Päijät-Hämeen seurakuntien kirkkojen mäillä ja kulmakunnilla toiminta on aktiivista ja värikästä. Alueen kuulumisia välittää vuoroviikoin Matias Villberg ja Elina Uusikylä. Ohjelman kustantaa Päijät-Hämeen evankelisluterilaiset seurakunnat.

Viikon päijäthämäläinen aina torstaisin klo 15.15. tai jälkikäteen Dei Plus -palvelussa täältä.

Vuoden 2021 jaksot :

Torstai 13.01.2022

Miten kulkea surevan ihmisen vierellä? Surutyöstä ja diakonian eri työmuodoista jutellaan tämän kertaisessa jaksossa, kun Viikon päijäthämäläisenä on Keski-Lahden seurakunnan diakoniapappi Helena Ylönen.

 

Torstai 06.01.2022

Vuoden ensimmäisessä Viikon päijäthämäläisessä kysellään Launeen seurakunnan lapsi- ja perhetyön pappina työskentelevän kappalaisen Riitta Särkiön kuulumisia.
Riittaa haastattelee Matias Villberg.

 

Torstai 30.12.2021

Vuoden viimeisessä Viikon päijäthämäläisessä kysytään, että mitä kuuluu Jovin nuorille ja Joutjärven seurakunnan nuorisotyönohjaaja Lasse Simpaselle? Miten kulunut vuosi on sujunut ja miten nuortentyön toiminnot nyt pyörivät, kun rajoituksia on taas kiristetty?

Torstai 23.12.2021

Myös Viikon päijäthämäläisessä aletaan laskeutumaan jouluun. Tämän kertaisessa jaksossa kuullaan Orimattilan seurakuntaan kuuluvan Artjärven kappeliseurakunnan kuulumisia, seurakunnan kappalaisen, rovasti Elina Lehdeskosken kertomana. Elina kertoo myös mikä on hänen mielestään parasta joulussa. Toimittajana on Matias Villberg.

Torstai 16.12.2021

Viikon päijäthämäläinen on Keski-Lahden seurakunnan perheiden kanssa työskentelevä lastenohjaaja Marja Okkola, joka on myös mukana järjestämässä Seimipyhiinvaellusta tulevana sunnuntaina Lahden keskustassa. Miten Marjan kulunut vuosi on mennyt ja millä mielin lähestyvään jouluun? Marja Okkolaa haastattelee Matias Villberg.

Torstai 09.12.2021

Mitä kuuluu Heinolan seurakunnalle? Viikon päijäthämäläisenä on tällä kertaa Heinolan seurakunnan kirkkoherra Janne Hatakka. Häntä haastattelee Matias Villberg.

Torstai 02.12.2021

Asikkalan seurakunnan vastaava lastenohjaaja Emilia Tolvanen kertoo seurakunnan lapsityön kuulumisista ja antaa mainion menovinkin seurakunnan tapahtumasta, joka virittää joulun tunnelmaan. Emiliaa haastattelee Matias Villberg.

Torstai 25.11.2021

Tulevasta adventinajasta intoileva Orimattilan seurakunnan pappi Satu Suonperä toimii vielä tämän vuoden loppuun nuorisotyössä, mutta hyppää vuoden alusta kappalaisen virkaan. Millaisia ajatuksia hyvin erikokoisissa ja näköisissä seurakunnissa työskennelleellä Satulla on työnkuvan vaihtuessa? Satu Suonperää haastattelee Matias Villberg.

Torstai 18.11.2021

Mitä kuuluu lastenohjaajan työhön tämän päivän seurakunnassa ja mikä kumma on liikunta-agentti? Viikon päijäthämäläisenä on tällä kertaa Salpausselän seurakunnan lastenohjaaja Elsa Nurminen. Häntä haastattelee Matias Villberg.

Torstai 11.11.2021

Tämän kertaisessa jaksossa haastateltavana on Marian Kammarin projektityöntekijä Kiia Saarikivi Lahden seurakuntayhtymästä. Millaista toimintaa ovat tänä syksynä aloitettu pelikerho ja tarinapiiri ja mitä ylipäätään kuuluu projektityöntekijän työnkuvaan?
Kiia Saarikiveä haastattelee Matias Villberg.

Torstai 04.11.2021

Viikon päijätähämäläinen on tällä viikolla Keski-Lahden seurakunnan aikuisten pappi Hannu Lehdeskoski. Mitä aikuisväestö kaipaa seurakunnalta ja mikä on aikuisten pyhäkoulu? Hannu Lehdeskoskea haastattelee Matias Villberg.

Torstai 28.10.2021

Kaisa Nurmela on alanvaihtaja, joka on löytänyt oman juttunsa Orimattilan seurakunnan suntion virasta. Mitä kuuluu tänä päivänä suntion työtehtäviin ja mitkä ovat tuon seurakuntalaisillekin ehkä vähän näkymättömän, mutta sitäkin tärkeämmän työn parhaita puolia? Orimattilan seurakunnan suntio Kaisa Nurmelaa haastattelee Matias Villberg.

Torstai 21.10.2021

Tällä kertaa otetaan yhteys Asikkalan seurakunnan diakoniatyöntekijä, diakonissa Jaana Huumoon. Jaksossa selviää mikä on Maijan Kammari? Mitä seurakunnan diakoniatyölle kuuluu ja mitä tapahtuu ’Ihanat naiset Raamatussa’ – nimisessä ryhmässä? Jaana Huumoa haastattelee Matias Villberg.

Torstai 14.10.2021

Viikon päijäthämäläinen on tällä kertaa Orimattilan seurakunnan Kirkkoherra, lääninrovasti Annakaisa Rantala. Jaksossa kuullaan Orimattilan seurakunnan kuulumisia, tietoa tulevista tapahtumista ja vinkkiä siitä, miten jaksaa haastavien aikojen keskellä.
Annakaisa Rantalaa haastattelee Matias Villberg.

Torstai 07.10.2021

Mitä kuuluu Lahden alueen seurakuntien varhaiskasvatukselle ja miltä meneillään oleva syyskausi näyttää? Viikon päijäthämäläisenä on tällä viikolla johtava varhaiskasvatuksen esimies Laura Kytömäki. Häntä haastattelee Matias Villberg.

Torstai 23.9.2021

Millaista on lähetyssihteerin työ tänä päivänä ja mitä muuta kuin lähetystyön parissa tehtävää työtä kätkeytyy tuon tittelin taakse? Tästä jutellaan tämän kertaisessa jaksossa, kun Viikon päijäthämäläisenä on Heinolan seurakunnan lähetyssihteeri Irja Voutila.

Torstai 16.9.2021

Moottoripajatoiminta on toiminut menestyksekkäästi Lahdessa jo useamman vuoden ajan. Mistä kummasta on kysymys ja miten se liittyy seurakunnan nuorisotyöhön? Muun muassa näihin saadaan tänään vastauksia, kun Viikon päijäthämäläisenä on erityisnuorisotyöntekijä Antti Ojala.

Torstai 9.9.2021

Tämän kertaisessa jaksossa haastattelussa on vastikään diakoniatyöntekijänä Lahden seurakuntayhtymässä aloittanut Oskari Jurvanen. Miten uusi työ on alkanut ja millaisin odotuksin starttaillaan uuden työkauden osalta esimerkiksi maahanmuuttajatyötä? Oskari Jurvasta jututti Matias Villberg.

Torstai 26.8.2021

Viikon päijäthämäläisen tittelin saa tällä viikolla Salpausselän seurakunnan eli Salppurin nuorisotyönohjaaja Harri Nurmi. Miten kuluva kesä sujui nuorisotyön parissa ja mitä tuleva työkausi pitää sisällään? Entä miten nuoret jaksavat tämän aina vain jatkuvan pandemian keskellä?

Torstai 19.8.2021

Koulujen syyslukukausi on jo täydessä käynnissä, vaan miten on seurakuntien kerhotyön, partion ja nuorisotyön laita? Joutjärven seurakunnan nuorisotyönohjaaja Sirpa-Liisa ”Sirppis” Saaristo kertoo syyskauden suunnitelmista ja siitä, miten työtä on toteutettu nyt poikkeusaikana. Sirppistä haastatteli ohjelman juontaja Matias Villberg.

Torstai 12.8.2021

Viikon päijthämäläinen palaa kesälaitumilta uusin jaksoin ja syyskauden aloittavassa jaksossa käydään kysymässä riparikuulumisia Lahden seurakuntayhtymän johtavalta nuoriso- ja rippikoulutyön papilta Reetta Kalteenmäeltä. Miten kesän riparit onnistuivat ja miten ihmeessä pyöritetään vuosittain 39 rippileirin palettia? Reettaa haastattelee ohjelman juontaja, Matias Villberg.

