Arkkipiispa Kari Mäkinen ei pidä mielekkäänä sitä, että uskonnonopetuksen malleista kinastellaan. Sen sijaan pitäisi miettiä, että miten nykyistä mallia voidaan kehittää.

Koulujen uskonnonopetuksesta keskustellaan säännöllisesti. Uskonnonopetuskeskustelussa on asetettu vastakkain oman uskonnon opetus ja kaikille yhteinen uskonnonopetus, mutta Mäkisen mielestä molemmista pitäisi osata nähdä olennaiset asiat. Hänen mielestään pitäisi myös miettiä sitä, millainen opetus on mielekästä milläkin luokka-asteella.

– Uskonto on sellainen, johon kasvetaan, joka on vähän niin kuin äidinkieli, sanoo Mäkinen ja toteaa, että siitä johtuen ei lasta voida kasvattaa niin, että tarpeeksi vanhana voi valita eri katsomusten väliltä itselle sopivimman.

– Uskonto ei vaan ole luonteeltaan sen kaltainen.

Se pitäisi osata huomioida uskonnonopetuksessa. Mäkinen pitää olennaisena myös sitä, ettei ketään leimata sillä perusteella, mitä uskontoa he edustavat.

– Uskonnosta ei saa syntyä tekijä, joka rakentaa lohkoutunutta kulttuuria.

 

Arkkipiispa Kari Mäkinen kommentoi uskonnonopetuskeskustelua sekä päiväkotien ruokarukousten muuttamista ruokaloruiksi Piispan kyselytunnilla 27.9. Toimittajat kyselivät arkkipiispalta myös avioliittolain muutoksista ja turvapaikanhakijoista. Kuuntele koko keskustelu täältä.