Tällä kertaa perjantaina 26.3. Jälki-istunnossa kokoontuivat MTV:n toimittaja Ivan Puopolo, Demokraatin politiikan toimittaja Simo Alastalo sekä Kirkko ja Kaupungin päätoimittaja Jaakko Heinimäki. Sananvapauden moderoivana isännöitsijänä Ariel Neulaniemi.


Jaakko Heinimäki nosti ensimmäisenä puheenaiheena esille Supon tiistaina vuosikirjansa pohjalta esiin nostaman väestönvaihtoteorian ja sen yhteyden äärioikeistolaiseen terrorismin uhkaan. Väestönvaihtoteoria on salaliittoteoria, jonka mukaan länsimaiden väestöä oltaisiin tietoisesti vaihtamassa käytännössä muslimeihin. Pari vuotta sitten useita kymmeniä ihmishenkiä vaatineen Uuden Seelannin Christchurchin moskeijaiskun tekijä oli otsikoinut manifestinsa väestönvaihdon hengessä: ”The Great Replacement”. Suomessakin muutamat laitaoikeiston poliitikot ovat pitäneet esillä ajatusta meneillään olevasta väestönvaihdosta. Kertooko ilmiö viime aikaiset salaliittoteoriat huomioiden hallinnan menettämisen pelosta, pelosta itsestään, epävarmuudesta, epäluulosta vai jostain muusta?

Ivan Puopolo toi keskusteluun suomalaisen yhteiskunnan paineen samoinajatteluun. Puopolon havaintojen mukaan Suomi on kokonaisuutena erittäin konformistinen yhden ajatuksen hegemonia. Erimielisyyttä ei nähdä arvokkaana ja keskustelua rikastuttavana asiana vaan riitelynä. Puopolon mielestä erimielisyys on arvokasta itsessään, kun taas valtoimenaan vellova konsensus ja yksimielisyys on vaarallista. Ilmiöön liittyy selvästi voimakas paine tuomita vihapuhe esimerkiksi sananvapaudesta välittämättä. Kuuluuko siis alatyylinen netin törky vain siis ajattelun ja sanomisen vapauden kaupan päälliseksi?

Simo Alastalo nosti esille uskonnovapauden roolin poikkeusoloihin. Osa luterilaisen kirkon piispoista ovat tviitanneet huolestuneena kirkkojen sulkemisesta poikkeusolojen nojalla. Uusimaa on ollut kiinni, baarit ovat kiinni, ihmisten liikkumisen rajoittamista suunnitellaan. Perusoikeuksia rajoitetaan olennaisempien perusoikeuksien nojalla, oikeus elämään ja terveyteen on ajanut ohi muun muassa elinkeinonvapaudesta. Miksi uskonnonvapautta ei saisi rajoittaa, jos vaakakupissa on elämä ja terveys? Mitä tässä on taustalla?

Kuuntele Jälki-istunto [26.3.2021]