Uutisverkkosivusto Seurakuntalainen.fi toteutti toukokuun lopussa verkossa sanan- ja uskonnonvapauskyselyn. Kyselyn mukaan jopa 86 prosenttia vastaajista on huolissaan sanan- ja uskonnonvapauden tilasta Suomessa. Lähes kolme neljäsosaa (71 %) vastaajista on täysin samaa mieltä väitteen, ”Sanan- ja uskonnonvapaus on mielestäni kaventunut Suomessa viimeisen viiden vuoden aikana”, kanssa. Vain 12 prosenttia vastaajista on eri mieltä väitteen kanssa.

Kyselyssä otettiin myös kantaa kansanedustaja Päivi Räsästä vastaan nostettuihin rikossyytteisiin, ja miten mahdollinen tuomio vaikuttaa sanan- ja uskonnonvapauteen. Reilu enemmistö (86 %) vastaajista arvelee, että Räsäsen mahdollinen tuomio rajoittaa väistämättä sanan- ja uskonnonvapautta Suomessa. Lisää kyselystä täällä.

Mitä Maikkarin toimittaja Ivan Puopolo pohtii sananvapauden tilasta Suomessa? Onko Suomi sananvapauden mallimaa? Miten tämä näkyy esimerkiksi Pride-viikon aikana? Entä miten hän suhtautuu Päivi Räsäsen saamiin syytteisiin? Toimittajana Ariel Neulaniemi.

Kuuntele haastattelu [Radio Dei 13.7.2021]