– Syksyn ohjelmissa mikään aihe ei ole tabu. Kaikesta voi puhua, tai ainakin yrittää, kuvaa muusikko Olli Helenius syyskuun alussa käynnistyvää uutta radio-ohjelmasarjaa. Iltakahvilla Olli ja Mikko -sarjassa puhutaan elämän myrskyistä ja karikoista huumoria unohtamatta.

Olli Heleniuksen (46) mielessä syttyi oivallus radioaaltojen voimasta, kun hän kuusitoistavuotiaana Chicagossa vaihto-oppilasvuotta viettäessään ymmärsi paikallisen radiokanavan olevan luottoystävä monen miljoonakaupungin asukkaan elämässä.

– Sama tunne vahvistui ja näköala laajentui, kun lukioikäisenä tuli valvottua sunnuntain ja maanantain väliset yöt Pekka Saurin Yöradiota kuunnellen. Tajusin, miten valtava tarve ihmisillä on päästä kollektiivisesti jakamaan vaikeita ja kipeitäkin asioita.

Unelma radiotyöstä toteutuu 5. syyskuuta, kun viikoittainen Iltakahvilla Olli ja Mikko -kontaktiohjelma alkaa Radio Deissä. Heleniuksen kanssa studiossa on Ollin pitkäaikainen ystävä, skeematerapeutti ja Ihminen tavattavissa -mentor Mikko Rothfors (43).

– Mitä vaikeampi aihe on, sitä tärkeämpää siitä on voida keskustella, ihmetellä avoimesti silloin kun ei ole oikeita vastauksia, Mikko Rothfors arvioi.

Olli Helenius ja Mikko Rothfors ovat pohtineet elämän ihmeitä ja kummallisuuksia keskenään vuosien ajan – tavallisimmin iltakahvien äärellä. Nyt kaksikko haluaa kutsua kuuntelijoita mukaan kahvihetkiinsä.

– Elämän karikoissa ja myrskyissä olemme ystävinä löytäneet toisistamme tukea ja saaneet mahdollisuuden näyttää myös sen ”ei-niin-paraatipuolen” itsestämme. Joskus elämä yllättää ja joillekin yllätyksille ei voi kuin itkeä tai nauraa – tai molempia, Mikko Rothfors toteaa.

Iltakahvilla Olli ja Mikko -ohjelmassa on luvassa keskustelua kaksikon siivittämänä. Kuuntelijakontakteilla on suorassa lähetyksessä merkittävä rooli.

– Kuka vaan saa osallistua soittamalla studioon jakamalla omaa tarinaansa tai kertomalla näkökantansa keskusteltavasta aiheesta, Olli Helenius selvittää.

– Alkuvuodesta mietin musiikkiurani rinnalle jotain muutakin tekemistä. Pohdin ja rukoilin, missä vahvuuteni ovat. Keikoilla ja somessa kasvanut palautteiden määrä rohkaisi tekemään päätöksen alkaa jutella asioista julkisesti. Keväällä mentiin Mikon kanssa kahville ja kahvilareissu muuttuikin yhtenäiseen visiointiin ”radioseurakunnasta”, jonka perusta on yhteinen usko ja sen pohjalta käytävä keskustelu ohjelmaan soittavien kanssa, ja toki hyvä musiikki myös, taustoittaa Helenius syyskuussa käynnistyvien keskiviikkoiltojen radiokonseptia.

Teksti: Kai Kortelainen, kuva: Johanna Kare

Iltakahvilla Olli ja Mikko Radio Deissä keskiviikkoisin 5. syyskuuta alkaen kello 21.40-23.00.