Kallion ja Paavalin seurakunnat haastavat muut seurakunnat viettämään yötä kirkossa koululaisten kanssa valvomisen sunnuntaina. Mitä, missä, miksi, koska ja kenelle? Vastaukset Kirsi Rostamon toimittamassa ohjelmasarjassa, jonka
Radio Dei ja 100 vuotta iloa – koululaiset kirkossa -kampanja tuottivat yhteistyönä. Jutut lähetettiin klo 15.30 arkipäivisin 6.-17.5. ja ne uusitaan tiistaisin klo 15.30 alkaen 25.6.

Nyt kaikki 10 eri näkökulmaa Yö kirkossa! -tempaukseen ovat kuunneltavissa ohessa.

6.5. uusinta 25.6. Itä-Suomen yliopiston professori Kati Tervo-Niemelä:
Muutoksen haasteet kirkolle

Enää vain 25% nuorista perheistä haluaa antaa kristillistä kasvatusta lapsilleen. 2000-luvulla muutosvauhti on kiihtynyt. Rippikouluun menevä nuori tietää ja on kokenut paljon enemmän kuin aikaisemmat ikäpolvet. Itä-Suomen yliopiston käytännöllisen teologian professori Kati Tervo-Niemelän mielestä kirkon pitäisi panostaa varhaisnuoriin jo ennen rippikoulua. ”Voisiko Yö kirkossa! olla minirippikoulu?” Kuuntele:

7.5. uusinta 2.7. KKP:n johtava asiantuntija Katri Vappula:
100 vuotta iloa koululaiset kirkossa

”Meillä kaivataan uusia toimintamalleja seurakuntaan, missä kristinuskon sisällöt yhdistyisivät lasten ja nuorten elämään sopivalla tavalla ja olisivat pedagogisesti hyvin rakennettuja ikävaiheeseen sopivia. Yö kirkossa! olisi hyvä ja kokeiltu toimintamalli. Toivotaan, että se voisi levitä niin, että kaikilla olisi mahdollisuus osallistua tähän, olla yötä kirkossa. Ja herätä vielä aamulla itse valmistettuun messuun ja nauttia myös siitä”, kertoo Kirkon kasvatus- ja perhetyön johtava asiantuntija Katri Vappula. Kuuntele:

8.5. uusinta 9.7. Ttilan päätoimittaja Juha Kinanen:
Mitä juhlavuonna 2019 tapahtuu

100 vuotta iloa koululaiset kirkossa -juhlavuoden valtakunnallinen ensimmäinen noste oli Ttila -Youtube -kanavan  käynnistäminen tammikuussa. Videoiden suunnittelusta ja toimittamisesta vastaavat nuoret itse. Seuraava juhlavuoden noste on kesän ”Pisara-suurleiri” Partaharjulla, jossa Kinanen vastaa medialeiristä. Marraskuussa on vuorossa ”Yö kirkossa” -tempaus. Silloin Juha Kinanen streamaa tapahtumat Helsingin Kallion kirkosta Ttila-kanavaan. Kuuntele:

9.5. uusinta 16.7. Kirkkoherra Kari Kanala:
Kallion ja Paavalin seurakunnat haastavat

Varhaisnuorisotyö aloitettiin Suomessa Kallion ja Paavalin seurakuntien alueella. Siksi juuri nämä seurakunnat haastavat muita mukaan Yö kirkossa! -tempaukseen kouluikäisille. Paavalin seurakunnan kirkkoherra Kari Kanala kertoo yhdessä nuorten kanssa tehdystä haastevideosta ja siitä, miksi tavoittavan seurakunnan pitää kokeilla uudenlaisia juttuja. Kuuntele:

10.5. uusinta 23.7. Nuorisotyönohjaaja Päivi Sivonen:
Hollolan seurakunnan Kirkkoyö vuodesta 2014

Muutamat seurakunnat Suomessa ovat toteuttaneet ideaa kirkossa yöpymisestä jo useamman vuoden ajan. Hollolan seurakunnassa ”Kirkkoyön” punaisena lankana ollut Raamatun kertomus ”Jeesus 12-vuotiaana temppelissä”. Konseptiin on liittynyt papin kyselytunti tai piinapenkki. Nuorisotyönohjaaja Päivi Sivonen kertoo muitakin vinkkejä onnistuneen tapahtuman sisällöstä. Kuuntele:

13.5. uusinta 30.7. Seurakuntapastori Milla Huttunen:
Nuorten yö Kuopion tuomiokirkossa 4.-5.5.201
9
Kuopion seurakuntayhtymässä järjestettiin toukokuun alussa ensimmäisen kerran Nuorten Yö kirkossa! Nuorisopastori Milla Huttunen kertoo tapahtuman markkinointihaasteista ja nuorten osallistumisesta. Milla Huttunen pitää tärkeänä isoiskoulutuksen ja kerhojen rinnalla tavoittavia tapahtumia ennen ja jälkeen rippikoulun: ”Ne auttavat lapsia ja nuoria löytämään oman paikan kirkossa.” Kuuntele:

14.5. uusinta 6.8. Seurakuntanuori Juho Malinen:
Nuorten yö Tuiran kirkossa nuoren näkökulmasta

Oulun seurakuntayhtymässä Tuiran kirkossa on järjestetty jo kahtena vuotena marraskuussa Nuorten Yö kirkossa. Tapahtumasta tuli heti niin suosittu, että kaikki halukkaat eivät  mahtuneet mukaan. Juho Malinen innostui niin, että osallistui kaveriensa kanssa toisenkin kerran. Kohta 17-vuotias Juho suosittelee Yö Kirkossa tapahtumaa kaikille nuorille. Kuuntele:

15.5. uusinta 13.8. Olarin seurakunnassa seurakuntalaiset ja työntekijät
toteuttavat yhdessä Yö kirkossa! tempauksen

Kun Kirsi Rostamo oli kirkolliskokousedustajana vuonna 2004, kirkolliskokouksessa ehdotettiin Norjan mallin mukaista varhaisnuorten minirippikoulua kirkossa yöpyen. Esitys siirtyi ”jonnekin”, mutta nyt siitä tehdään valtakunnallista toimintaa. Kirkko uudistuu, vaikkakin hitaasti. Kirsi innosti oman seurakuntansa, Olarin, luottamushenkilöt Jan Ahosen, Kira Järveksen ja Katariina Ervamaan mukaan järjestelijöiksi yhteistyössä nuorisotyönohjaaja Timo Kekkonen kanssa. Ensimmäinen koitos oli marraskuussa valvomisen sunnuntaina. Kuuntele:

16.5. uusinta 20.8. Nuorisotyönohjaaja Ilkka Kalliokoski:
Tapiolassa kirkkoyö on Pyhäinpäivän perinne

Yö kirkossa on kuulunut Tapiolan seurakunnan kouluikäisten toimintakalenteriin vuodesta 2005 alkaen. Tapahtuma alkaa pyhäinpäivän aattona, ja illalla käydään hautuumaalla sytyttämässä kynttilät. Seurakunnan nuorisotyönohjaaja Ilkka Kalliokoski on ollut alusta asti mukana. Hän antaa vinkkejä tapahtuman järjestämiseen. Fikkaripiilo on ollut ehdottomasti suosituin leikki. Kuuntele:

17.5. uusinta 27.8. KKP:n johtaja Jarmo Kokkonen:
Kasvatuksen polku vuonna 2030

Kirkon kasvatuksen johtaja Jarmo Kokkonen kertoo Kirkkohallituksessa visioiduista kolmesta erilaisesta kasvatuksen polusta vuonna 2030. Seurakuntien työtavat tulevat muuttumaan, sillä on yhä vähemmän niitä, jotka saavat kristillisen kasvatuksen kotona tai seurakunnassa. Vuonna 2030 tulemme elämään uudessa missionaarisessa tilanteessa, jossa lähetystyön haasteet ovat jo kotiovella. Kuuntele:

24h-haaste kouluikäisille: Viettäkää Yö kirkossa! – Onko seurakuntasi mukana?Posted on 9.5.2019