”Pitäkää tunkkinne!” kuului Jari Jolkkosen vastaus, kun Savon Sanomien artikkelitoimittaja Sami Vainio kysyi Kuopion piispalta Radio Deissä, kuinka tämä suhtautuu Helsingin kirjamessujen linjaukseen poistaa piispat esiintyjäjoukostaan.

Helsingin kirjamessujen uuden ohjelmajohtajan Ronja Salmen linjaus poistaa kristillisyys Helsingin kirjamessujen lavaohjelmistosta sai syksyllä laajaa huomiota myös kristillisen kentän ulkopuolella.

Viime kirjamessuilla katkesi pitkä perinne Vuoden kristillisen kirjan palkitsemisesta osana kirjamessujen ohjelmaa. Vastaavasti aiempina vuosina ohjelma-aikaa saaneita evankelis-luterilaisen kirkon piispoja ei enää lokakuussa kelpuutettu esiintyjäjoukkoon.

– Pitäkää tunkkinne! kuului Kuopion hiippakunnan piispa Jari Jolkkosen ytimekäs vastaus, kun Savon Sanomien artikkelitoimittaja Sami Vainio tiedusteli Radio Dein keskiviikkoaamun suorassa Piispan kyselytunti -lähetyksessä, kuinka Jolkkonen tapaukseen ja Helsingin kirjamessuihin suhtautuu.

– Jostakinhan se kertoo, kun ajatellaan, että tällaiset pitää raivata pois kirjamessuilta. Minusta se on kummallista, koska kuitenkin kirkko on opettanut tämän kansan lukemaan, ja kristityt ovat tekstiorientoitunutta porukkaa, jotka lukevat mielellään sanomalehtiä ja kirjoja, perusteli Jolkkonen suivaantumistaan Radio Dein lähetyksessä.

”Kristofobia on oikea nimi sellaiselle ilmiölle, joka on totta.”

Jari Jolkkonen näkee merkkejä kristofobian eli kristinuskon vastaisuuden ja kristinuskoon kohdistuvien ennakkoluulojen vahvistumisesta Suomessa. Jolkkonen katsoo ilmiöön sisältyvän samankaltaisia mekanismeja homofobian ja islamofobian kanssa.

– Uskontofobia tai kristifobia on oikea nimi sellaiselle ilmiölle, joka on totta, Jolkkonen arvioi.

Kuopion piispan mukaan Suomessa on yhä myönteinen perusvire kristillistä uskoa kohtaan. Ilman sitä 70 prosenttia kansasta ei kuuluisi luterilaiseen kirkkoon.

Jolkkosen mukaan ennakkoluuloisuus ja kriittisyys kristillisyyttä kohtaan kuuluu siitä huolimatta yhä voimakkaammin.

– Joulun alla opetushallituksen virkamies puhui uskontoallergiasta, ja se herätti yhdenlaisen someraivon.

– Kyllä meillä on vielä tässä moniarvoisuudessa opettelemista Suomessa. Se vaara on, että neutraliteetin tai neutraalisuuspuheen nojalla edistetään käytännön pakkouskottomuutta. Se ei kuulu länsimaiseen demokratiaan.

Teksti: Kai Kortelainen, kuva: Mikael Juntunen

Kuuntele, kuinka piispa Jari Jolkkonen kommentoi Helsingin kirjamessujen linjauksia Radio Dein Piispan kyselytunnilla 30.1.2019:

Kuuntele Piispan kyselytunti -lähetys kokonaisuudessaan:

Tulevat Radio Dein ja Kotimaan toteuttamat Piispan kyselytunti -lähetykset:

27.2. klo 9 Lapuan hiippakunnan piispa Simo Peura

13.3. klo 9 Turun arkkihiippakunnan piispa Kaarlo Kalliala

24.4. klo 9 Mikkelin hiippakunnan piispa Seppo Häkkinen

29.5. klo 9 Tampereen hiippakunnan piispa Matti Repo

25.9. klo 9 Espoon hiippakunnan piispa Kaisamari Hintikka

3.10. klo 9 arkkipiispa Tapio Luoma

27.11. klo 9 Oulun hiippakunnan piispa Jukka Keskitalo