”Marttyyrikirkon ystävät” ja ”Marttyyrien ääni”  kutsuivat ”Exodus from Darkness” -järjestön johtajan Daniel Shayetehin kertomaan miten seurakunnat voisivat julistaa evankeliumia muslimeille ja miten viranomaiset voisivat auttaa muslimeita kotoutumaan.

”Islamin kulttuuria ja kristinuskon arvoja pitäisi verrata hyvin avoimesti. Se auttaa muslimeja ymmärtämään, millä alueilla islamista puuttuu vapaus, avoimuus ja miksi kristinusko on ratkaisu sekä länsimaissa, että islamilaisissa maissa.”

Daniel Shayetehi myös varoittaa: ”On pahaa tahtovia muslimeja, jotka haluavat tuhota länsimaiden kristilliset arvot.” Hän haluaisi saada muslimien silmät avautumaan, jotta he ymmärtäisivät, ettei kannata panostaa petokseen, vaan viisauteen. Ei kannata tulla Eurooppaan häiritsemään, vihaamaan ja tappamaan. Valitettavasti fundamentalistiset muslimit ovat sokeita, heillä ei ole mahdollisuutta ajatella itsenäisesti. He elävät islamin ja Allahin pelossa ja aiheuttavat siksi tuhoa maissa, jotka ovat olleet heille hyviä.

Daniel Shayetehin mielestä ääri-muslimeille ei pitäisi antaa turvapaikkaa Euroopassa: ”Heidät pitäisi lähettää takaisin tai laittaa vankilaan. Ehkä siellä voisi opettaa, että se mitä he ovat tehneet, on pahaa.”

On monia tapoja taistella ääri-islamia vastaan ja suojella omaa maataan. Länsimaiden johtajien pitäisi ymmärtää, että kaikki vapaus ja siunaukset tulevat kristillisistä arvoista: ”Heidän pitäisi puolustaa kristillisiä arvoja, he eivät saisi hävetä niitä, vaan olla niistä ylpeitä. Muslimeille ja kaikille muille tänne länteen tuleville pitää opettaa, miten kotoutua tänne, miten arvostetaan tätä vapautta.”

Daniel Shayetehi sanoo, että ongelmia tulee siitä, että samoja reittejä pitkin Eurooppaan ja Suomeen tulee todella hädässä olevien turvapaikan hakijoiden lisäksi myös pahoja ihmisiä. Täytyy siis olla selkeät periaatteet, joiden perusteella päätetään ketä pääsee tänne. Ei saa vain avata ovia täysin auki ja antaa keiden tahansa tulla:

”Täytyy miettiä tarkkaan, kuinka suuren määrän ihmisiä maan talous pystyy kestämään ja kuinka suurelle määrälle ihmisiä pystytään heti heidän saavuttuaan antamaan opetusta vuoden tai kaksi, kulttuurista ja yhteiskunnasta.”

Pitää siis laskea mihin on varaa. Onko tarpeeksi työntekijöitä opettamaan esimerkiksi kulttuuria ja lakia sekä yhteiskunnan periaatteita.

Danielle Shayetehin mielestä turvapaikan hakijoilla, jotka lähetetään takaisin sellaisiin maihin kuin Iran, Sudan ja Saudi-Arabia, on olemassa vakava riski heidän henkensä puolesta:

”Kun te lähetätte ihmisiä takaisin Iraniin, heiltä kysytään lentokentällä, missä olet ollut ja miksi. Kun he saavat tietoon syyt, saattavat ne aiheuttaa heille kuoleman tai rajoituksia elämään. Aina on olemassa riski pahimmasta.”

Kuuntele Kirsi Rostamon toimittama, Tiina Virtasen kääntämä Daniel Shayetehin haastattelu Radio Deissä torstaina 13.04. klo 9.23 tai 13.23. Kuukauden ajan haastattelu löytyy myös radiot.fi -palvelun arkistosta.