Pietarsaaren ruotsinkielisen seurakunnan kirkkoherra Bo-Göran Åstrand on valittu Porvoon uudeksi piispaksi. Åstrand sai tänään piispanvaalin toisella äänestyskierroksella 309 ääntä. Vastaehdokas Sixten Ekstrandin äänimäärä oli 265.

Porvoon hiippakunnan piispanvaalissa ihmetystä herätti tyhjien äänestyslippujen määrä. Peräti 43 äänioikeutettua jätti vaaliuurnaan tyhjän äänestyslipun. Tyhjää äänestäneiden protesti vyöry yllätti myös vaalin voittajan Bo-Göran Åstrandin. Vaalin äänestysprosentti oli 88.

– Vähän kyllä huolestuttaa se, että yli neljäkymmentä äänesti tyhjää. Se jättää kysymysmerkkejä ja sen kautta ymmärrän, että tässä on vielä töitä ennen kuin kaikki ovat mukana, kommentoi Bo-Göran Åstrandin vaalia Radio Deille välittömästi vaalin tuloslaskennan päättymisen jälkeen.

Merkittävään osaan Porvoon  piispanvaalin 700 äänioikeutetuista oli siis hiipinyt selkeä protestimieliala, mistä riittänee hiippakunnassa pitkään jälkipyykkiä.

Porvoon hiippakuntaan kuuluvat kaikki Suomen ruotsinkieliset seurakunnat. Liberaali-konservatiivi -akselilla eri painotusten kirjo on hiippakunnan sisällä poikkeuksellisen laaja. Vaalin toisella kierroksella ei ollut mukana selkeästi konservatiivista ehdokasvaihtoehtoa.

Åstrand aavisteli ennen toisen kierroksen äänestystä, että hiippakunnassa saattaa kyteä protestimielialaa.

– Aamurukouksessa sanoin Herralle, että asia on nyt sinun kädessäsi. Siksi minulla on turvallinen olo, vaikka aamuviideltä jo heräsinkin

Åstrand myöntää, että asetelma viranhoidolle ei ole helpoin mahdollinen. Ensimmäisenä tehtävänään hän pitää luottamuksen syventämistä.

”Haluaisin nyt edistää sellaista kehitystä, että kaikissa meidän seurakunnissamme olisi sellainen tunnelma, että todella kaikki ovat tervetulleita mukaan seurakuntaan sellaisina kuin ovat.”

– Ajattelen kaikkia niitä, jotka työskentelevät kirkossa ja luottamushenkilöitä – sekä myös kaikkia vapaaehtoisia. Nyt tarvitaan syvempää yhteistyötä. Haluan edistää sitä monella tavalla.

Kymmenet tyhjät toisen kierroksen äänestysliput sekä laaja nukkuvien äänioikeutettujen joukko piispanvaalin toisella kierroksella saattoivat vaikuttaa ratkaisevalla tavalla koko vaalin lopputulokseen. Ainakin vaalin voittaja Bo-Göran Åstrand oli omissa ennakkolaskelmissaan odottanut erilaista ääntenjakaumaa.

– Tuntuu hyvältä, että tulos on nyt siis kuitenkin aika selkeä. Olisi ollut mahdollista, että äänet olisivat jakautuneet erittäin tasaisesti.

– Haluaisin nyt edistää sellaista kehitystä, että kaikissa meidän seurakunnissamme olisi sellainen tunnelma, että todella kaikki ovat tervetulleita mukaan seurakuntaan sellaisina kuin ovat.

Åstrand on toiminut Pietarsaaren ruotsalaisen seurakunnan kirkkoherrana vuodesta 2007. Sitä ennen hän toimi samassa seurakunnassa seurakuntapastorina ja kappalaisena vuosina aina vuodesta 1991 alkaen.

– Kiitos kaikesta mitä olen saanut seurakuntalaisilta ja seurakunnan elämästä. Pietarsaari on se seurakunta, joka on antanut minulle kaikkea tarvittavaa myös tähän uuteen tehtävään.

Teksti: Kai Kortelainen, kuva: Markku Pihlaja / Kirkon kuvapankki

Bo-Göran Åstrand aloittaa Porvoon hiippakunnan piispana 1. syyskuuta. Hän on haastateltavana Radio Dein Herätys!-aamulähetyksessä torstaina 11. huhtikuuta kello 7.15 jälkeen.