Piispa Seppo Häkkinen kuvaa kirkkopäiviä kohtaamisen paikaksi, jossa täytyy olla tilaa erilaisille mielipiteille. Mikkelin piispa pitää puoluejohtaja Jussi-Halla-ahon ja Helsingin piispa Teemu Laajasalon keskustelua tervetulleena avauksena.

Helsingin piispa Teemu Laajasalon, perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-ahon ja koomikko Joonas Nordmanin on tarkoitus keskustella toukokuussa Jyväskylässä järjestettävillä Kirkkopäivillä sopivasta ja sopimattomasta puheesta sekä sananvapauden rajoista.

Kirkkopäivät on antanut paneelikeskustelulle otsikon Mistä saa puhua, mille saa nauraa?

Vantaan seurakuntien yhteisen kirkkovaltuuston puheenjohtaja Eve Rämö ja Helsingin seurakuntien yhteisen kirkkovaltuuston puheenjohtaja Hanna Mithiku kritisoivat piispa Teemu Laajasaloa Kotimaa- ja Kirkko ja kaupunki -lehdissä siitä, että tämä on kutsunut Jussi Halla-ahon Kirkkopäiville.

Helsingin piispan ja perussuomalaisten puoluejohtajan Kirkkopäiville kaavailtu kohtaaminen on herättänyt sosiaalisessa mediassa keskustelua sekä kohtaamisen puolesta että erityisesti sitä vastaan.

Kotimaa -lehden artikkelitoimittaja Jussi Rytkönen kysyi Mikkelin piispa Seppo Häkkiseltä mielipidettä kyseisestä piispan ja puoluejohtajan kohtaamisesta ja siitä syntyneestä kohusta Radio Dein Piispan kyselytunti -lähetyksessä tänään keskiviikkona.

Häkkinen halusi painottaa, että Kirkkopäivät on nimenomaan tarkoitettu erilaisille kohtaamisille ja keskusteluille. Tämän takia piispan ja puoluejohtajan välinen keskustelu sopii Häkkisen mukaan hyvin tilaisuuden ohjelmaan ja profiiliin.

– Kirkkopäivillä tulisi olla tilaa erilaisille ihmisille, erilaisille mielipiteille ja rakentavalle keskustelulle.

Häkkinen jatkoi toteamalla, että hän odottaa mielenkiinnolla tulevaa keskustelua kollegansa Teemu Laajasalon ja puoluejohtaja Jussi Halla-ahon välillä. Lopuksi Häkkinen sanoi keskustelemisen olevan hyvä asia.

Häkkinen huomautti, että joka kuudes suomalainen oli äänestänyt Halla-ahon puoluetta. Näin ollen hänen mielestään olisi kummallista, jos ei ylipäänsä haluttaisi keskustella perussuomalaisten puoluejohtajan kanssa.

Piispan kyselytunnilla käsiteltiin myös piispojen tapaa hoitaa yhteiskuntasuhteita poliittisten puolueiden suuntaan. Suorassa lähetyksessä Häkkiseltä kysyttiin mielipidettä siitä, pitäisikö piispojen pitää yhteyttä kaikkiin poliittisiin suuntiin vai tulisiko yhteydenpidossa käyttää harkintaa.

– Jos ajattelen omaa viranhoitoani, olen ihan määrätietoisesti nimenomaan rakentanut näitä yhteyksiä kaikkiin poliittisiin puolueisiin ja suuntiin.

Häkkisen mielestä Suomessa ei olla sellaisessa tilanteessa, jossa ”joitakin tahoja pitäisi rajata yhteydenpidon ulkopuolelle”. Mikkelin piispan mukaa tilanne olisi huolestuttava, jos yhteyksiä piispojen ja puolueiden välillä ei voitaisi vaalia.

Kuuntele Piispan kyselytunti [Radio Dei 24.4.2019]:

Katso videotallenne Piispan kyselytunnista [Radio Dein Facebook 24.4.2019]

Teksti ja kuva: Katariina Behm