Viime vuoden lopussa Suomessa oli Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskuksen (ARA) tilastojen mukaan 7900 asunnotonta. Suomeen saapuneet paukkupakkaset ovat herättäneet Helsingin seurakunnat tarjoamaan hätämajoitusta kaduille jääneille.

Käytännössä kodittomien määrä on jopa huomattavasti ARA:n kirjaamia lukuja suurempi, sillä tilastoissa eivät näy ne kodittomat, joiden posti kulkee sukulaisen tai tuttavan osoitteeseen.

Pelkästään Helsingissä on Helsingin seurakuntien yhteisen kirkkoneuvoston puheenjohtajan, Lauttasaaren kirkkoherra Juha Rintamäen mukaan noin neljätuhatta asunnotonta.

Joukkoon mahtuu niin paperittomia turvapaikanhakijoita kuin kriisien kolhimia kantasuomalaisia. Heidän lisäkseen kaduilla palelee Rintamäen arvion mukaan 100-200 liikkuvan romaniväestön edustajaa.

Vailla vakinaista asuntoa ry:n toiminnanjohtaja Sanna Tiivola tähdentää monen asunnottoman mukaan hakevan väliaikaisia ratkaisuja tilanteeseensa. Paukkupakkaset ovat tehneet hädästä akuutin.

Etelä-Suomeen saakka iskenyt pakkasaalto sai Helsingin evankelisluterilaiset seurakunnat reagoimaan asunnottomien ahdinkoon. Kirkot tarjoavat kirkkomajoitusta tammikuusta alkaen kuukausi kerrallaan tarpeen mukaan.

Tammikuun ensimmäisellä viikolla yöpyjille avoinna on Agricolan kirkko, toisella viikolla Herttoniemen kirkko, kolmannella Meilahden kirkko ja viimeisellä viikolla Temppeliaukion kirkko.

Juha Rintamäki sanoo seurakuntien halunneen kokeilla vuoromajoitusta Jeesuksen esimerkin innoittamana:

– Lähimmäistä ei jätetä.

Toinen auttamisen motiivi on herätellä kaupunkilaisia ja päättäjiä todellisuuteen.

– Haluamme nostaa tietoisuutta kodittomuudesta esille ja saada aikaan yhteisen vastuun herättämistä. Onko todella oikein, että Suomen kaltaisissa talvisissa olosuhteissa joku meidän lähimmäinen joutuu viettämään yönsä puistossa tai kadulla, kysyi kirkkoherra Rintamäki Radio Dein Ajankohtaistunnin suorassa lähetyksessä torstaina.

Kirkko pyrkii auttamaan hädänalaisia papereihin ja taustoihin katsomatta.

– Kirkon vuosisataisessa perinteessä on ovelle kolkuttavalle avattu, ja niin sitten nytkin. Kun kirkko tarjoaa yöllä hätämajoitusta, ovella ei kysytä, löytyykö voimassa olevaa kelakorttia tai passia. Kaikki ovat tervetulleita majoittumaan kirkon tiloihin. Tässä suhteessa kirkko tuo meidän yhteiskuntaan sellaisen elementin, jota kukaan muu ei tarjoa, sanoi Rintamäki Radio Deissä.

Teksti: Kai Kortelainen, kuva: Seurakuntalainen.fi

Ajankohtaistunti Radio Deissä torstaisin kello 9 ja kello 13.

Kuuntele Juha Rintamäen kokemuksia on asunnottomien kohtaamisesta: