Piispa Teemu Laajasalo hämmästelee seurakuntavaaleihin liittyvää kampanjointia: – Minua ihmetyttää, että piilo-opetussuunnitelma tai metaviesti usein tässä meidän kampanjoinnissa on se, että meillä on nyt väärät ihmiset.

Kampanjointi, jolla Kirkkohallitus houkuttelee kirkon jäseniä äänestämään marraskuussa pidettävissä seurakuntavaaleissa saa kritiikkiä Helsingin piispa Teemu Laajasalolta. Radio Dein ja Kotimaan toteuttamassa Piispan kyselytunti -lähetyksessä Laajasalo suomi Minun kirkkoni-kampanjaa, joka hänen mukaansa ei tee oikeutta tällä hetkellä luottamushenkilöinä toimiville henkilöille.

– Sitä kannattaisi miettiä nyt istuvien luottamushenkilöiden näkökulmasta. Onko se reilu viesti, tai onko se myöskään totta, kysyi Helsingin piispa Radio Dein keskiviikkoaamun suorassa lähetyksessä.

Kirkkohallituksen toteuttama Minun kirkkoni -seurakuntavaalikampanja kannustaa seurakuntalaisia lähtemään ehdokkaaksi seurakuntavaaleihin painottamalla sitä, että edellisissä vaaleissa enemmistö valituista luottamushenkilöistä oli uusia.

– En ole ollenkaan varma siitä, pitäisikö meidän olla ensisijaisesti huolissamme siitä, että emme saa herätettyä luottamustehtäviin kiinnostusta ja sitä kautta valtaa maallikoille ja seurakuntalaisille. Itse ajattelen, että todellinen vallan tarve ja seurakuntalaisten omistajuus pitäisi tapahtua oikeasti seurakunnan arjessa, jossa ihmiset ovat kovin usein vieläkin virkamiesteatterin kohteena, Laajasalo arvioi.

– Jos ihmiset saisivat arjessa avaimia, he saisivat aidosti sijaa sille, että he voivat muodostaa yhteisöjä ja olla mukana suunnittelussa ja näyn etsimisessä ja tekemisessä.

Laajasalo nosti esimerkiksi Helsingin Kallion kaupunginosassa toimivan, kansalaisaktivismia edustavan, Kallio-liikkeen vastakohtana järjestäytyneelle yhdistystoiminnalle, joka Helsingin piispan mukaan kokoustoiminnaltaan muistuttaa seurakuntien luottamuselinten työskentelyä.

– Kaupunkiosayhdistykset eivät enää kiinnosta kovinkaan paljon ihmisiä. Samanaikaisesti kaupunginosatoiminta on mielettömässä nosteessa. Kallioseurassa ei ole kovinkaan paljon alle 70-vuotiaita ihmisiä. Samanaikaisesti Kallio-liike kerää kymmeniä tuhansia ihmisiä.

”En ymmärrä tuskaa siitä, että osallisuutta mitattaisiin erityisesti hallintoelimien kiinnostuksella.”

– Totta kai meidän malli on tärkeä ja hyvä – me tarvitsemme luottamushenkilöt – mutta en ymmärrä tuskaa siitä, että osallisuutta mitattaisiin erityisesti hallintoelimien kiinnostuksella.

– Mielestäni se ei ole paha, että siihen päätyvät ne ihmiset, jotka ovat siitä syystä tai toisesta erityisen kiinnostuneita. Meidän ei tulisi piiskata väkeä siihen.

Seurakuntavaalit ovat ainoat valtakunnalliset vaalit, joissa16-vuotta täyttäneillä on äänioikeus. Teemu Laajasalo sai Piispan kyselytunnilla vastattavakseen kysymyksen, millä hän perustelisi nuorelle, että vaaleissa kannattaa olla mukana.

– Viimeinen asia, johon haluaisin rohkaista nuorisotyössä on, että tulkaa mukaan seurakuntahallintoon. Ymmärrän, että se on tärkeä vaikuttamisen paikka, mutta paikallinen valta, omistajuus tai tekemisen ilo, taivastoivo tai lähimmäisen rakkaus löytyvät ihan varmasti jostain ihan muualta. On tietty väki, joka on ”oppilaskuntaväkeä”, joka haluaa olla kunnanvaltuustossa tai oppilaitosten oppilaskunnissa, mutta se on aika marginaalinen väki nuorista, Laajasalo vastasi ja esitti henkilökohtaisena omasta nuorisotyökokemuksestaan nousevana toiveenaan, että kirkon nuorisotyön painopisteet olisivat muissa asioissa kuin seurakuntavaaleissa.

Seurakuntavaalien ehdokasasettelu päättyy 17. syyskuuta. Seurakuntavaalien vaalipäivä on 18. marraskuuta.

Kuuntele, mitä piispa Teemu Laajasalo vastasi Radio Dein lähetyksessä kysymykseen: ”Pidätkö onnistuneena, että seurakuntavaaleissa on Minun kirkkoni -teema?”

Keskiviikkona 5.9. lähetetty Piispan kyselytunti on kuunneltavissa kokonaisuudessaan Radio Dein verkkosivuilla.

Teksti: Kai Kortelainen, kuva: Mikael Juntunen