– Suurin haava, joka ikuisesti vuotaa verta, on etten ole ollut hyvä isä. Olen ollut paikalla, mutta en ole ollut läsnä, avautuu Arto Merisalo Radio Deissä.

Liikemies Arto Merisalo on kieltäytynut pitkään kaikista medialta tulevista haastattelupyynnöistä. Radio Dein Jippu ja ihmisen ääni -radio-ohjelmassa huomenna keskiviikkona liikemies avautuu harvinaisella tavalla.

Kasvattityttärensä Meri-Tuuli Elorinteen eli Jipun tekemässä haastattelussa Merisalo kertoo, etteivät talousrikoksia seuranneet vankilatuomiot, Nova Groupin konkurssi tai vaalirahakohu ole olleet hänen elämänsä merkittävimpiä kipukohtia. Vaikeinta on ollut epäonnistuminen isänä.

– Jos joku asia painaa sieluani elämäni viimeiseen päivään asti, se on tämä. Siinä ei auta minkäänlainen synninpäästö eikä anteeksianto. Se on elämäni suurin kipu ja epäonnistuminen. Ykkösepäonnistuminen on se, etten ollut isä omalle tyttärelleni – sellainen isä, joka olisin halunnut olla ja minun olisi pitänyt olla. Toinen kipu on avioero Aijan kanssa, sanoittaa Arto Merisalo Aija Roivaksen kanssa solmitun avioliiton särkymisen synnyttämää syyllisyyttä sekä suhdettaan liitossa syntyneeseen tyttäreensä Anniinaan.

Jippu ja ihmisen ääni -ohjelmassa Merisalo kertoo kokevansa tehneensä raskaimmat virheensä perhepiirissä.

–  Elämässä ei voi kääntää mitenkään lehtiä taaksepäin. Ne koulun joulujuhlat ja kevätjuhlat ja päiväkodin juhlat, joihin olen jättänyt menemättä – ja joihin olin luvannut mennä – ja ne monet eri tilanteet, missä olen pettänyt lapsen luottamuksen, kun en ollut paikalla kiireiden työn, matkojen ja menemisen takia – koska bisnes on ollut tärkeämpi kuin se, että olisin ollut oman lapseni juhlissa mukana.

– Se ei auta, että meillä on Anniinan kanssa tänä päivänä hyvät välit ja me keskustelemme asioista. Onhan se aika rankkaa kuulla 28-vuotiaalta tyttäreltä: ”Isä, olisin ollut iloisempi, että meillä olisi ollut pienempi asunto ja vähemmän sitä ja tätä, mutta että isä olisi ollut enemmän kotona.” Se on piikki ja ies lihassa, Merisalo kuvailee ohjelmassa.

Seitsemän vuotta kestäneen avioliittonsa aikana Arto Merisalolle saattoi kertyä vuodessa jopa 240 matkapäivää. Pahimmillaan auton mittariin kertyi vuodessa lähes 180.000 ajokilometriä.

–  Vetää pienelle paikalle, kun huomaa, että epäonnistut avioliitossa loistavan naisen kanssa, joka on Jumalan valtakunnan työntekijä, laulaja, säveltäjä, sanoittaja, evankelista ja sen lisäksi vielä lahjakas liikenainen. Se oli ensimmäinen epäonnistuminen ja johtui samasta aiheesta. Minulla oli aina niin paljon töitä ja kiirettä.

– Oli päivän selvä, että se tarina päättyy avioeroon. Ihan sama pätee Anniinaan. En koskaan kyennyt Antamaan itsestäni sitä, minkä voisin tänään antaa, Merisalo tilittää Radio Deissä

– Olemme paljosta sinulle myös kiitollisia. Sinulle on kasvanut sellainen sydän, että olet aina valmis auttamaan, kun sitä tarvitaan, toteaa Jippu kasvatti-isälleen radiossa.

Jippu kohtasi Arto Merisalon SpaHotel Runnissa Iisalmessa lauantaina. Jipun kasvattiäiti on Merisalon ex-puoliso Aija Roivas. Radio Dei tallensi Merisalon ja Jipun syväluotaavan keskustelun Iisalmessa ja se kuullaan Radio Dein Jippu ja ihmisen ääni -ohjelmasarjassa keskiviikkona 5. lokakuuta klo 16.

Ohjelmassa Arto Merisalo kertoo myös vankilakokemuksistaan ja miten hän reagoi Ylen kesän kohujuttuun, jossa Yle Uutiset nosti esiin Merisalon nykyisen työn ja uutisoi samalla tämän ja liikemies Tapani Yli-Saunamäen järjestämästä ”vaikuttajaristeilystä” höyrylaiva S/S Tarjanteella.

Jippu ja ihmisen ääni Radio Deissä keskiviikkoisin klo 16 ja uusintana tiistaisin klo 22. Arto Merisalo vieraana 5.10. ja 11.10.