Turku – kaksi piispaa

Turun arkkihiippakunnan piispa Kaarlo Kalliala istahti viimeisen kerran Radio Dein Piispan kyselytunnille. Hän eläköityy tammikuun 31. päivänä 2021. Uusi piispa vihitään seuraavana päivänä Turun Tuomiokirkossa. Samalla päättyy kymmenen vuoden pesti piispana Turun arkkihiippakunnassa, josta käsin toimii sekä arkkipiispa Tapio Luoma että alueen omiin käytännön asioihin keskittyvä piispa. Tämä käytäntö on ollut vuodesta 1998 lähtien. Turun arkkihiippakunnan piispoina ennen Kallialaa ovat olleet Kari Mäkinen ja Ilkka Kantola. Piispan kyselytunnilla selvisi, miksi tällainen käytäntö ylipäätään on tarpeellinen ja miksi toiset kokevat sen ”hiipan” eli päähineen edustavana, kun Kalliala ei suostu sellaista päähänsä laittamaan.

Diakoninen työura

Kaarlo Kalliala toimi työuransa alussa merimiespastorina Suomen merimieskirkossa Rotterdamissa vuosina 1983-1989. Tämän jälkeen hän hoiti Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymän  diakoniajohtajan tehtäviä vuosina 1989-1998 käsittäen muun lama-ajan. Ennen arkkihiippakunnan piispana toimimistaan Kalliala toimi vuosina 1998-2010 Turun tuomiokapitulin hiippakuntadekaanina. Kallialaa on pidetty kirkon ”diakonipiispana”, sillä hän toimi piispankautensa aikana muutaman vuoden myös kirkon diakonian ja sielunhoidon toimikunnan puheenjohtaja.

Kalliala ei jarruttele viimeisinä kuukausinaan piispana

Piispa Kaarlo Kalliala istui Radio Dein aulan sohvalle journalistien seuraan. Turvavälien päässä toisistaan ajankohtaisia ja ajattomia kysymyksiä Kallialalle esittivät Turun sanomissa päätoimittajana pitkän rupeaman tehnyt ja hiljattain mediatoimisto Dicton yrittäjä-toimittajana aloittanut Riitta Monto, toimittaja-kirjailija ja Kotimaa-lehden julkaisupäällikkö Olli Seppälä sekä  Sana-lehden päätoimittaja Heli Karhumäki. Puheenvuoroja jakoi itsekin Kallialaa haastanut Ariel Neulaniemi

KUUNTELE Piispan kyselytunti:

 

HUOM!

Piispa Kaarlo Kallialan jatkajasta otetaan selvää seuraavina viikkoina Radio Dein Viikon debatissa.  Ensimmäisenä debattiparina keskiviikkona 7.10. ovat Porin Teljän seurakunnan kirkkoherra Kaisa Huhtala ja Malmin seurakunnan kirkkoherra Heikki Arikka. Toisena debattiparina keskiviikkona 14.10. ovat Turun Mikaelinseurakunnan kirkkoherra Jouni Lehikoinen ja Turun arkkihiippakunnan hiippakuntadekaani Mari Leppänen. Kuuntele ehdokkaiden debatit keskiviikkoaamuna klo 9-10. Uusinta iltapäivällä klo 13 ja seuraavana lauantaina klo 13.30. Viikon debatit ovat kuunneltavissa myös jälkikäteen Radiodei.fi-sivustolla. Kohtaamisia luotsaa toimittaja Ariel Neulaniemi. Tietoa arkkihiippakunnan piispan vaalien äänioikeutetuista ja aikatauluista löydät täältä.