Nykyiset päästövähennystavoitteet eivät riitä pysäyttämään maapallon lämpötilan nousua tämän vuosisadan aikana 1,5 asteeseen. Tämä käy ilmi YK:n ympäristöohjelma Unepin juuri ennen YK:n Glasgow’n ilmasto­kokousta julkaistussa raportissa. Sen sijaan nykyiset toimet ja tavoitteet johtavat siihen, että maapallon keskilämpö­tila nousee 2,7 astetta vuosi­sadan loppuun mennessä. Tällä olisi raportin mukaan tuhoisat seuraukset. Mitä tästä sanovat ilmastopolitiikasta väitellyt ja aiheesta ”Ilkeitä ongelmia – Tarinoita politiikasta” -kirjassaankin osaltaan kirjoittanut Eija-Riitta Korhola sekä Helsingin vasemmiston kaupunginvaltuutettu ja Elokapina-liikkeen ympäristöaktivisti Elina Kauppila.

Lämpötilan nousun rajaamiseen on jo kiire Kauppilan mukaan. Hän muistuttaa, että tälläkin hetkellä ilmastonmuutos aiheuttaa jo massakuolemia. Suomen pitäisi näyttää esimerkkiä muille maille ja olla suhteellisen suuren hiilijalanjälkensä takia tiukentamassa hiilineutraaliustavoitettaan nykyisestä vuodesta 2035 pikemminkin vuoteen 2025, jota Kauppila Elokapina-liikkeessä on pyrkinyt ajamaan.

Korhola puolestaan muistuttaa ilmastonmuutoksen olevan monisyinen asia, jossa energiamurroksessa on tehty huonoja päätöksiä ja tälläkin hetkellä keskitytään hiilidioksidiin. Fiksuun ilmastostrategiaan on liitettävä Korholan mukaan suurimmat päästäjät kuten Kiina. Olisi tärkeä myös huomioida puhtaista energialähteistä halpa ja tehokas, jollaisena Korhola näkee ydinvoiman. 

Toimittajana Ariel Neulaniemi.


Kuuntele [Radio Dei 3.11.2021]