Tällä kertaa samaan keskustelupöytään istahtavat Kauhajoki-lehden päätoimittaja Tuomas Koivuniemi, Seinäjoen helluntaiseurakunnan johtava pastori Markku Tuppurainen sekä Etelä-Pohjanmaan TE-toimiston yritys- ja rekrytointipalveluiden palvelujohtaja Aki RuotsalaPuheenvuorot jakaa Ariel Neulaniemi.


Tuomas Koivuniemen huolena on ollut ihmisten jaksaminen työssään ja lisääntyneet vaatimukset. Kännykkä- ja someaika ovat tehneet meistä jatkuvasti tavoitettavissa olevia tekijöitä, jolloin työn ja vapaa-ajan välinen raja hämärtyy. Luterilaisen työkäsityksen siunaamana ahkerat ja tunnolliset ihmiset ovat nykyään helpommin työn raskauttamia. Kun työ kuormittaa ja elämä tuntuu oravanpyörältä, heijastusvaikutukset näkyvät perhe-elämässä ja terveydessä. Seurauksena osa esimiestehtäviin tai vaativiin asiantuntijatehtäviin sopivat ihmiset ”downshiftaavat” ennemmin kuin ottavat lisävastuuta. Tai ovat valmiita siirtymään perustyöntekijöiksi tai harkitsevat alan vaihtoa. Samalla monilla aloilla vaivaa työvoimapula. Mistä löytyy tulevaisuudessa tekijöitä eri tehtäviin ja jaksavatko ihmiset todellakaan kaavailtuun eläkeikään saakka? Kysyä voi sitäkin, että onko työn tuottavuuden ja työuran tarpeen jatkuvasti pidentyä?

 

Markku Tuppurainen pohtii yhteisöllisyyden ilmenemistä tänä päivänä. Yksilökeskeisemmässä ajassa yhteisöllisyys tai yhteisöön kuuluminen ovat murroksessa, vaikka ihmisen perustarve on myös kuulua osaksi jotain joukkoa ja tulla hyväksytyksi siihen omana itsenään. Yhteisöllisyyttä ilmenee edelleen niin perheessä, harrastuksissa ja työpaikalla, joskin koronapandemia on haastanut työyhteisöjä kokemaan yhteisöllisyyttä etä etätyöskentelyn takia. Miten yhteisöllisyydeln tarve näyttäytyy tänä päivänä niin yhteiskunnallisella kuin vaikka seurakunnallisella tasolla? Miten voimme lisätä tai vahvistaa ihmisen perustarpeet huomioivaa yhteisöllisyyttä?

 

Aki Ruotsala pohtii, miksi miehet ja naiset eriytyvät toisistaan? Naiset ovat koulutettuja kaupungeissa, joissa miehet oppivat taas tekemällä. Minkälaisia vaikutuksia eriytyminen aiheuttaa tulevaisuudessa? Onko lopulta käymässä niin, että miehet jäävät helpommin maitolaiturille ja perheet jäävät perustamatta?

—————–

Kuuntele Jälki-istunto [Radio Dei 22.10.2021]

Aiheisiin liityen:

Dramaattinen muutos: Jo kuusi kymmenestä opettajasta harkitsee alanvaihtoa (oaj.fi)

Ensitreffit alttarilla herätti ihmetyksen – miksi perusmies ei kelpaa nykynaiselle? (iltalehti.fi)