Keskustelijoina tällä kertaa kirkkoherra Kari Kanala, toimittaja Sanna Ukkola sekä rovasti, eläkeläinen Hannu Nyman. Isännöitsijänä Ariel Neulaniemi Radio Deistä.


Kari Kanala huomasi Helsingin Sanomissa esiintyneen viime aikoina piispallista kirjoittelua ihan yleisöpalstalla. Kirjoituksen sisältökin toki puhututtaa, mutta mitä mieltä pitäisi olla esimerkiksi nykyisen Helsingin piispan ulostulosta?

ttps://www.hs.fi/mielipide/art-2000008340490.html

Sanna Ukkola bongasi Seurakuntalainen.fi-sivustolta, että kirkon suunnitelmat yhteistyöstä Elokapinan kanssa aiheutti kirkosta eroamispiikin. Mitä pitäisi ajatella siitä, että kirkko osallistuu tällaiseen yhteiskunnalliseen toimintaan? Kirkko esimerkiksi piilottaa myös kielteisen päätöksen saaneita turvapaikanhakijoita. Missä menee siis raja ja millaisia asioita kirkon pitäisi toiminnallaan edistää? Pitääkö kirkon toimia kristillisten arvojen ja moraalikäsitysten mukaan, vaikka sitten lakia rikkoen, vai pitääkö lakia aina noudattaa?

Hannu Nyman on huomannut isovanhemman roolissaan, että pyhäinpäivä on saanut kilpailijan, joka on ottanut paikkansa suomalaisessa kulttuurimaastossa. Samalla Nyman on pohtunut, miten yhteiskuntamme on muuttunut suhteessa kristilliseen perinteeseen. Jeesuksesta ja Hyvästä Paimenesta ei päiväkodeissa saa puhua, mutta luurangot, henget, kuolema, musta ovat kaikki sallittua Halloweenin viettoon valmistautuessa. Miten tässä näin kävi, ja onko se ihan oikeasti sittenkään näin? Samalla tulee mieleen suhtautuminen kaupallisuuteen ja mammonaan, jonka muuan nasaretilainen nimesi aikoinaan epäjumalaksi.


Kuuntele [Radio Dei 29.10.2021]

Jälki-istuntoon liittyvää:

Helsingin hiippakunnan piispa Teemu Laajasalo: Rokottamaton kantaa vastuun lähimmäisen kärsimyksestä ja kuolemasta – Mielipide | HS.fi

Piispa Laajasalon mielipidekirjoitus ja Elokapina saivat aikaan kirkosta eroamispiikit – Seurakuntalainen