Torstai 24.6.2021

Viikon päijäthämäläinen on tällä viikolla kesäkanttorin virkaa tekevä Sari Pyykönen. Mistä innostus kanttorin työhön ja mitä kaikkea kuuluu kanttorin hommiin näin kesäkaudella?
Sari Pyyköstä haastattelee Matias Villberg.

Torstai 17.6.2021 (ei uutta ohjelmaa)

Torstai 10.6.2021

Viikon päijäthämäläisessä on tänään haastattelussa Keski-Lahden seurakunnan nuorisotyönohjaaja Kirsi Käkelä. Millaista on nuorisotyö tänä päivänä ja miltä näyttää riparikesä näin poikkeusaikana?
Suoraan riparilta tavoitettua Kirsiä haastattelee ohjelman toimittaja, Matias Villberg

Torstai 27.5.2021

Viikon päijäthämäläinen on tällä viikolla Monitoimikeskus Takataskun johtava työntekijä Olli Kopo. Jaksossa selviää mikä on takatasku ja mitä kaikkea se tekee ja tarjoaa?
Olli kertoo myös, mikä innostaa työhön vielä vuosienkin jälkeen. Toimittajana on Matias Villberg.

Torstai 20.5.2021

Viikon päijäthämäläinen on oppilaitospappi Sonja Turunen. Millaista oppilaitospapin työ on tänä päivänä ja miten korona-aika on vaikuttanut siihen? Miten nuoria tuetaan rankan ajan keskellä? Entä mitä ihmettä tekee oppilaitospappi? Toimittajana on Matias Villberg.

Torstai 13.5.2021

Viikon päijäthämäläisessä on haasteltavana Lahden seurakuntien lastenohjaaja Riikka Hyrkäs.  Mitä kaikkea kuuluu lastenohjaajan työhön etenkin nyt poikkeusaikana? Entä mitä on suunnitteilla ja mikä kumma on Paavali Pöllö?

Torstai 6.5.2021

Mitä tämä ei-niin-tavanomainen työnimike tarkoittaa ja millaista yhteisö- ja tapahtumapapin työ on ollut nyt, kun tapahtumat ovat pääasiassa verkossa? Mm. näistä otetaan selvää tämän päivän jaksossa. Lahden seurakuntayhtymän yhteisö- ja tapahtumapappi Janne Konttinen on Matias Villbergin haastattelussa.

Torstai 29.04.2021

Millaista on sairaalapapin työ vuonna 2021 ja miten sosiaalinen media liittyy siihen? Entä mikä auttaa jaksamaan työssä, jossa ollaan tekemisissä sairauden ja kuoleman kanssa? Mm. tällaisista asioista otetaan tänään selvää, kun Viikon päijäthämäläisenä Matias Villbergillä on linjan päässä sairaalapappi Elina Itäleino.

Torstai 22.04.2021
Viikon päijäthämäläisessä Matias Villbergillä on haastattelussa Lahden seurakuntien perheneuvonnan johtava perheneuvoja Anne Taipale. Mitä perheneuvonta on ja miten sitä toteutetaan nyt poikkeusaikana? Entä miten perheet ja parisuhteet jaksavat koronan keskellä?

Torstai 15.04.2021
Viikon päijäthämäläisessä on vieraana yhteiskunnallisen työn pastori Tomi Ala-Salmi. Mitä tuon työnimikkeen taakse kätkeytyy ja miten Lahden ympäristöpääkaupunkina toimiminen näkyy seurakunnan toiminnassa? Lisäksi Matias Villberg kyselee, että mikä kumma on luontopyhiinvaellus.

Torstai 08.04.2021
Matias Villberg on saanut puhelimen päähän Lahden seurakuntayhtymän kiinteistöpäälikkö Jukka Penttisen. Jaksossa kuullaan, mitä kuuluu kiinteistöpäällikön laajalta kuulostavaan työnkuvaan ja muun muassa siitä, miten seurakuntayhtymä kompensoi päästönsä. Jukka kertoo myös miten tuore kiinteistösuunnitelma vaikuttaa seurakuntayhtymän toimintaan tulevina vuosina.

Torstai 01.04.2021
Mitä kaikkea kuuluu viestintäpäällikön työnkuvaan ja millaista on korona-ajan verkkolähetystoiminta seurakunnassa? Entä millaista on viestintä vuonna 2041?
Muun muassa näistä kävi ottamassa selvää ohjelman toimittaja Matias Villberg Lahden seurakuntayhtymän viestintäpäällikkö Markus Luukkoselta.

