– Olen koko elämäni rohkaissut ja auttanut ihmisiä, miksi lopettaisin sen nyt, perustelee heinäkuussa tyrmäävän diagnoosin saanut kansanedustaja Antero Laukkanen uutta avaustaan Radio Deissä ja Dei Plussassa.

Parantumattomaan sairauteen, ALS:iin, sairastunut Laukkanen alkaa perjantaista 9. syyskuuta alkaen julkaista ”Mooseksen päiväkirja” -nimistä podcastia, joka kuullaan viikoittain Radio Deissä ja Dei Plus -palvelussa. Podcastissa kansanedustaja jakaa julkisesti tietoa sairautensa etenemisestä sekä peilaa syvimpiä tuntojaan vääjäämättömän luonnonvoiman lailla etenevän taudin kantajana.

– Kuukauden päivät mietin, mikä on julkisuuden henkilönä oikea tapa kertoa sairaudesta. Vaimoni kanssa koimme, että on oikein tuoda asia esille. Ensin itkin sairauttani, nyt itken rakkauden ja myötäelämisen määrää. Välillä on melkein tunne, että jalat eivät ole maassa kiinni, vaikka mies on. Tuntuu, että rukouksen kädet ja ihmisten myötätunto kantavat.

Antero Laukkanen myöntää, että uutinen omalle kohdalle osuvasta parantumattomasta lihakset surkastuttavasta liikehermosairaudesta keskellä sydänkesää oli shokeeraava.

– Se tuli täysin puun takaa, ilman mitään aavistusta. Kuukauden päivät siinä meni, kun itkimme vaimon kanssa silmämme kuiviksi.

”Tuntuu, että rukouksen kädet ja ihmisten myötätunto kantavat.”

Syksyyn saavuttaessa Laukkanen kertoo saaneensa tuhansia viestejä, joissa ihmiset osoittivat myötätuntoa ja rinnallakulkemisen halua.

– Olen ajatellut tulevaa matkaa ja omia tunnevaihteluitani, jotka ovat valtavan kirjavat. Haluan tulla ihmisten lähelle, jotka radiossa tai Dei Plussassa podcastia kuuntelevat. Tiedän osan olevan liikuntakyvyttömiä, osan sairaita ja väsyneitä. Haluan lähestyä myös heitä kertomalla omasta prosessistani, siitä miten sairaus etenee.

Kansanedustaja varoittaa, että podcast saattaa sisältää myös yhden yhteiskunnallisen kannanoton. Sen sisällön hän paljastaa jo etukäteen.

– Haluan jakaa tätä matkaani myös omaishoitajien kanssa. He ovat aivan valtavan urhea joukko – hoitavat uskollisesti läheisiään lähes kokonaan ilman yhteiskunnan tukea. Heille suunnatun tuen puute on suuri häpeä suomalaiselle yhteiskunnalle.

Mooseksen päiväkirja Radio Deissä ja Dei Plussassa 9. syyskuuta alkaen joka perjantai kello 7.30 ja 14.25.

Teksti: Kai Kortelainen