Jälki-istunnon keskusteluteemoista tällä kertaa vastasivat Yleisradion Kulttuuriykköstä ja Tiedeykköstä ajoittain toimittava Ville Talola,  Aikamedian toimittaja Anssi Tiittanen ja Seurakuntalainen.fi-sivuston päätoimittaja Sari Savela. Keskusteluvuorot jakaa Ariel Neulaniemi.


Ville Talola ottaa pöydälle kannabiksesta keskustelemisen, mikä liittyy Vihreiden tuoreeseen ja puoluetta jakaneeseen linjaukseen kannabiksen laillistamisesta. Huumausaineita koskevaan lainsäädäntöön puuttuminen on ollut poliittisesti hankalaa, sillä se nostattaa paljon tunnepohjaisia reaktioita. Tilastoja ja tutkimuksia aiheesta on kuitenkin runsaasti, joiden pohjalta keskustelua voitaisiin käydä. Miksi perinpohjainen keskustelu ei ota syntyäkseen?

Anssi Tiittanen puhuu nykyajan ilmiöstä, jossa ihmisen on helpompi olla johonkin suuntaan kallellaan. Joku kokoomuslainen saattaa olla kallellaan vasemmalle tai joku demari oikealle. Joku on luterilainen, mutta fiilistelee ortodoksisuutta. Joku itseään arvokonservatiiviina pitävä voi löytää jonkun kannatettavan arvoliberaalin ajatuksen. Tai toisinpäin. Onko nykyihminen luonnostaan tällainen ”rusinat pullasta” -ihminen, joka ei oikein halua liputtaa mitään täysillä, vaan haluaa mieluummin olla vähän sitä sun tätä, ja kallellaan aina jonnekin?

Sari Savela nostaa teemaksi maastapoistumisveron ja samalla kysyy, miten suhtautua rikastumiseen ja rikkaisiin maasta poistumisen kohdalla? Onko eettisesti oikein, että rikastunut nostaa kytkintä ja muuttaa maasta välttääkseen veroja? Mitä tämä kertoo suhteestamme rahaan tai toisaalta, mitä se kertoo lainsäädännöstämme?

—————–

Kuuntele Jälki-istunto [Radio Dei 17.9.2021]

Jälki-istuntoon liittyvää:

Kannabis lailliseksi Suomessa? Tällaista mallia vihreät ehdottaa – kristillisten Päivi Räsänen huolestui: ”Eikö ministeri Ohisalo ole kuunnellut” – Politiikka – Ilta-Sanomat

Maastapoistumisvero – mistä on kyse ja mistä ei? – Valtiovarainministeriö (vm.fi)