”Tässä auttoi Herra”

Pelkosenniemelle aikoinaan sotaveteraanien toiveesta pystytetty patsas kätkee sisälleen erikoisen viestin. Mitä tapahtuikaan talvisodan yhdessä tukalimmista paikoissa mahdottoman edessä? Voidaanko historian tietojen valossa todeta, että Jumala on auttanut kansankunnan kohtalossa? Ilmavoimien entinen kouluttaja ja hävittäjälentäjä, sotahistoriaharrastaja Olli Seppänen on selvittänyt talvisodan tapahtumia eri lähteistä niin sotakirjallisuudesta kuin sodassa palvelleiden arkistoista. Olli Seppänen toimii Kansan Raamattuseuran koulutuspalveluiden kouluttajana ja on samalla huomannut, miten suomalaisten usko ja Jumalan varjelus on ollut merkittävässä roolissa talvisodan kulussa. Varsinkin Pelkosenniemen taistelussa, jonka Suomi ihmeellisesti voitti.

Pelkosenniemen taistelun voiton merkitys on ollut suurempi kuin tähän asti on ymmärretty.

Seppänen haastaakin historian tuntijoita pohtimaan, miten olisi talvisodan tapahtumat edenneet, mikäli Pelkosenniemen taistelu olisi hävitty neuvostoarmeijalle? Seppäsen mukaan tässä tilanteessa neuvostoarmeijan joukot olisivat olleet ensiksi Kemijärven itäpuolella Joutsjärvellä taistelleiden suomalaisjoukkojen selustassa. Tästä näkökulmasta voidaa ymmärtää, että Pelkosenniemen taistelun voiton merkitys on ollut suurempi kuin tähän asti on ymmärretty.

Pelkosenniemen taistelusta on tehty vihdoin myös elokuva, vaikka se on ollutkin yksi mielenkiintoisimmista ja tiukimmista talvisodan tilanteista Suomen kannalta. Ariel Neulaniemi haastattelee Seppäsen lisäksi elokuvan käsikirjoittaja, ohjaaja ja tuottaja Martti Takaloa. Hän sai idean elokuvan tekemiseen juuri kuulemalla Seppäsen erästä puhetta talvisodan ihmeistä.

Kuuntele [Radio Dei 3.8.2021]