Maanantaina 4. joulukuuta uudistunut Radio Dein aamulähetys ottaa tehtäväkseen some-kuplien puhkomisen kutsumalla saman pöydän ääreen eri viitekehyksissä vaikuttavia keskustelijoita.

Radio Dein uudistunut aamu esittelee perjantaiaamuissa uuden ohjelmaformaatin, joka kokoaa viikoittain kristillisen median eri laitoja edustavat keskustelijat studioon saman pöydän ääreen. Suorana lähetettävää Jälki-istunto –ohjelmasarjaa isännöivät Ariel Neulaniemi ja Mikael Juntunen.

Idean isä Ariel Neulaniemi on jo pitkään toivonut kristilliselle kentälle formaattia, jossa ajankohtaisia aiheita ruodittaisiin kasvokkain eri lähtökohdista ja näkökulmista, sen sijaan että eri viiteryhmissä vaikuttavat toimijat kommentoivat ja arvioivat asioita ja ilmiöitä ”omiensa parissa”, kuten esimerkiksi omissa sosiaalisen median kuplissaan.

Näin sai alkunsa Radio Dein uuden Herätys!-aamulähetyksen perjantait valtaava Jälki-istunto-lähetys.

– Resepti on tämä: Kutsumme studioon joka perjantaiaamu kolme toimittajaa kristillisen kentän eri puolilta. Kukin nostaa esille mielenkiintoisen kristilliseen viitekehykseen liittyvän uutisen tai artikkelin, josta juttelemme pöydän ympärillä. Eli formaatti on aika lailla samanlainen kuin Ylen Pyöreässä pöydässä, puheenjohtajana toimiva Neulaniemi valottaa.

Sama perusta – mutta omat aivot, tausta ja suu

Ylen Pyöreää pöytää on aika ajoin kritisoitu keskustelijoiden samanmielisyydestä ja asioiden tarkastelemisesta yksipuolisesta kulmasta. Neulaniemen mukaan Jälki-istunnon vakaana pyrkimyksenä on väistää yksiäänisyyden sudenkuoppa.

– Saamme varmasti keskustelua aikaan eri näkökulmista. Tarkoitus on kuitenkin alleviivata, että meitä yhdistää sama perusta. Kasvokkain käytävä keskustelu on erilaisista mielipiteistä huolimatta hyväntuulisen rakentavaa ja kunnioittavaa. Toisin kuin liian usein somessa! Siellä me saman pöydän toimittajatkin saatamme – tai haluamme – ymmärtää toisemme väärin, Neulaniemi toteaa.

Jälki-istunnon kunnianhimoinen tavoite on todistaa, että täysin eri tavoin asioista ajattelevat ihmiset voivat keskustella vaikeistakin aiheista hyvässä hengessä.

– Olkoon tämä todistus maailmalle siitä, että kristityt eivät eri teemoista keskustellessaan riitele keskenään vaan tulevat oikeastikin toimeen. Jokaisella meillä on omat aivot ja oma taustamme, joiden avulla täällä arjessa elämme ja toivottavasti myös siedämme toisiamme.

Jälki-istunnossa puheenaiheita valikoi ja toisilleen sekä kuulijoille jakaa vaihtuva ja laaja kokoonpano toimittajia. Keskustelijat edustavat muun muassa kirkon viestintää, Kotimaa-lehteä, Kirkko ja kaupunki -mediaa, Ristin Voitto -lehteä, Sanansaattaja-lehteä, Sana-lehteä, Katolista Fide-lehteä ortodoksisen kirkon ääntä unohtamatta.

Ensimmäinen jälki-istunto kuullaan perjantaina 8.12. aamuyhdeksästä kymmeneen. Uusinta samana päivänä klo 13. Vieraina ensimmäisessä jaksossa ovat Kirkko & Kaupungin päätoimittaja Jaakko Heinimäki, Ristin Voitto -lehden toimituspäällikkö Anssi Tiittanen ja Uusi Tie -lehden toimittaja Virpi Kurvinen.

Jälki-istunto Radio Dein Herätys!-aamulähetyksessä perjantaisin klo 9-10 ja uusintana klo 13-14 joulukuun 8. päivästä alkaen.

Viikoittain kuultavassa Jälki-istunnossa ovat mukana laaja joukko toimittajia eri medioista kuten Kirkon Viestintä, Katolinen Fides, Ristin Voitto, Suomen Viikkolehti, Babtisti-taustainen Kodin Ystävä, Sana papilta -blogia pitävä ortodoksipappi, Kotimaa, Uusi tie, Kirkko & Kaupunki, Ruut-lehti, Sanansaattaja, Askel, Sana…