Lähetyshiippakunnan tuore sääntömuutos, jossa se määrittää itsensä kirkoksi, on nostattanut kiivaan keskustelun sekä kirkollisissa että herätyskristillisissä piireissä. Radio Dei ruotii kirkkokohua Viikon debatissa.

Radio Dein uutisoi Suomen evankelisluterilaisen lähetyshiippakunnan hiippakuntakokouksen päätöksestä, jossa se ilmoittaa ”lähetyshiippakunnan olevan luterilainen kirkko Suomessa”. Aiemmin lähetyshiippakunnan sääntöihin oli kirjattu sen olevan ”kirkollinen rakenne”.

Lähetyshiippakunnan hiippakuntadekaani Juhana Pohjola kommentoi Radio Dein uutista vastaamalla Kotimaa24:lle, että kyse on ainoastaan sääntöjen selkeyttämisestä, ei uuden kirkkokunnan perustamisesta.

– Nyt halusimme, että säännöt voi juostessakin lukea. On haluttu selkeyttää sitä, että Lähetyshiippakunta on tunnustuksellinen luterilainen kirkko, kommentoi Pohjola Kotimaa24:lle.

Suomen evankelis-luterilaisen kirkon piispainkokouksen pääsihteeri Jyri Komulainen näkee lähetyshiippakunnan sääntömuutoksen jatkumoksi sen aiemmille linjauksille, jotka Komulaisen mukaan ovat järjestelmällisesti loitontaneet liikettä kansankirkosta. Syyskuussa lähetyshiippakunta liitettiin Kansainvälisen luterilaisen neuvoston (International Lutheran Council) jäseneksi.

– ILC on vaihtoehto Luterilaiselle maailmanliitolle (LML), johon kuuluu suurin osa maailman luterilaisista kirkoista, Suomen evankelis-luterilainen kirkko mukaan lukien. Nyt tehty sääntömuutos on lähetyshiippakunnalta jälleen uusi irtiotto kirkosta, Komulainen sanoo.

Kirkolliset ja herätyskristilliset sosiaalisen median ryhmiin on tulvinut intohimolla kirjoitettuja viestejä, joissa joko kiitellään tai kritisoidaan lähetyshiippakunnan kirkkokuntalinjausta. Viestiketjut täyttyvät tulkinnoista, mitä lähetyshiippakunnan sääntömuutos tarkoittaa  – tai ei tarkoita – ja mihin se johtaa.

Jyri Komulainen ja Juhana Pohjola ovat seuranneet somekeskustelua, Komulainen kansankirkon näkökulmasta ja Pohjola lähetyshiippakunnan sisäpiiriläisenä ja päätöksentekijänä. Keskiviikkoaamun radiolähetyksessä he esittävät omat johtopäätöksensä siitä, mistä on kyse.

Luther-säätiön toiminnan tuloksena syntynyt lähetyshiippakunta jätti perustamisvaiheessa avoimeksi tarkan suhteen määrittelemisen Suomen evankelis-luterilaiseen kirkkoon. Sen perustamisasiakirjassa ilmaistaan halu varata mahdollisuus järjestäytyä kirkon sisälle, mikäli kirkko kehittyy hiippakunnan toivomaan suuntaan.

Sosiaalisessa mediassa lähetyshiippakunnan nimissä esiintyvät seurakuntalaiset tai liikkeen aktiivit korostavat lähetyshiippakunnan seurakuntien olevan ”oikean kirkon tuntomerkkejä” ilmentäviä ”raamatullisia seurakuntia” ja kritisoivat kansankirkkoa liberaaliksi luopiokirkoksi.

Suomen evankelis-luterilaisen kirkon piispainkokouksen pääsihteeri Jyri Komulainen ja lähetyshiippakunnan hiippakuntadekaani Juhana Pohjola Radio Dein Viikon debatissa keskiviikkona 28.11. kello 9.05. Uusinta kello 13.05 ja lauantaina 1.12. kello 13.35. Lähetyksen jälkeen kuunneltavissa myös osoitteissa www.radiodei.fi ja Radiot.fi-palvelussa.

Kuuntele Jyri Komulaisen ja Juhana Pohjolan Viikon debatti: