Luterilaisen kirkon yhdistää moniin vanhoihin kirkkokuntiin ymmärrys Jeesuksen todellisesta läsnäolosta ehtoollisaineissa.

-Jos ajattelemme suomalaista luterilaisuutta ja ehtoollisteologiaa, ovat meille erityisen tärkeitä kolme kristinuskon muuta haaraa. Ensimmäiseksi ortodoksinen kirkko on meidän sisarkirkkomme Suomessa, sillä olemme ikään kuin idän ja lännen rajalla, kertoo teologian tohtori ja Tapiolan seurakunnan kappalainen Jussi Koivisto.

Vaikka ortodoksisen kirkon ehtoolliskäytäntö eroaa luterilaisen kirkon ehtoolliskäytännöstä paljonkin, on olemassa myös paljon yhdistäviä tekijöitä.

-Jos mietimme ortodoksista ja luterilaista ehtoollista, niin teorian tasolla meillä on paljon yhteistä. Oikeastaan erottava tekijä taitaa olla se, että meillä ei ole reliikkejä, eli pyhäinjäännöksiä, alttarissa, jossa ehtoollinen konsekroidaan. Ehtoollisen nauttimistapa on sitten aivan erilainen: ehtoollisleipä sekoitetaan viiniastiaan. Se on hyvin tarkkaan säädelty ja mielenkiintoinen menettely, kertoo Jussi Koivisto.

Luterilaisen kirkon ja Roomalaiskatolisen kirkon tuo lähelle toisiaan edelleen vahva ymmärrys Kristuksen todellisesta läsnäolosta ehtoollisaineissa. Erottava tekijä piilee tuon läsnäolon selittämisessä.

-Katoliset käyttävät aristotelista filosofiaa läsnäolon Kristuksen läsnäolon selittämiseen. Molemmat kirkkokunnat kyllä ajattelevat, että Kristus on todella läsnä ehtoollisianeissa, Koivisto sanoo.

Kolmanneksi tärkeäksi kirkkokunnaksi teologian tohtori ja Tapiolan seurakunnan kappalainen Jussi Koivisto mainitsee Anglikaanisen kirkon.

-Anglikaanit ovat meille hyvin tärkeitä, sillä meillä on kirkkoliitto Anglikaanien kanssa. Porvoon yhteisessä julkilausumassa, joka loi kirkkoliiton, on hyvin yhtenäinen käsitys ehtoollisesta: ehtoollisaineet ovat leipää ja viiniä, ne näyttävät ja tuntuvat leivältä ja viiniltä, mutta Kristus on konkreettisesti ehtoollisaineissa läsnä.

Teologian tohtori ja Tapiolan seurakunnan kappalainen Jussi Koivisto kertoo enemmän Lutherin ehtoollisajattelusta Radio Dein Armoa 2017 ohjelmassa torstaina klo 9:05 ja 13:05. Ohjelmasarjan menneet osat löydät Radio Dein ohjelma-arkistosta.