Jälki-istunnon syyskauden avausjaksossa oman keskustelunaiheensa perjantaina 10.9. jakavat Demokraatista politiikan toimittaja Simo Alastalo, freelancer-toimittaja ja kolumnisti Sanna Ukkola sekä katolisen kirkon viestintäjohtaja Marko Tervaportti. Toimittajana Ariel Neulaniemi.


Simo Alastaloa pohdituttaa ilmastonmuutokseen liittynyt muutos. Nykyiseen ilmastoajatteluun löytyy linkkejä 1960-luvulta (tältä ajalta Alastalo mainitsee esimerkkinä Rachel Carsonin Silent Spring -kirjan). Miten aikanaan radikaalin kuuloisista ja sellaisina pidetyistä ideoista tuli ajan myötä valtavirtaa? Miksi hyvienkin ajatusten läpimurtoon menee yleensä kauan? Miksi toimet muutokseen lähtevät liikkeelle enemmän yksittäisten ihmisten aktivismista ja tempauksista kuin politiikasta? Miksi politiikka ei toimi etukenossa vaan toimii viimeistään silloin, kun suuri yleisö on ostanut ajatuksen?

Sanna Ukkola käsittelee kohua, joka seurasi Päivi Räsäsen esiintymistä Masked Singer -ohjelmassa. Yksi tuomareista totesi, että rikoksista syytetty Räsänen ei ole sopiva vieras lasten viihdeohjelmaan. Voidaanko näin ajatella? Minkälaisia ihmisiä ei voida ottaa ohjelmaan?

Marko Tervaportti: Miten yhteiskunta – ja uskonnot – ovat oikein onnistuneet koronan kanssa, minkälaisia haasteita, sosiaalisia, taloudellisia ja jopa hengellisiä? Palaavatko kaikki kirkossakävijät enää kirkkoihin? Tuleeko toimintatapoihin muutoksia? Entä rokotukset, rokotuspassit ja yksilönvapaus? Mitä tehdään rokottamattomien ja lasten kanssa?

—————–

Kuuntele Jälki-istunto [Radio Dei 10.9.2021]

 

Jälki-istuntoon liittyvää:

Näkökulma: Päivi Räsänen oli loistava valinta viihdeohjelmaan (iltalehti.fi)

Kommentti: Ihmisoikeuksia toistuvasti vastustaneen Päivi Räsäsen paikka ei ole koko perheen viihdeohjelmassa – Viihde – Ilta-Sanomat