Läheisen kuolema on usein yllättävä ja raskas asia. Silloin on hyvä tietää mistä saa apua käytännön järjestelyissä. Kuolema ja testamentti -teemaillassa 11.9.2020 alan asiantuntijat olivat vastaamassa kuuntelijoiden ja toimittajan kysymyksiin.

Lakimies Katariina Kuusiluoma tietää testamentit, perunkirjoitukset, edunvalvontasopimukset ja muut lakiin liittyvät käytännön asiat.

Erja Lindqvist on pitkän linjan haustausasioiden asiantuntija. Hän opastaa työssään sekä omaisia että kuolemaa lähestyviä henkilöitä hautaamiseen ja hautajaisten järjestämiseen liittyvissä käytännön kysymyksissä.

Espoonlahden seurakunnan kirkkoherra, Jouni Turtianen, kertoo miten omaisia ja kuolemaa lähestyviä kohdataan ja palvellaan seurakunnassa.

Lisäksi Radio Dein päätoimittaja Kirsi Rostamo kertoi, miten isän ja äidin kuolema lyhyen ajan sisällä aiheutti aikataulupaineen, henkisten paineiden lisäksi. Kirsin isä ei syystä tai toisesta tehnyt testamenttia, joka olisi nyt selkeyttänyt ja nopeuttanut perinnön selvittelyä

Toimittajana Ariel Neulaniemi.

 

OSA 1: Omaan tai läheisen kuolemaan varautuminen voi helpottaa monelta päänvaivalta. Mitä käytännön asioita liittyy siihen, kun ihminen kuolee? Mitä hyötyä on hautaustoimistosta?

OSA 2: Kohti perunkirjoituksia ja pesänselvitystä. Kuolema ei vielä katkaise sidettä verottajaan.

OSA 3: Mikä on testamentti ja mitä sen tulisi sisältää? Entä mitä kaikkea olisi hyvä tietää sellaisen tekemisestä?

 

Teemaillan opetuksena voidaan todeta, että testamentin ja hautaustahtojen ennakolta oikein kirjaaminen säästäisi omaisten aikaa ja harmituksia jälkikäteen.

** Lue lisää testamenttiasioista