Martti Luther piti katekismuksen ohella toisena pääteoksenaan kirjaa nimeltään sidottu ratkaisuvalta. Lutherin katekismukset ovat ymmärrettäviä ja mukavia luettavia, mutta Sidottu ratkaisuvalta on jäänyt kesken jopa teologeilta.

-Sidottu ratkaisuvalta on syvällinen kirja, joka paljastaa: mitä on todellinen teologia. Teologia voidaan ymmärtää tieteenä, jolloin siinä pohditaan ihmisten käsityksiä Jumalasta. Sen lisäksi se voidaan ymmärtää sanan varsinaisessa merkityksessä, sillä tavalla, että siinä halutaan oppia tuntemaan Jumala. Silloin jokainen ymmärtää, että Jumalaa ei voida oppia tuntemaan ilman Jumalan ehtoja. Silloin lähtökohta on siinä, että Jumala etsii meidät. Me emme löydä häntä, ellei Jumala etsi meitä, kertoo Åbo Akademin Vanhan testamentin selitysopin ja juutalaisuuden tutkimuksen professori Antti Laato

Professori Laato haluaisi tuoda takaisin kirkon teologian keskiöön kysymyksen Jumalasta.

-Jos sanomme Jumala, ja todellakin tarkoitamme Jumala, puhumme sellaisesta elävästä ja todellisesta persoonasta, joka pitäisi kohdata todellisesti – ei teoreettisesti. Kun tämä todellinen kohtaaminen tapahtuu, ei se onnistu ihmisponnisteluin, vaan Jumalan täytyy tehdä se mahdolliseksi.

Jumalasta puhuminen ja hänen tutkimisensa ei tapahdu kuitenkaan monien arkipäivän lainalaisuuksien mukaan, sillä Jumala on salattu Jumala.

-Jumala on salattu: me emme voi ymmärtää Jumalan tahtoa. Me emme hallitse Jumalaa! Mielestäni tämä olisi tärkeää huomata teologiassa tänä päivänä. Ajatellaan, että teologia on tiede, joka katselee ylhäältä päin Jumalaa, joka on levitetty ikään kuin kirjoituspöydälle. Jos me puhumme Jumalasta ja tarkoitamme Jumalaa, me katsomme ylöspäin ja rukoilemme ja pyydämme häntä avuksi. Luther pakottaa jokaisen teologin miettimään, kenestä me puhumme kun me sanomme Jumala, professori Antti Laato päättää.

Millaiseen taisteluun Martti Luther kirjallaan antautui? Entä mitä tapahtui, kun Antti Laato lupasi opettaa siitä nuortenillassa? Åbo Akademin professori Antti Laato kertoo Lutherin sidotusta ratkaisuvallasta lisää Armoa 2017 –ohjelmassa Radio Deissä torstaina klo 9:05. Uusinta klo 13:05. Ohjelmasarjan menneet osat löydät Radio Dein ohjelma-arkiston Armoa 2017 –osastolta.