– Olemme kansana yhdessä jakaneet monenlaiset vaiheet, yhdessä haasteista selviytyneet, sanoo säveltäjä Lasse Heikkilä valmistautuessaan Suomalaisen messun erityisproduktioon, jolla juhlistetaan Suomen itsenäisyyttä ja Radio Dein 20. juhlavuotta.

Puheenvuoron Helsingin Senaatintorin tapahtumassa ensi lauantaina pitää tasavallan presidentin puoliso, rouva Jenni Haukio.

Lasse Heikkilän säveltämä Suomalainen messu puhuu yhteyden puolesta. Valmisteluja varjostaa Turun puukotustragedia. Yleisön toivotaan tuovan lauantai-illaksi Senaatintorille mukanaan Suomen pienoislippuja.

– Esitys on saanut monet hyvällä tavalla iloitsemaan suomalaisuudesta, Heikkilä kiteyttää viikonlopun murheellisten tapahtumien jälkitunnelmissa.

Suomalainen messu ei nimestään huolimatta ole messu sanan kirkollisessa merkityksessä. Kyse on sävelteoksesta, joka on Senaatintorilla sovitettu isoksi monitaiteelliseksi spektaakkeliksi. Teoksen viesti on yhteyden rakentamisessa sekä Jumalan armon ja johdatuksen pyytämisessä kaikissa tilanteissa, jotka kansakuntaa tai yksilöä saattavat kohdata.

Senaatintorin esityksellä juhlistetaan Suomen satavuotista itsenäisyyttä ja valtakunnalliseksi kasvaneen kristillisen radioaseman, Radio Dein, jo kahden vuosikymmenen mittaiseksi ehtinyttä tarinaa. Senaatintorille nousevalle lavarakennelmalle teoksen tulevat juontamaan pääjärjestäjänä toimivan Radio Dein päätoimittaja Kirsi Rostamo ja Yleisradiosta tuttu radiokuuluttaja Timo Teräsvuori. Osana teosta kuullaan Jenni Haukion ja emerituspiispa Eero Huovisen puheenvuorot.

Vaikka Senaatintorille asennetaan mittava määrä tehostetekniikkaa savusta valoihin ja ääneen, pääosassa on musiikki. Esitystä varten kootussa suurkuorossa on laulajia sadasta kuorosta eri puolilta maata. Musiikista vastaa sadan soittajan orkesteri. Mukana on sata käsikelloa ja suuri kanteleryhmä.

– Sellainenkin historiallinen hetki koetaan, että Helsingin tuomiokirkon kellot viritetään tätä esitystä varten uudelleen. Sellaista ei ole tapahtunut 150 vuoteen, kertoo  Lehari Kaustel.

Virolainen kapellimestari sanoo saaneensa Suomelta paljon ja haluavansa Suomalaisen messun toteutuksella vuorostaan tehdä jotain Suomen hyväksi.

Kaustel on kiinnittänyt konsertin solisteiksi tunnettuja nimiä: pop-kanteleestaan tutun Ida Elinan, Jipun, Viktor Klimenkon ja Mika Karolan. Lisäksi lavalle asettuu kansanmusiikki- ja tanssiryhmä Valkia.

Suomalaisen messun alkuperäisversio valmistui vuonna 1998 saavuttaen nopeasti suosiota kiertäessään eri puolilla maata. Kansanmusiikinomaiset melodiat ja luonnosta kielikuvia ammentavat tekstit ovat sukua suomalaisten kansalliskirjailijoin. Teksteissä kietoutuvat yhteen, isänmaallisuus, kotiseuturakkaus ja monin paikoin myös hengellisyys.

Valkia-ryhmän esittämän juhlaversion on tänä vuonna nähnyt jo yli 17 000 katsojaa. Myöhemmin kiertue ulottuu aina Japaniin saakka.

Teksti: Kai Kortelainen

Suomalainen messun erityisproduktio esitetään lauantaina 26.8. klo 19 Helsingin Senaatintorilla. Esitykseen on vapaa pääsy. Tapahtuman pääjärjestäjä on Radio Dei, joka juhlii esityksellä radiokanavan 20-vuotista taivalta. Järjestelyissä ovat mukana Crescendo Finland, Kansan Raamattuseura, Helsingin kaupunki, Suomen Raamattuopisto, Kristityt yhdessä ry, Alfa-TV, Suomen Ilotulitus Oy, IRR-TV ja Pääkaupunkiseudun kristilliset järjestyksenvalvojat ry.