Torstai 25.03.2021
Koronan myötä on tarvinut keksiä vaihtoehtoisia tapoja tuoda livemusiikkia ihmisille, kun keikkoja ja yleisötapahtumia ei toistaiseksi juuri ole. Lahden seurakuntayhtymän nuorisomuusikko ja tapahtumatuottaja Miikka Kallio ei ole jäänyt surkuttelemaan, vaan on kehittänyt monenlaista striimikonserttia tavoittaen niillä runsaasti kirkkosaleja suurempia yleisömääriä. Milloin on seuraava konsertti? Toimittaja on Matias Villberg.

Torstai 18.3.2021
Miten diakonian tapainen vuorovaikutustyö muuttuu koronan myötä ja miten tätä epävarmaa tilannetta siedetään näin poikkeusoloissa? Entä mikä on verkossa toimiva sururyhmä ja miten se toimii? Viikon päijäthämäläisessä jatketaan jutustelua Lahden seurakuntayhtymän diakoniatyöntekijä Merja Seppälä-Mäkisen kanssa. Haastattelijana on Matias Villberg.

Torstai 11.3.2021
Mitä kaikkea mittavan koulutustaustan omaava diakoniatyöntekijä tekeekään? Entä minkälaisia mielenterveyspalveluita ja surutyön vertaisryhmiä Lahden seurakuntayhtymä tarjoaa? Haastateltavana om mielenterveys- ja surutyön ammattilainen ja kriisipsykoterapeutti Merja Seppälä-Mäkinen, joka työskentelee Lahden seurakuntayhtymällä diakoniatyöntekijänä. Haastattelijana on Matias Villberg.

Torstai 4.3.2021
Toimittajan kapula vaihtaa tänään omistajaa Viikon päijäthämäläisen osalta, kun noin kolme vuotta ohjelmaa luotsannut Elina Karonen astuu sivuun ja ohjelman uutena toimittajana aloittaa Matias Villberg. Mitä ajatuksia Elinalla on tästä menneestä kolmesta vuodesta ja mitä on jäänyt käteen? Mikä haastattelu on jäänyt parhaiten mieleen ja mitä terveisiä Elina haluaa sanoa ohjelman kuulijoille?

Torstai 25.2.2021
Joutjärven lähetyssihteeri Jari Koskisen kertoo, mitkä asiat auttavat häntä vakavan sairauden keskellä. Haastattelijana on Elina Karonen.

Torstai 18.2.2021
Joutjärven lähetyssihteeri Jari Koskisen pohtii elämänsä vaiheita, jotka liittyvät kärsimykseen ja omaan suhteeseen Jumalaan. Haastattelijana on Elina Karonen.

Torstai 11.2.2021
Haastateltavana on Joutjärven seurakunnan lähetyssihteeri Jari Koskinen. Millaisen tien Jari on kulkenut ja mitä hänelle nyt kuuluu? Haastattelijana on Elina Karonen.

Torstai 4.2.2021
Viikon päijäthämäläisessä jatkamme Lahden seurakuntayhtymän johtavan rippikoulu- ja nuorisotyön pappi Reetta Kalteenmäen kanssa puhetta aikuisrippikouluista Lahdessa. Haastattelijana on Elina Karonen.

Torstai 28.1.2021
Viikon päijäthämäläisessä Lahden seurakuntayhtymän johtava rippikoulu- ja nuorisotyön pappi Reetta Kalteenmäki kertoo aikuisrippikouluista Lahdessa. Miksi, kenelle ja miten – nämä ja muuta selviää tällä ja ensi viikolla. Nyt ensimmäinen osa. haastatttelijana Elina Karonen.

Torstai 21.1.2021
Jaksossa osallistutaan Kristittyjen ykseyden ekumeeniseen viikkoon. Joutjärven seurakunnan pappi Erkki Suhonen kertoo Lahden ekumeenisen rukousillan valmisteluista juuri ennen striimausta. Haastattelijana Elina Karonen.

Torstai 14.1.2021
Haastateltavana on Salpauselän seurakunnan luottamushenkilö Asko Raidan Lahden kristillisen kaupan hyllyjen välissä. Asko kertoilee tämän hetken kuulumisistaan. Haastattelijana Elina Karonen.

Torstai 7.1.2021
Haastateltavana on Launeen seurakunnan diakoniatyöhön siunattu Anne-Mari Andersson. Hän kertoo ajatuksiaan perheiden tämänhetkisestä voinnista.