–  Se, että meillä on pysynyt avioliitto kasassa, ei ole minun ansiotani. Tämän sanon käsi sydämellä. Kyllä minä olen ollut se, joka on miettinyt muutakin elämää jossain vaiheessa, tunnustaa laulaja ja viihdetaiteilija Joel Hallikainen Radio Dein Jippu & Rainer Friman ja ihmisen ääni -ohjelmassa keskiviikkona.

Hallikainen avautuu ohjelmassa syvälliseen keskusteluun Rainer Frimanin vieraana. Tunnin mittaisessa keskustelussa hän kertoo sairastumisestaan alkoholismiin ja analysoi sen syitä ja seurauksia. Hallikainen näkee pulloon tarttumisen taustalla elämän merkityksettömyyden tunteet ja hylätyksi tulemisen kokemuksen.

–  Aloin enemmän ja enemmän säätää elämääni alkoholilla. Sain vähän väriä elämääni, kun oli harmaata. Työni olen aina hoitanut – niin kuin suorittajaihminen tekee.

–  Se alkoi siinä kohtaa, kun esikoinen syntyi vuonna 1987, kohta kolmekymmentä vuotta sitten. Huomasin, että olen isä ja että minulla ei ole ollut isää. Nyt minun tulee olla se, mitä minulle ei ole oltu. Siinä syntyi ristiriita. Samaan aikaan minulla oli työ ja ura kovassa nosteessa. Olin iskelmä- ja tv-tähti, mutta mulla oli ihan pallo hukassa.

Joel Hallikainen kuvaa Ihmisen ääni -ohjelmassa oman isäsuhteensa vaurioita ja isänsä yllättävää saapumista hänen konsertteihinsa vuosia kestäneen välirikon jälkeen. Ensimmäinen kohtaaminen tapahtui tanssipaikan takahuoneessa, toinen Joel Hallikaisen kirkkokonsertissa alttarikaarella.

– Anteeksiantaminen on valtavan iso prosessi. On luovuttava omasta voimasta – siitä mistä olen pitänyt kiinni, Hallikainen kuvailee.

Parin vuoden takaista raitistumisprosessiaan Hallikainen kuvaa rakkauden voitoksi. Kuvioon kuuluivat sekä puoliso ja perhe että korkeammat voimat.

–  Rakkaus oli se, joka sai minut raitistumaan. Hengellisen hädän kokemus johti rakkauden kokemuksen luo.

–  Minulla alkoi rukoustoiminta. Aloin keskustella Jumalan kanssa. En kuullut ääniä tai saanut kajauksia, mutta aloin yhtäkkiä nähdä ympärilleni.

Raitistumisen ja rakkauden kokemuksen kautta alkoi syntyä uusia lauluja sekä kirkkokonsertteihin että kesällä edessä olevalle tanssilavakiertueelle.

– Sen sijaan, että avaisin kaljapullon, avaankin kirjoitusvihon ja kerron, mikä on se ihmeellinen rakkaus, mikä on meidät tänään kantanut tänne ja rohkaisee puhumaan totta. Siinä on jotain äärimmäisen paradoksaalista.

Joel Hallikainen sanoo kasvaneensa vähitellen pisteeseen, jossa hän on oppinut kiittämään myös vastoinkäymisistä.

– Kipu oli silta. Se rakentui, kun petyin siihen, että elämä on harmaata ja tarkoituksetonta. Millään ei ollut mitään mieltä, koko maailman on yhtä hulluutta. Se masensi.

Teksti ja kuva: Kai Kortelainen

Jippu & Rainer Friman ja ihmisen ääni Radio Deissä keskiviikkoisin klo 16 ja tiistaisin klo 22. Joel Hallikainen vieraana ohjelmassa 18.1., joka kuullaan uusintana 24.1. Ohjelmasarja on ehdolla Vuoden radio-ohjelmaksi ja RadioAwards-palkinnon saajaksi.