Kuinka avioliiton saa kestämään minä-keskeisessä -ajassamme? Entä miten vaalia rakkautta, kun ympärillä myrskyää? Tahdotko? -ohjelmassa kuullaan niin tavallisten pariskuntien kuin alan ammattilaistenkin kokemuksista, rehellisesti, uskon ja toivon näkökulmasta. Ohjelmaa toimittaa Marja Salminen ja sitä kustantaa Kristityt Yhdessä ry.

Tahdotko? -parisuhdesarja  Radio Deissä lauantaisin kello 20.03. Uusinnan kuulet keskiviikkoisin kello 24.00.

Haluatko auttaa avioliittoja ja perheitä? Tue Tahdotko? -sarjaa Kristityt Yhdessä ry:n radiotyön kautta.

SARJAN JAKSOT:

Kuuntele vuoden 2022 ja myös kaikki aiemmat jaksot Dei Plussasta.

 

25.12.2021 Elisheva ja Markku Karonen
– Minulle oli suuri löytö, että toinen haluaa minulle oikeasti aina hyvää”, Elisheva Karonen toteaa.
Kipeän eronsa jälkeen Elisheva Karonen hyväksyi tosiasian, että voisi joutua elämään yksinkin. Jumala vastasi kuitenkin vuonna 2013 hänen kaipuuseensa saada uskova puoliso.
Myös omalla tahollaan avioeron läpikäynyt Markku Karonen halusi ennen uutta suhdetta kasvaa ihmisenä.
– Nyt ymmärrän, että rakkaus edellyttää herkkyyttä ja muutoskykyä, hän toteaa.
Elisheva ja Markku ovat löytäneet toisistaan sielunkumppanin ja parhaan ystävän, jonka kanssa on hyvä olla. He ovat antaneet avioliittonsa ja elämänsä Jumalan käyttöön, ja yhdessä he toimittavat mm. Radio Deissä Rukousasema-ohjelmaa.

*

18.12.2021 Annamari ja Roberto Brandao
– Olemme yhdistelleet molempien kulttuureista parhaat puolet, kertovat Vantaan Harvest Church -seurakunnan pastoripariskunta Roberto ja Annamari Brandao.

Roberto kasvoi Brasiliassa 11 lapsen perheessä ja oli vakavasti sairas koko lapsuutensa. Hän menetti äitinsä vain 13-vuotiaana ja isänsä 17 vuoden iässä. Roberto ei tiennyt, että kaukana Suomessa hänen tuleva vaimonsa Annamari kärsi niinikään isättömyydestä.

Miten Jumala hyvin erikoisella tavalla kuljetti näitä kahta, ja täytti molempien toiveet tulevasta puolisosta? Ja mitä muuten tapahtuikaan heidän vieraillessaan brasilialaisessa eläintarhassa, jossa leijona pääsi irti?

Kuuntele The Voice of Finland -kisasta tutun lämminsydämisen Roberton ja hänen vaimonsa tarina.

*

11.12.2021 Mia ja Eetu Linnankivi
– Olemme opetelleet puhumaan vaikeistakin tunteista, kertovat Mia ja Eetu Linnankivi.
Uskovassa kodissa kasvanut Mia kertoo  olleensa lukioikäisenä vaikeassa uskonkriisissä, jolloin piti itseään jopa ateistina. Uskon uudistumisen jälkeen hän tapasi seurakuntakuvioissa mukava Eetun, jonka seurassa tunsi olonsa kotoisaksi. Kaksi vuotta sitten avioituneet  Mia ja Eetu haluavat kasvaa yhdessä lähemmäksi toisiaan sekä Jumalaa. He vaalivat keskinäistä suhdettaan antamalla kiireidenkin keskellä aikaa toisilleen, sekä opettelemalla toistensa rakkauden kieltä.

*

4.12.2021 Mirva ja Kai Lappalainen

– Yhdessä unelmoiminen on ollut meidän juttu, kertovat Mirva ja Kai Lappalainen yhteisestä taipaleestaan.

