Miten perhevapaita pitäisi uudistaa? Kevään lausuntokierroksella oleva perhevapaauudistus ei kajoa kotihoidontukeen, mutta paineita on saada isät olemaan enemmän pienten lasten kanssa kotona. Miten joustaa työelämän ja kodin yhdistämisessä? Viikon debatissa askelmerkkejä perhevapaauudistukseen jakavat opposition kansanedustaja Sofia Vikman (kok.) ja hallituksen kansanedustaja Markus Lohi (kesk.) Päivähoidon ja kotona vietetyn varhaislapsuuden eroja kommentoi lastenpsykiatri Jari Sinkkonen. Toimittajana Ariel Neulaniemi.

Perhevapaajärjestelmään kuuluvat äitiys-, isyys- ja vanhempainvapaat sekä hoitovapaa. Järjestelmän on tarkoitus tukea vanhempia ansiotyön ja pienten lasten hoitamisen yhdistämisessä. Vuosia muutoksen paineessa olleeseen perhevapaauudistuksessa ei tulla kajoamaan tällä hallituskaudella hoitovapaan eli kotihoidontukeen. Vastuuministeri Aino-Kaisa Pekonen on sanonut, että uudistus ei ole työllisyystoimenpide. Sen sijaan tarkoitus on modernisoida järjestelmää, johon kuuluu esimerkiksi sairausvakuutuslaki ja vanhempainpäivärahasäännökset, jotka ovat vanhoja ja pirstaleisia. Paino on enemmänkin perhepoliittisissa tavoitteissa. Eli ansiosidonnaisia halutaan kasvattaa, joustoja lisätä, EU-direktiivien toiveiden mukaisesti saada isät olemaan enemmän perheen kanssa.


Perhevapaauudistus lähtee lausuntokierrokselle näillä näkymin maaliskuussa ja kun eri tahoja lapsijärjestöistä työmarkkinajärjestöihin on kuultu, sen jälkeen tehdään lausunto-yhteenveto, johon vastuuministeri Aino-Kaisa Pekonen tutustuu ja pohtii, pitääkö tehdä vielä muutoksia. Ja tämä esitys tuodaan eduskuntaan syys-lokakuussa.

Kuuntele Viikon debatti [Radio Dei 3.2.2021]:

HUOM! Radio Dein uudistetussa Aalloilla-iltapäivälähetyksessä DädiPodi-ohjelmassa kolme isää kertovat omasta isyydestään ja suhteestaan lapsiinsa kuullaan keskiviikkoisin klo 16.30 (uusinta perjantaisin klo 21.50) niin hyvässä kuin pahassa.