-Entistä vaikeammaksi on saarnaajille tullut Jeesuksesta ja vanhurskauttamisesta puhuminen. Siis siitä vapaudesta, jonka me saamme syntisinä lahjaksi. Meidän tulisi yhä enemmän toistaa itsellemme Paavalin sanoja: ”minä en häpeä Kristuksen evankeliumia”, pohtii teologian tohtori ja pastori Juhani Forsberg Armoa 2017 -ohjelmassa.

Luterilaisen reformaation ytimessä ovat sanat: ”yksin armosta, yksin Kristuksen tähden, yksin uskon kautta.” Ne vastaavat kysymykseen: ”millä perusteella ihminen vanhurskautetaan”, siis millä perusteella syntisestä ihmisestä tulee rakas Jumalan lapsi. Luther ajatteli, että kyseessä on täysin alusta loppuun Jumalan antama lahja. Jumalan omaksi tuleminen ei ole riippuvainen ihmisen ratkaisuista tai hyvistä teoista.

-Paavali toteaa, että Jumala tekee jumalattoman vanhurskaaksi.  Siinä on tämä hurja kreikankielinen sana, joka ei tarkoita ainoastaan syntistä, vaan täysin Jumalasta pois kääntynyttä ja hänet hylännyttä. On kysymys siitä, että Jumala ei tee vanhurskaaksi sellaista, joka on hyveellinen, vaan totaalisesti syntisen, Juhani Forsberg painottaa.

Tämä syntisen vanhurskauttaminen on aivan luterilaisen reformaation sydämessä.

-Uskonpuhdistuksen merkkivuonna on surullista, kuinka hallitseviksi tulevat reformaation muut seurausilmiöt. Reformaation ensimmäinen aikaansaannos on se, että me pelastumme yksinomaan Jumalan armosta, Kristuksen tähden, uskon kautta, Juhani Forsberg muistuttaa.

Teologian tohtori ja pastori Juhani Forsberg kertoo Lutherin keskeisestä korostuksesta, vanhurskauttamisopista, Armoa 2017 –ohjelmassa torstaina klo 9:05. Uusinta klo 13:05. Ohjelmasarjan menneet osat löydät Radio Dein ohjelma-arkiston Armoa 2017 –osastolta.