Maskivelvoite ja liikkumisrajoitteet. Siinä teemat, joita puntaroitiin Radio Dein Viikon debatissa keskiviikkona 24.3. Vieraina olivat sosiaali- ja terveysvaliokunnasta varapuheenjohtaja Mia Laiho (kok.) ja jäsen Heidi Viljanen (sd.)

Hallitus ei päässyt yhteisymmärrykseen koronaan liittyvistä liikkumisrajoituksista. Pääministeri Sanna Marin tviittasi tiistai-illan vaihduttua seuraavan vuorokauden puolelle Twitterissä, että kolme puoluetta käsittelee asiaa vielä keskiviikkona. Median tietojen mukaan nämä puolueet olisivat RKP, Vasemmistoliitto ja Vihreät. Marin muistuttaa THL:n ja STM:n arvioivan rajoituksille olevan perusteet ja välttämätön tarve. HUS:n apulaisylilääkäri Eeva Ruotsalainen totesi maanantaina Ylen A-Studiossa, että yhtäaikaisilla, kaikkia koskevilla liikkumisrajoituksilla voidaan saada tautitapaukset laskuun. Hallituksen pohtimalla kokonaisuudella saataisiin THL:n arvion mukaan sosiaalisten kontaktien määrä jopa 25 prosenttilla nykyistä pienemmiksi. Rajoituksilla olisi siis vaikutusta laajasti, koska niiden avulla päästäisiin puuttumaan juuri sellaisiin kontakteihin, joihin ei tällä hetkellä voida puuttua, pääministerin mukaan.

Kansalaisilla on järeinä aseina käytössä jo maskit, turvavälit, käsihygienia sekä liikkumista on jo rajoitettu sulkemalla tai vahvasti rajoittamalla monet palvelualan paikat kuten ravintolat, erilaiset tapahtumat ja tilaisuudet, kirjastot ja uimahallit. Tehdäänkö nämä toimet turhiksi, jos Suomi on edelleen ainoa Pohjoismaa, missä rajan ylittävältä ei vaadita negatiivista testitulosta? Entä pitäisikö uskonnolliset yhteisöt saattaa kokoontumisrajoitusten suhteen samalle viivalle lainsäädännön nojalla, mikäli joissain – joskin harvoissa – paikoissa saatetaan kokoontua edelleen ilman maskeja ja turvavälejä isommalla joukolla? Entä pitääkö korona olla koko ajan ykkösprioriteettinä, vaikka samaan aikaan esimerkiksi hoitovelka ja mielenterveysongelmat koronaan liityvien rajoitusten takia kasvavat?

Kuuntele Viikon debatti: