Millaiset asiat sitovat meitä? Mitä on todellinen vapaus? Kuinka pitää siitä kiinni?

Marja Salmisen toimittamassa sarjassa kuullaan vapauttavia tositarinoita ja vastauksia todelliseen vapauteen. Ohjelmaa kustantaa Kristityt Yhdessä ry. Kutsu vapauteen lauantaisin klo 20.05 ja uusintana seuraavana keskiviikko-torstai välisenä yönä klo 24.

KUUNTELE lähetettyjä jaksoja:

12.9.2020: Sami Asp
Laulaja, lauluntekijä ja Pekka Simojoen kitaristi Sami Asp eksyi teini-iässä okkultismiin ja magiaan. Ahdistuksen hoito alkoholilla pahensi vain tilannetta. Avun hän sai yllättäen kahden uskovan Pekan rohkaisevista sanoista ja rukouksista.

5.9.2020: Maria Roimaa

Lapissa kasvanut Maria Roimaa oppi Jeesuksesta jo lapsuudenkodissaan, mutta omakohtaisesti evankeliumi kirkastui vasta teini-iän kriisien jälkeen.
– Minulla oli kova tarve saada hyväksyntää, ja tuli tehtyä valintoja, jotka aiheuttivat paljon häpeää, syyllisyyttä ja ahdistusta.

21-vuotiaana hän väsyi oman elämänsä ristiriitaisuuteen ja antoi koko elämänsä Jeesukselle.
– Oma suorittaminen ja ponnistelu jäi, ja tilalle tuli uusi vahva usko Raamatun sanaan. Tästä alkoi yhdeksän vuotta kestänyt ihmeellinen seikkailu, ja voin koko sydämestäni sanoa, että ei ole mitään sen parempaa.

29.8.2020: Kimppu Hyvärinen
Kimppu Hyvärinen muutti sodan kauhuja pakoon Kambodžasta Suomeen parin vuoden iässä. Lapsuus Suomessa muodostui kuitenkin painajaiseksi, sillä Kimpun isäpuoli käytti lasta hyväkseen tytön teini-ikään saakka. Kimppu tuli uskoon 17-vuotiaana, ja sai turvapaikan sekä uuden alun elämälleen. Nykyään hän on valoisa kristitty ja onnellinen viiden pienen lapsen äiti.

22.8.2020: Ismo Valkoniemi
Samaria-lähetyksen toiminnanjohtaja Ismo Valkoniemi kertoo, kuinka 90-luvun lama veti nuorelta yrittäjältä maton jalkojen alta, ja kuinka ahdistus ja hätä oli tuhota hänen avioliittonsakin. Miten siitä selvittiin ja kuinka mies pystyi selättämään häpeän, joka niin usein liittyy elämän suuriin epäonnistumisiin?

15.8.2020: Merja Vahtera

Nuorena Helsinkiin työn perässä muuttanut Merja Vahtera päätti eräänä iltana etsiä itselle miehen! Tanssilavan reunalta löytyi tanssitaidoton kulkuri, Jari, jonka koko omaisuus kulki rinkassa mukana. Merja ja Jari Vahteran yhteinen matka on ollut kuoppainen, mutta on kestänyt lähes 30 vuotta. Uskon löytänyt pariskunta on saanut yhdessä kasvaa läpi monenlaisten ongelmien ja sielunhaavojen. Nykyään he saavat olla rohkaisemassa ja auttamassa monia Korson Helluntaiseurakunnan johtavana pariskuntana. Pastorin vaimo Merja haluaa myös kannustaa kaikkia pariskuntia päivittäiseen yhteiseen Raamatun tutkimiseen sekä rukoukseen.

8.8.2020: Juhani Honkala
Menokenkää oli kovasti, näin kuvailee Juhani Honkala nuoruusvuosiaan. Juhlinta sai kuitenkin jäädä hänen koettuaan raskaita sydänsuruja, kihlauksen purkautuessa yllättäen. Juhani alkoi etsiä Jumalaa, josta oli lapsena pyhäkoulussa kuullut.

1.8.2020: Ilmari Kauppinen
Ilmari Kauppinen oli nuorena uskossa, mutta ajautui kauemmas Jumalasta, ja lähti merille. Hän menetti myös nuorena tapaturmaisesti osan sormistaan. Pitkän masennuksen voitettuaan, ja Jumala-suhteen uudistumisen myötä, Ilmari aloitti uudestaan harmonikan soiton. Hän laulaa ja musisoi nykyään mielellään Jumalan kunniaksi, niin kaduilla ja kujilla kuin hengellisissä tilaisuuksissa.

25.7.2020: Diana Tammik
Virosta Suomeen muuttanut Diana Tammik haluaa auttaa ihmisiä, ja opiskelee psykiatriseksi sairaanhoitajaksi. Kuinka Diana pystyi voittamaan omat sisäiset ongelmansa, ja miten avioliittokin alkoi voida paremmin?

20.6.2020: Timo Perkola
Timo Perkola oli avioerolapsi, ja koki isättömyyden hyvin kipeänä. Otettuaan nuorena Jeesuksen vastaan Timo alkoi prosessoida isättömyyttään, ja löysi asiassa vihdoin rauhan sekä pystyi antamaan anteeksi alkoholisti-isälleen.

13.6.2020: Anita Hartikainen
Isän alkoholiongelma varjosti Anita Hartikaisen lapsuutta. Vanhempien tultua uskoon kaikki muuttui. Perhettä kohtasi kuitenkin vuonna 2011 suuri suru ja järkytys, kun Anitan Jimi-veli menehtyi yllättäen palamalla. Samoihin aikoihin hänen oma terveytensä oli vaakalaudalla. Kutsu vapauteen -ohjelmassa Anita kertoo, kuinka Jumala lohdutti häntä suuren surun keskellä, ja kuinka hän sai myös kokea ihmeellisen parantumisen.

6.6.2020: Henry Nyman
Henry Nyman menetti teinipoikana osan sormistaan ja varpaistaan vakavassa, muuntajakopissa saadussa sähköiskussa. 70-luvulla hän ajatui vankila- ja väkivaltakierteeseen. Tukholmassa tuli vastaan uskova henkilö, joka houkutteli mukaan hengelliseen tilaisuuteen. Evankelista ja vankilalähetetystyötä tekevä ”Henkka” kertoo myös hyvin koskettavan kohtaamisen itsemurhaa suunnitelleen vangin kanssa.

30.5.2020: Liisi Kupiainen
Risaisen lapsuuden eläneen Liisi Kupiaisen elämä luisui huumeisiin, vankilaan ja kaduille, kunnes Jeesus muutti hänen elämänsä.

23.5.2020: Sami Niikko
– Mun nuoruus oli sellaista reunalla kävelyä, kertoo Takaisin Elämään ry:n toiminnanjohtaja Sami Niikko, jonka sydämen asiana on auttaa nuoria, joiden elämänhallinta on hukassa. Hän oli itsekin eksyksissä, ennen kuin suunta ja tarkoitus löytyivät uskosta Jeesukseen.

16.5.2020: Harriet Lohikari
Espoolainen diakoni ja Kristityt Yhdessä ry:n Rukouspuhelimen yhteyshenkilö Harriet Lohikari kertoo, kuinka hän pystyi Jumalan avulla vapautumaan katkeruudesta ja anteeksiantamattomuudesta, sekä kuinka hän on saanut avun moniin tärkeisiin ja kipeisiin rukouksiin.

9.5.2020 Joni Kamarto
Vantaalainen nuoriso-ohjaaja Joni Kamarto sai kuulla jo pienenä Jeesuksesta, mutta teini-iän kokeilut ja eksyminen huonoon seuraan ja kauas turvallisesta seurakuntayhteisöstä. Vasta vankilareissut ja vaikeat uniongelmat saivat Jonin etsimään uudelleen Jumalaa. Nykyään hän haluaa auttaa erityisesti vähäosaisia romaniveljiä ja -siskoja.

11.4.2020 Kaitsu Salminen
Toimittaja Marja Salmisen seuraan liittyy hänen oma miehensä Kaitsu Salminen. Kaitsu kertoo haastattelussa elämänmuutoksestaan, sekä siitä, kuinka lastenkodissa kasvanut, päihteisiin ajautunut ja vankeusrangaistuksia kärsinyt mies löysi Jumalan armon ja rakkauden. Lisäksi pariskunta keskustelee pääsiäisen merkityksestä.

4.4.2020 Johanna ja Jouni Bäckman
Jouni Bäckman menetti äitinsä vain 6-vuotiaana, Johanna puolestaan kasvoi uskovassa kodissa, mutta oli koulukiusattu. Molemmat lähtivät etsimään pakopaikkaa ja vapautusta huumeista. Kuinka heidän tiensä ristesivät, ja miten päästiin lopulta huumekoukusta irti?

28.3.2020 Jaakko Pirttiaho
Poliisi-isän alkoholismi varjosti Jaakko Pirttiahon elämää lapsuudessa. Jaakko otti Jeesuksen vastaan jo teini-iässä ja kouluttautui itsekin poliisiksi, mutta vuoden 2010 elokuun Veera-myrsky pisti koko elämän uusiksi. Vain täpärästi henkiin jäänyt, puun alle murskautunut pienten lasten isä tipahti syviin vesiin, mutta Jeesuksen läheisyys pitkinä yksinäisinä hetkinä sairasvuoteella oli lähes käsin kosketeltavaa.

14.3.2020 Mertsi Ärling
Kuinka aikoinaan lääkärin erittäin heikkolahjaiseksi romanipojaksi diagnosoima Mertsi Ärling sai langan päästä kiinni ja kouluttautui diakoniksi, ja on toiminut myös pastorina? Entä mitä hän pohtii siitä, että romanien on edelleen vaikeaa menestyä tässä yhteiskunnassa?

7.3.2020 Päivi Peittola
Kansan Raamattuseuran Helsingin työntekijä Päivi Peittola uskoi jo pienenä Jumalaan, mutta pelkäsi kun kuuli puhuttavan Jeesuksen takaisintulosta. Nuorena hän luuli myös syyllistyneensä Pyhän Hengen pilkkaan. Kahden syvän hengellisen kriisin kautta Päivi vapautui vihdoin peloistaan ja kohtasi Jumalan, johon voi turvata kaikissa elämäntilanteissa.

29.2.2020 Mirva Bagwell
Uskovan kodin tytär Mirva Bagwell joutui lapsena kiusatuksi ja syrjityksi ylipainonsa vuoksi. Mirva pudotti painoa, mutta luottamus itseen ja Jumalan rakkauteen parani vasta Mirvan avattua sydämensä rehellisesti Jumalalle. Kristityn puolison rakkaus antoi myös tukea terveen minäkuvan syntymiselle.

22.2.2020 Ilpo Jokimäki
Alkoholisti-isän poika Ilpo Jokimäki etsi itsekin nuorena lohtua päihteistä. Syvän epätoivon jälkeen hän löysi Jumalan armon. Evankelistan ja pastorin kutsussaan hän on saanut todistaa evankeliumin muuttavan ja vapauttavan voiman niin Papua-Uuden Guinean noituutta harjoittavien heimojen parissa kuin nykyisessä työssään Marttyyrien Ääni -järjestössä. Mutta kuinka Jokimäki selvisi omasta syvästä kriisistään isän päädyttyä itsemurhaan? Ja miten hän löysi ihanan vaimonsa?

15.2.2020 Nina Åström
Kuinka laulaja, lauluntekijä ja evankelista Nina Åström vapautui suorittamasta uskoa ja löysi armollisen Jumalan? Ja miksi hän haluaa viedä evankeliumia Venäjän pahamaineisiin vankiloihin?

8.2.2020 Kalevi Marin
”Vanhemmat tilasivat minulle jo ruumisarkun”
Lääkärien ennusteen mukaan Kalevi Marinin piti kuolla jo 2-vuotiaana, ja pari muutakin vaarallista lähellä-piti -tilannetta hänelle on sattunut vuosien varrella. Mikä on poistanut kuolemanpelon? Entä millaisia ihmeellisiä vapautumistarinoita Kalevi on saanut todistaa monilla avustusmatkoillaan lähetyskentille eri puolilla maailmaa?

1.2.2020 Soile Pakkanen
”Jokainen on kaunis ja arvokas Jumalan silmissä”
Mitkä asiat estävät näkemästä tämän, ja kuinka rohkaista ihmisiä vapautumaan elämään sisäisesti rikasta ja mielekästä elämää Jumalan lapsena? Haastateltavana Kempeleen seurakunnan diakonissa Soile Pakkanen, joka kertoo myös oman tyttärensä anoreksiasta ja siitä paranemisesta.

25.1.2020 Reino Halmemies
Vantaalainen sotaveteraani, 93-vuotias Reino Halmemies, oli 18-vuotias ja asepalveluskoulutuksessa, odottamassa rintamalle lähtöä, kun uutinen toisen maailmasodan päättymisestä saapui. Millä mielin Suomessa elettiin näinä vaikeina vuosina, kun maamme vapaus oli vaakalaudalla, ja mikä on tuonut Halmemiehen omaan sydämeen rauhan ja sisäisen vapauden?

18.1.2020 Katja ja Petri Koskelainen
Katja Koskelainen kertoo, kuinka Jeesus vapautti hänet synnistä ja elämän tarkoituksettomuudesta. Toisella puolella maailmaa, Australiassa, hänen tuleva puolisonsa, lähetyssaarnaajaperheeseen syntynyt Petri Koskelainen, ajautui yli 10 vuoden ajaksi kauas Jumalasta.  Miten Jumala uudisti Petrin uskon?  Entä kuinka he löysivät toisensa, ja mikä sai lähtemään monien uhkakuvien ja vaarojen Ugandaan, auttamaan köyhistä köyhimpiä orpolapsia, maahan, joka tunnetaan Idi Aminin hirmuhallinnosta, ja joka edelleen kärsii AIDS:n, Ebolan, korruption, alkoholismin ja köyhyyden kourissa?

11.1.2020 Lauri Nurminen
”Että selviää vaikkei uskoisikaan”
Radio Dein varatoimitusjohtaja Lauri Nurmisen lapsuudenkodissa vallitsi päivisin idyllinen todellisuus, mutta öisin pelon ilmapiiri. Jo varhain hän koki ahdistusta ja pelkoa, ja 30-vuotiaana hänellä oli pitkään koko ajan se pelko, että sekoaa. Nurminen kertoo elämästään menneen noin kymmenen vuotta tämän vaikean pelon kanssa. Usko Jumalaan sekä avun hakeminen ovat saaneet hänet oivaltamaan, että Jumala vapauttaa ihmisen olemaan heikko, ja että rohkea näkyväksi ja kuulluksi tuleminen auttaa myös.

4.1.2020 Debi
Esikoistaan odottava nuori lääkäri ja laulaja-lauluntekijä Debi pohtii tuoreella Hänessä on vapaus -levyllään suhdettaan Jumalaan. Mitä on Raamatun lupaama todellinen vapaus? Kuinka se eroaa tämän ajan arvoista? Mikä innoitti kirjoittamaan lauluja juuri tästä aiheesta?

28.12.2019 Sanna Kuipers
Sanna Kuipers oli nuorena koulukiusattu, ja hän sairastui pakko-oireiseen häiriöön sekä masennukseen. Matkalla terveyteen ja sisäiseen vapauteen häntä auttoivat lääkkeet, terapia, vertaistuki sekä henkilökohtainen suhde Jumalaan.

21.12.2019 Markus Tirranen
Keravan seurakunnan kirkkoherra Markus Tirranen pohtii vakavamielistä suomalaista joulunviettoa.
”Sisälläni asuu edelleen pieni poika, joka ei oikein pysty jouluna rauhoittumaan ja hiljentymään. Eikö jouluna juuri saisi ilo sydämessä tehdä juuri sitä, mikä huvittaa? Eikö joulun lapsi itse vapauttanut meidät elämään? En suostu kantamaan huonoa omaatuntoa siitä, että saatan käydä kuntosalilla juoksemassa juoksumatolla tunnin verran ennen jouluyön messua. Joulun lapsi kutsui meidät elämään, hengittämään ja nauttimaan elämästä kanssansa.”

14.12.2019 Jaana Kekkonen
Ennen uskoontuloaan Jaana Kekkonen etsi vastauksia valtavaan ahdistukseensa ja elämän perimmäisiin kysymyksiin mm. New Agesta. Saatuaan rauhan ja terveen perustan elämälleen uskostaan Kristukseen hän opiskeli diakoniatyöntekijäksi, erityisenä kutsunaan auttaa päihderiippuvaisia ja vankeja. Oma sulhanenkin löytyi vankilamaailmasta, ja yhdessä Jussi Taipaleen kanssa he jakavat työnäkynsä.

6.12.2019 Petri Välimäki
Pastori ja sielunhoidon kouluttaja Petri Välimäki kertoo ohjelmassa, kuinka oman lapsen kuolema pysäytti hänet nuorena perheenisänä huutamaan Jumalan puoleeen ja etsimään pelastusta. Pitkä kokemus pappina ja sielunhoitajana, sekä oman sisäisen maailman eheytyiminen, ovat kirkastaneet Kristuksen tuomaa armoa, rauhaa ja todellista vapautta.

30.11.2019 Pirjo Marin
Eläkkeellä oleva lastentarhanopettaja ja Radio Dein uskollinen vapaaehtoistyöntekijä Pirjo Marin kertoo, kuinka pystyi antamaan anteeksi äidilleen, ja kuinka tärkeää anteeksianto on myös parisuhteessa.

23.11.2019 Jari Vahtera
– Perheessämme oli paljon kuolemaa ja sairautta, ja olin varmaan Suomen nuorin vanki, kun olin äitini kohdussa vankilassa hänen odotusaikanaan, kertoo Vantaan Korson helluntaiseurakunnan johtava pastori Jari Vahtera rikkinäisestä lapsuudestaan sekä siitä, kuinka Jumala on muuttanut ja vapauttanut häntä.

16.11.2019 Lilja Puro
Lausuntataiteilija ja opettaja Lilja Puro kärsi nuoruudessaan arkuudesta, ylisuorittamisesta sekä hylkäämisen pelosta. Kuinka Jumala vapautti hänet ja auttoi eteenpäin avioliitosta, jossa hän oli tullut jätetyksi?

9.11.2019 Virpi Härkönen
Espoolainen sairaanhoitaja Virpi Härkönen kasvoi uskovassa kodissa, mutta ajautui teini-iässä huonoon seuraan. Mukaan tulivat päihteet, rikokset ja kiinnostus okkultistisiin asioihin. Vuosien kova ahdistus, pelkotilat, vaikeat selkäkivut ja masennus saivat hänet lopulta etsimään Jumalaa. Vapautuminen ja usko Jeesukseen löytyivät yllättävällä tavalla.

2.11.2019 Martti Suhonen ja Kai Salminen
Porvoon Helluntaiseurakunnan vanhimmistoveli Martti Suhonen kertoo johtamastaan alkoholisti- ja narkomaanityöstä Samaria lähetyksen Beetlehem-kodissa. Kuinka usko vapauttaa riippuvuuksista, mitä ominaisuuksia päihdetyöntekijältä edellytetään? Ohjelmassa vierailee myös entinen narkomaani Kaitsu Salminen, jolle Martin antama apu oli ratkaisevassa asemassa.

26.10.2019 Arto Antturi
Helsingin Pitäjänmäen kirkkoherra Arto Antturi pohtii ohjelmassa kaunaa. Mikä sitä aiheuttaa, kuinka kaunaisuus vaikuttaa ihmiseen, ja miten siitä voi päästä vapaaksi?

19.10.2019 Hanna Hukkanen
Kun nuoren nelihenkisen perheen kaikki jäsenet kärsivät pitkäaikaissairauksista, ja useat keskenmenot ovat tuoneet pettymyksen toisensa jälkeen, usko Jumalaan voi joutua koetukselle. Sairaanhoitaja ja seurakuntakuoronjohtaja Hanna Hukkanen on kuitenkin saanut suurta lohtua ja voimaa uskostaan, ja kokee vapautta olla aidosti oma itsensä, kaikkine tunteineen ja kipeine kysymyksineen.

12.10.2019 Arto Boa 
Kuinka vapautua kuolemanpelosta sekä pakonomaisesta tarpeesta miellyttää ihmisiä? Evankelista, Gospel First International -järjestön perustaja Artoa Boa kertoo omista kokemuksistaan sekä avusta, jonka usko Jeesukseen on hänelle antanut.

5.10. 2019 Tapani Sopanen
Millainen on kristityn miehen terve tunne-elämä? Entä mikä koukuttaa, ahdistaa, ja kuinka päästä näissä vapauteen? Haastateltavana mies- ja parisuhdetyötä pitkään tehnyt kirjailija Tapani Sopanen.