Hallitus vastaa tänään eduskunnassa opposition välikysymykseen al-Holin leirillä olevien suomalaisten kotiuttamisesta. KD:n puheenjohtaja Sari Essayah arvostelee rankasti ulkoministeri Pekka Haaviston (vihr.) toimintaa asiassa.

Al-Holin leirillä on uutistoimistojen ja suomalaismedian tietojen mukaan 40 suomalaista, joista 30 on alaikäisiä lapsia.

Hallituksen linjaa eilen selventänyt pääministeri Sanna Marin (sd.) ei suoraan vastannut kysymykseen siitä, voivatko suomalaiset viranomaiset tuoda al-Holin leiriltä myös aikuisia, jos se katsotaan lapsen edun mukaiseksi. Marin korosti selvityksessään lasten edun olevan etusijalla. Pääministerin mukaan suomalaislapset pyritään saamaan leiriltä kotimaahan.

Kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah pohjusti välikysymyskeskustelua Radio Dein Herätys!-aamulähetyksessä tänään tiistaina.

– Pitää ehdottomasti noudattaa pohjoismaista linjaa, eli orpolapset ja ne lapset, jotka äidit haluavat sieltä luovuttaa, tuodaan Suomeen. Mikään Pohjoismaa ei ole lähtenyt palauttamaan terroristiseen toimintaan osallistuneita ja sen tukemiseen osallistuneita henkilöitä kotimaahansa, Essayah korostaa.

”Siellä on äitejä, jotka ovat olleet valmiita naitattamaan kolmetoistavuotiaan tyttärensä jihadistitaistelijalle.”

– Siellä on äitejä, jotka ovat olleet valmiita naitattamaan kolmetoistavuotiaan tyttärensä jihadistitaistelijalle. Näiden äitien mielipiteissä on hyvin radikalisoituneita näkemyksiä siitä, kuinka minne tahansa muualle paitsi Suomeen ­– halutaan jatkaa sharia-lain alaisuudessa ja ollaan sitä mieltä, että kalifaatti vielä palaa voimiinsa, Kd:n puolejohtaja sanoo.

Tämänpäiväiseen opposition välikysymyskeskusteluun valmistautuva Essayah suuntaa arvostelunsa kärjen vihreiden ulkoministeri Pekka Haavistoon.

– Tämäntyyppisellä ajatusmaailmalla varustettujen henkilöiden tuominen Suomeen on minun mielestäni Supon uhka-arvion laiminlyöntiä. Tämä jättää suomalaiseen yhteiskuntaan syvän epäluottamuksen siitä, että meillä hallituksessa on ministeri, joka on ollut tällaisia asioita valmistelemassa ja on ollut valmis salaisella operaatiolla viemään näitä eteenpäin ilman, että tässä on informoitu niitä tahoja, joiden pitäisi asiasta tietää.

Teksti: Kai Kortelainen, kuva: Saara Vuola

Kuuntele Sari Essayahin haastattelu ja tilannearvio siitä, mitä al-Holin leirillä olevien Suomen kansalaisten kanssa pitäisi tehdä [Radio Dein Herätys!-aamulähetys 17.12.2019]: