme jonkin verran, mutta vain hyviä teitä pitkin. Ei siis mitään piikkisiä ja mutkaisia rinnepolkuja, vaikka kuntoilijoille mäkiäkin on. Ja jos jollakin on hankaluuksia kävellä, järjestämme tarvittavan autokuljetuksen, jolloin näkee kaiken keskeisen siinäkin tapauksessa. Matkalaisten hyvinvoinnista vastaavat Patmoksen asiantuntijaopas Thorleiff Johansson sekä paikallisopas Pirjo Fragkopoulos.

 

OHJELMA

Ma 3.9. klo 16.20 Lähtö Helsinki-Vantaan lentoasemalta kohti Ateenaa. Suomalainen paikallisoppaamme, Pirjo Fragkopoulos on meitä vastassa ja vie meidät Matin kylään, jossa majoitumme ensimmäisen yön. Olemme hotellissa n. klo 21:00-21:30. Lentokoneessa tarjoillaan ateria ja juomat ovat ilmaisia.

Ti 4.9. Aamiaisen jälkeen lähdemme tutustumaan Ateenaan. Bussilla näemme Ateenan tärkeimmät nähtävyydet, ja tutustumme Akropoliin upeaan museoon. Kävelemme hitaasti ylös Areopagille, missä Paavali aikanaan saarnasi ateenalaisille. Lounas Ateenan vanhassa kaupungissa. Kuljetus Pireukseen, mistä laivamme lähtee klo 15:00 Patmokselle. Meille on varattuna mukavat istuimet koko matkan ajaksi, mutta kannellekin saa mennä nauttimaan merestä sekä Kreikan saaristosta. Saavumme Patmokselle klo 22:35, ja meillä on kuljetus omaan Joanna-hotelliimme.

Ke 5.9. Aamiaisen jälkeen aloitamme tutustumisen Patmos-saareen. Ensimmäisenä on vuorossa Johanneksen Ilmestyskirjan luola. Menemme sinne paikallisella linja-autolla, joka lähtee hotellimme l äheltä kello 09.45. Luolassa vietämme rauhallisesti aikaa ja eläydymme Johanneksen maailmaan Ilmestyskirjan syntypaikalla. Sen jälkeen kävelemme rinnettä alas Skalan kaupunkiin. Tätä kävelyä koskee sama kuin kaikkia muitakin: tarvittaessa järjestyy autokuljetus, joten matka sopii kaikille. Illalla aloitetaan kansantanssien opiskelu.

To 6.9. Aamiaisen jälkeen lähdemme kohti Kreikan ehkä merkittävintä nunnaluostaria, Evangelismosta. Tuo reippaitten nunnien hoitama luostari henkii ainutlaatuisen ajatonta rauhaa. Evangelismosluostarista siirrymme toiseen luostariin, koko saarta hallitsevaan ja leimaavaan, vuodelta 1089 peräisin olevaan Johanneksen luostariin. Luostarissa tutustutaan myös sen museoon. Siellä löytyy monia kristillisen kirkon merkittäviä aarteita, mm. käsikirjoituksia 600luvulta, otteita Markuksen evankeliumista, El Grecon maalaus jne.
Luostarin jälkeen kannattaa syödä vaikkapa kreikkalainen salaattia rinnetavernoissa, joista on näköala yli koko Skalan aina saaren pohjoisosiin asti. Siitä voi sitten ravittuna palata kävellen tai mennä bussilla alas Skalaan tai palata hotelliin.
Illalla ennen auringonlaskua lähdemme Profitis Ilias-vuorelle. Nousemme hyvää tietä rauhallisesti ylös 269 m korkeuteen. Tarvittaessa vuorelle pääsee myös autolla, joten kaikki pääsevät mukaan. Vuorelta näkyy koko Patmos-saari. Sään salliessa näemme sieltä, miten hehkuva aurinko laskee autereiseen Välimereen Ikariasaaren viereen. Vuorella nautimme myös ehtoollisen. Auringon laskettua laskeudumme mekin alas vuoren juurelle, mistä taksit vievät meidät hotellille tai minne itse kukin sieltä haluaa.

Pe 7.9. Aamiaisen jälkeen ajamme omalla bussilla saaren sellaisiin paikkoihin, joissa ei ehkä muuten tulisi käytyä. Näemme kreikkalaisen hautausmaan, käymme pienessä, yhden munkin luostarissa, miljoonien kivien rannalla jne. Paluumatkalla voi nauttia omakuntanteisesti herkullisen omanpiirakan vaniljajäätelön kera. Illalla jatketaan kansantanssien opiskelua.

La 8.9. Vapaapäivä. Nyt olemme tutustuneet Patmos-saaren keskeisimpiin paikkoihin. Niinpä onkin mukava viettää yksi vapaapäivä. Illalla osallistutaan Kansantanssifestivaaleille ja sitä ennen tanssitaan itsekin.

Su 9.9. Vapaapäivä. Laivamme takaisin Ateenaan lähtee vasta illalla 23:55, kaikille on varattuna hyttipaikat huonejaon mukaan. Hotellihuoneet voimme pitää ihan lähtöön saakka. Ennen lähtöä tanssitaan, osallistutaan kansantanssifestivaaleille ja syödään yhdessä illallinen.

Ma 10.9. Laiva saapuu Pireuksen satamaan klo 08:05. Aamiainen laivalla ennen Pireukseen saapumista. Bussi odottaa meitä satamassa ja vie suoraan Ateenan lentokentälle, josta lentomme lähtee klo 12:00 ja se saapuu Helsinki-Vantaalle klo 15:40.

 

Matkan hinta
1190 euroa / henkilö jaetussa 2 hengen huoneessa
1330 euroa / henkilö yhden hengen huoneessa

Matkan hintaan sisältyy:
* Menopaluu reittilennot Aegean Airlinesilla Helsinki – Ateena-Helsinki, aterialla, juomilla sekä matkalaukulla
* 7 yöpymistä kahden hengen huoneessa/hytissä aamiaisilla standard-huoneissa
* 1 illallinen sekä 1 lounas
* Kaikki ohjelman mukaiset bussi- ja laivakuljetukset sekä pääsyliput

Varaus, maksu – ja peruutusehdot:
Ennakko 250 eur viikon sisällä varauksesta. Loppumaksu tulee suorittaa 45 päivää ennen lähtöpäivää (lähetämme erillisen laskun tästä )

Jos matka peruutetaan:

Viimeistään 60 päivää ennen matkan alkua, ennakkomaksu palautetaan. Toimistokulut 50 eur pidätetään ennakosta. Tämän jälkeen ennakkoa ei voida palauttaa.

Viimeistään 30 – 15 vrk ennen matkan alkua, peritään 50 % matkan hinnasta

Viimeistään 14 – 0 vrk ennen matkan alkua peritään 100% matkan hinnasta.

Suosittelemme henkilökohtaisen matkavakuutuksen ottamista!

Kyselyt ja varaukset:
EL-VE Tours: infoelvetours.gr
Muistathan mainita erityisruokavaliosi jo varauksen yhteydessä!

Vastuullinen matkanjärjestäjä EL-VE Tours.
16, Nikis Str. 10557 Ateena
puh. +30 210 3232449
fax +30 210 3228977
infoelvetours.gr
http://www.elvetours.gr