Arkkipiispa Tapio Luoma katsoo, että lisääntyneiden poliittisten jännitteiden keskellä on tärkeä muistaa, että ”sokea sattuma tai kova kohtalo” eivät ratkaise maailman tulevaisuutta.

– Oma maamme Suomi on osa maailmaa, jota tätä nykyä vaivaa lisääntynyt epävarmuus. Poliittiset jännitteet, kansojen sisäiset levottomuudet ja ilmastonmuutos sävyttävät tulevaisuuden näkymiä. Oma maamme, ja koko maailma ja sen kansat, tuovat eteemme jatkuvan rukousaiheen, totesi Suomen evankelis-luterilaisen kirkon arkkipiispa Tapio Luoma itsenäisyyspäivän radiohartaudessa Radio Deissä.

Luoma muistutti itsenäisyyspäivänä Suomen olevan monien mittareiden mukaan erinomainen maa.

– Kansainvälisissä vertailuissa olemme usein kärkisijoilla, jopa aivan huipulla. Tietenkään tämä ei tarkoita, että kaikki olisi täydellistä tai että ongelmia ei enää olisi. Kyllä meidän maassamme on edelleen töitä tehtävänä ja epäkohtia korjattavana.

Arkkipiispa Luoman mukaan suomalaisten henkistä ja hengellistä hyvinvointia uhkaa kaksi vaaraa.

– On tärkeä muistaa, että kaiken epävarmuuden keskellä me luotamme Jumalan johdatukseen, emme sokeaan sattumaan tai kovaan kohtaloon. Kun rukoilemme oman maamme ja koko maailman puolesta, on hyvä, että muistamme kiittää. Ilman kiitosta kadotamme kovin helposti tajun siitä hyvästä, joka meitä ympäröi.

Luoma arvioi kansakunnan olevan heikoilla, jos se kadottaa kyvyn iloita.

”Hukkaamme aivan liikaa, jos kadotamme kyvyn iloita siitä hyvästä, joka meitä ympäröi.”

– Hukkaamme aivan liikaa, jos kadotamme kyvyn iloita siitä hyvästä, joka meitä ympäröi.

Arkkipiispan mukaan ei ole sattumaa, että Suomi on saavuttanut tason, joka nostaa maan korkealle hyvinvointia mittaavissa tutkimuksissa.

– Miten paljon on pitänytkään nähdä vaivaa, jotta Suomi on kasvanut nykyiselleen. Sinnikkyyttä ja luottamusta parempaan huomiseen on tarvittu. Ne ovat olleet välttämättömiä muun muassa silloin, kun sadan vuoden takaisen sisällissodan jälkeen on etsitty sovintoa ja yhtenäisyyttä.

– On paikallaan antaa täysi tunnustus sille työlle, jota inhimillisin voimin on maamme hyväksi tehty. On syytä kiittää menneitä sukupolvia, jotka vaikeinakin aikoina jaksoivat luottaa parempaan tulevaisuuteen.

– On syytä olla kiitollinen myös siitä, että tänäänkin tätä maata rakennetaan ja että edelleen halutaan toimia sen parhaaksi.

Arkkipiispa Luoma muistutti Suomen ja suomalaisten turvautuneen Jumalaan erityisesti historiansa vaikeina aikoina.

– Hän on antanut voimat silloinkin, kun omat voimat ovat hiipuneet. Hän on rohkaissut varsinkin silloin, kun tulevaisuus on peittynyt synkkien pilvien taakse. Hän on johdattanut silloin, kun meidän ihmisten suunnitelmat ovat osoittautuneet puutteellisiksi.

Itsenäisyyspäivän radiohartaudessaan Luoma esitti suomalaisille vetoomuksen pyytää Jumalalta siunausta ja kysyä hänen tahtoaan myös hyvinä aikoina.

– Kaikukoon tänään itsenäisyyspäivänä siis kiitos kaikkivaltiaalle Jumalalle, kaiken hyvän antajalle.

Radiohartaus Radio Deissä joka arkipäivä kello 7.50 ja kello 17.05.

Teksti: Kai Kortelainen, kuva: Kirkon kuvapankki / Markku Pihlaja