Uskontunnustuksen opinkohta Jeesuksen neitseestäsyntymästä kirvoitti arkkipiispanvaalin finaaliehdokkailta erilaiset vastaukset Radio Dein vaalitentissä.

Arkkipiispanvaalin toisella kierroksella kohtaavat kandidaatit Espoon piispa Tapio Luoma ja Porvoon piispa Björn Vikström vastasivat Radio Dein vaalitentissä eri tavoin Jeesuksen neitseestäsyntymistä koskevaan kysymykseen.

Suomen evankelisluterilaisen kirkon messuissa useimmin käytetyssä niin sanotussa Apostolisessa uskontunnustuksessa lausutaan [Minä uskon] Jeesukseen Kristukseen, Jumalan ainoaan Poikaan, meidän Herraamme, joka sikisi Pyhästä Hengestä,
syntyi neitsyt Mariasta.

Radio Dein ohjelmajohtaja Kai Kortelainen kysyi arkkipiispaehdokkailta heidän kantaansa uskontunnustuksen kohtaan seuraavasti: Uskontunnustuksen mukaan Jeesus syntyi Neitsyt Mariasta. Kirkossa siis uskotaan Marian olleen neitsyt ennen Jeesuksen syntymää ja Jeesuksen syntyneen Pyhästä Hengestä. On kirkon jäseniä, jotka eivät tähän uskontunnustuksen kohtaan kirjaimellisesti usko, uskotteko te?

Tapio Luoma vastasi kysymykseen lyhyesti: – Minä uskon.

Tentissä hän täydensi vastaustaan korostamalla, että kysymys on teologisesta totuudesta, jota ihminen ei voi järjellä käsittää.

– Ymmärrämme sen, että biologisena totuutena se menee yli meidän ymmärryksemme, mutta teologisena totuutena se ilmaisee äärimmäisen suuren salaisuuden ja kristinuskon aivan perustavaa laatua olevan seikan – juuri sen, että Jumala syntyi ihmiseksi.

Björn Vikströmin vastaus oli Luomaa moniselitteisempi.

– Tässä mennään jo spekulaation puolelle, asiaan, joka ei meidän uskon keskuksen näkökulmasta katsottuna ole oleellinen, Vikström arvioi ja pohdiskeli sitten myös teologista kysymystä Marian synnittömyydestä.

– Uskon siihen, että Jumalalle kaikki on mahdollista, mutta en halua lähteä spekuloimaan, miten se biologisesti on saattanut tapahtua, koska se ei ole tämän tekstin pointti eikä uskontunnustuksen pointti vaan se, että Jeesus on Jumalan Poika.

– Emme voi tietää, onko siinä ollut biologiaa mukana vai onko kyseessä Pyhästä Hengestä sikiäminen, oli Vikströmin päättelyn lopputulema.

Kuuntele Luoman ja Vikströmin vastaukset kysymykseen ”Uskontunnustuksen mukaan Jeesus syntyi Neitsyt Mariasta. Kirkossa siis uskotaan Marian olleen neitsyt ennen Jeesuksen syntymää ja Jeesuksen syntyneen Pyhästä Hengestä. On kirkon jäseniä, jotka eivät tähän uskontunnustuksen kohtaan kirjaimellisesti usko, uskotteko te?”:

Tapio Luoman ja Björn Vikströmin toisen kierroksen kohtaaminen ja finalistikaksikon ensimmäisen kierroksen vaalitentit ovat kuunneltavissa Radio Dein kotisivuilla. Radio Dei seuraa arkkipiispan vaalin toisen kierroksen tuloslaskentaa suorassa vaalistudiossa torstaina 1.3. klo 14 alkaen.

Kuuntele Luoman ja Vikströmin toisen kierroksen vaalitentti kokonaisuudessaan:

Kuuntele Tapio Luoman ensimmäisen kierroksen vaalitentti:

Kuuntele Björn Vikströmin ensimmäisen kierroksen vaalitentti:

Kuva: Kirkon kuvapankki / Markku Pihlaja