Radio Dei uusii yleisön pyynnöstä Ilkka Puhakan suositun Kohti kolmatta aamua -radiosarjan. Kanava jakaa Getsemanen arvoituksesta ja evankelistan uskon häilymisestä kimmokkeen saaneen sarjan myös podcastina.

Radio Dei on saanut harvasta ohjelmastaan yhtä paljon palautetta ja kiitosta kuin Mikkelin hiippakuntasihteerinä työskentelevän moniosaaja-näyttelijä-käsikirjoittaja Ari ”Alppari” Tähkäpään ja evankelista Ilkka Puhakan työstämästä Kohti kolmatta aamua -pääsiäissarjasta.

Kuunnelmallinen raamattuopetussarja kuultiin ensimmäisen kerran vuosi sitten pääsiäisenä. Seitsemän jaksoa sisältävä Kohti kolmatta aamua keskittyy kuvaamaan Jeesus Nasaretilaisen viimeisten maanpäällisten päivien tapahtumia.

Ilkka Puhakan mukaan Jeesuksen sanat ja teot sisältävät lukemattomia viittauksia asioihin, joita ei voi ymmärtää tuntematta niiden kulttuurista tai historiallista viitekehystä. Puhakka ei ole päästänyt itseään helpolla yrittäessään itse ymmärtää Jeesus Nasaretilaisen viimeistä maanpäällä vietettyä viikkoa.

– Jeesuksen taistelu Getsemanessa on askarruttanut minua kolmen vuosikymmenen ajan. Aivoissa käytävän ajatuspainin lisäksi sydämeni on kaivannut ymmärrystä noista dramaattisista hetkistä. On siinä välillä uskokin häilynyt, Ilkka Puhakka tunnustaa.

Puhakan mukaan juutalaisen kulttuurin piirteiden ja tapojen tiedostaminen on edellytys Jeesuksen viimeisten päivien merkityksen avautumiselle. Sama pätee historiaan ja alkukielen vivahteisiin. Ilman historian- ja kielentuntemusta tapahtumien syvyys- ja syy-seuraussuhteet jäävät ilmaan.

Tieto ja ymmärrys eri asioita

Tekijä kertoo radiosarjan luomistyön olleen ahaa-elämyksien, ilon ja löytämisen riemun tapahtumaketju.

­– Ovathan kristillisen pääsiäisen tapahtumat olleet minulle jollain tasolla tuttuja jo nuoresta pitäen. Mutta siitä on pitkä matka sen ymmärtämiseen, että tapahtumissa oli kyse ihmiseksi syntyneen Jumalan Pojan syvästä suostumisesta Isänsä, kaikkivaltiaan Jumalan tahtoon. En väitä, että ihminen kykenee sitä koskaan täysin ymmärtämään, mutta olen kokenut kutsumuksekseni yrittää niin hyvin kuin kykenen.

Kohti kolmatta aamua -sarjan käsikirjoitustyössä oli tiivistii mukana Ari Tähkäpää, joka ääninäyttelee jaksoissa Pietarin roolin. Apua käsikirjoitukseen  tuli myös Ilkka Puhakan puolisolta Marjo Puhakalta. Kirjoitusprosessi kesti kokonaisuudessaan kolme vuotta. Kristityt yhdessä ry:n kustantaman sarjan äänituotanto on Radio Dein Antti Suonion käsialaa.

Teksti: Kai Kortelainen

Kohti kolmatta aamua kuullaan Radio Deissä hiljaisella viikolla 6. huhtikuuta alkaen arkiaamuisin kello 9.03 alkaen ja uusintana kello 13.03. Viikonlopun jaksot lähetetään lauantaina ja sunnuntaina kello 14.03.

Kaikki seitsemän osaa ovat jo nyt kuunneltavissa podcastina sivulla radiodei.fi/kohtikolmattaaamua.