Vielä toisistaan tietämättä molempien sydän sykki jo nuorena lähetystyölle. Mirvan ja Kain yhteistä alkanutta matkaa varjosti kuitenkin kahdeltakin eri lääkäriltä saatu rankka diagnoosi, etteivät he koskaan tulisi vanhemmiksi. Rukoukset kuitenkin kuultiin, ja heille on syntynyt peräti neljä biologista lasta. Pari avasi kotinsa myös kaltoinkohdelluille lapsille Venäjän ja Viron lähetystyövuosinaan, saaden uhkauksia mafialta. Kuuntele lisää Mirvan ja Kaitsun seikkailuista ja rakkaustarinasta.

*
27.11.2021 Kirsi-Marja ja Jaakko Sopanen
Keravan helluntaiseurakunnan pastori Jaakko Sopanen ja hänen vaimonsa Kirsi-Marja kertovat vaiherikkaasta elämästään. Saadessaan Jumalan kutsun lähetystyöhön Espanjaan, Kirsi-Marja sairastui syöpään vain muutama kuukausi maahan muuton jälkeen.
– Omat vaikeudet ovat tuoneet ihmisläheisyyttä pastorin työhön, voi Jaakko tänä päivänä todeta, mutta helppoa kaiken läpikäyminen ei ole ollut.

 *

20.11.2021 Maritta ja Sauli Manninen
Kunnioitus ja toisen työn arvostus kuvaavat Maritta ja Sauli Mannisen 45 vuotta kestänyttä liittoa. Aikamediassa yli 32 vuotta palvellut Sauli kiittää vaimoaan, joka hoiti lapset ja perheen hienosti hänen ollessaan työmatkoilla.

Perhettä kohtasi suuri järkytys, kun nuorella, kahden tyttären äidillä epäiltiin leukemiaa. Kuinka tästä selvittiin, ja millaista muuta Jumalan apua pariskunta on matkan varrella kokenut?

*

13.11.2021 Anne ja Hannu Hätönen
– Kaikki peliin, haluamme osoittaa toisillemme rakkautta arjen pienissäkin asioissa, toteavat Anne ja Hannu Hätönen liitostaan.
Espoon Hyvä Arki ry:n toiminnanjohtaja Hannu Hätönen luuli jäävänsä avioeron jälkeen yksin, mutta elämä järjestikin hänelle yllätyksen. Anne löytyi Hannun perustaman Joensuu Gospel Festivaalin vapaaehtoisten joukosta. Kymmenen vuotta aviossa olleet Anne ja Hannu avaavat  tarinaansa, ja kertovat kuinka suhde saadaan toimimaan, vaikka takana on pettymys aiemmassa liitossa.

*

6.11.2021 Raija ja Jorma Kallio
Raija ja Jorma Kallion avioliitto oli hajoamassa vuonna 79 Jorman alkoholinkäytön vuoksi. Sitten Jorma hoippui humalassa hengelliseen telttakokoukseen, ja sen jälkeen kaikki muuttui. 58 vuotta naimisissa olleet Kalliot ovat vieneet ilosanomaa Taivastie-lauluryhmänsä kanssa niin kotimaassa kuin ulkomaillakin, ja kutsuneet kotiinsa yhteiskunnan hylkimiä ihmisiä.

*

30.10.2021 Sari ja Juha Savela

Samankaltainen tausta, arvopohja ja yhteiset harrastukset ovat olleet liimana Sari ja Juha Savelan liitossa. Parikymppisenä vakavasti sairastunut juristi-ekonomi Juha ei osannut nuorena unelmoidakaan, että saisi vielä elää rikkaassa, hyvässä liitossa uskovan mielitiettynsä Sarin kanssa.
– Sain paljon enemmän kuin osasin toivoa, Juha toteaa yli 32 vuoden liiton jälkeen.Sari, Seurakuntalainen.fi -sivuston päätoimittaja, puolestaan kertoo, että heidän vahva sitoutuminen toisiinsa on mahdollistanut heidän kasvunsa yhdessä. Vaikeuksiltakaan Sari ja Juha eivät ole välttyneet. He avaavat tarinaansa tässä Tahdotko? -sarjan jaksossa.

*

22.10.2021 Tarja ja Manu Björkman

-Toisiimme sitoutuminen on ollut meille selvää alusta lähtien, kertovat 50-vuotishääpäiväänsä tänä vuonna viettäneet klaukkalalaiset Tarja ja Manu Björkman. Haastattelussa he kertovat avoimesti liitostaan, ja myös siitä, kuinka Tarja tuli uskoon vuonna 1983, ja rukoili miehensä puolesta 24 vuotta, kunnes Manukin päätyi seuraamaan Jeesusta.

*

9.10.2021 Irja ja Karri Kuisma

– Jumala on monin tavoin osoittanut, että on Hänen tahtonsa, että pysymme yhdessä, vaikeuksista huolimatta, toteavat Irja ja Karri Kuisma.
Pariskunta tapasi toisensa jo teini-iässä. Nyt liki 30 vuotta kestänyt liitto natisi pahasti liitoksistaan, ennen kuin Irja tuli uskoon vuonna 2011.

2.10.2021 Helena ja Eino Piisilä

– Olemme saaneet puolison, johon voi luottaa, kertovat Pohjanmaalla kasvaneet Helena ja Eino Piisilä tulivat nuorina vastavihittyinä uskoon. Tämä on vahvistanut yhteenkuuluvuuden tunnetta sekä tuonut turvaa monissa elämän koetuksissa, kuten lapsen sairastuessa tai työttömyydessä. Myös seurakuntansa avioliittotyössä mukana ollut pari kertoo iloistaan ja suruistaan Tahdotko?-sarjassa.

*
25.9.2021 Pirjo ja Kalevi Marin

– Olemme antaneet toisillemme tilaa, toteavat keravalaiset Pirjo ja Kalevi Marin, jotka sanoivat toisilleen ”tahdon” jo 56 vuotta sitten.
Yhteenhitsautuminen ei ollut nuorille helppoa, sillä he saivat hyvin erilaisen kotikasvatuksen. Kun Pirjo halusi ”puhdistaa ilmaa” riitelemällä äänekkäästi, Kalevi vaikeni ja opetteli itsekseen antamaan anteeksi. Pari joutui suuren surun syöveriin, kun he menettivät toisen lapsistaan tämän ollessa vain 20-vuotias. Usko Jumalaan on ollut kantava voima avioliiton koetuksissa, ja Marinit ovat olleet mukana monessa lähetystyöprojektissa ympäri maailmaa.

*

18.9.2021 Minna ja Markus Bäckroos
– Puhumme kaikesta ja tunteet osoitetaan avoimesti, kuvailevat Vantaan Minttukirkon lapsityöntekijä Minna Bäckroos ja Korson helluntaiseurakunnan lapsi- ja nuorisotyönpastori Markus ”Makke” Bäckroos suhdettaan. Molemmat kasvoivat uskovissa kodeissa, joissa oli avoin ilmapiiri. Vaikeuksiltakaan pari ei ole välttynyt, sillä esikoispoika oli lähellä kuolla vaikean sairauden vuoksi. Mutta miten Makke ja Minna selvittävät erimielisyyksiä, ja saako varhaiskasvattajien kodissa riidellä lasten kuullen?

*

11.9.2021 Riitta ja Juha Hämäläinen
Riitan ja Juhan rakkaus on pukeutunut arjen makuisiin omiin runoihin, joita he esittävät yhdessä parisuhdeilloissa. Kuuntele Riitta ja Juha Hämäläisen tarina.

 

*
4.9.2021 Maija ja Hannu Nyman
Maija ja Hannu Nyman laittavat itsensä parisuhdetyössä reilusti likoon. Suomen avioliittotyön pioneereihin kuuluvan parin tahtomista on koeteltu, mutta Jumalan edessä solmittu liitto on kestänyt jo liki puoli vuosisataa.