Pastori ja Pipliaseuran kehittämispäällikkö Antti Siukonen on kirjoittanut Lasten katekismuksen. Siukonen kertoo miettineensä omien lastensa hengellistä kasvatusta kirjaa kirjoittaessaan. Siukonen haluaa kannustaa vanhempia puhumaan hengellisistä asioista lapsille, vaikka vanhempi itse olisi niistä epävarma itsekin.

– Lapsen hengellinen kasvatus on mielestäni jokaisen vanhemman haaste ja iso kysymys tässä ajassa. Yleisellä tasolla koko teemaa pyritään välttämään. Mutta tätä yhteiskunnallista tilannetta, jossa usko individualisoituu, siitä pyritään siis tekemään jokaisen henkilökohtainen asia, josta ei tarvitse julkisesti sanoa mitään – sitä tilannetta pitää vähän minun mielestäni haastaa, Antti Siukonen sanoo.

Moni vanhempi kokee uskonasioista puhumisen vaikeaksi ja sivuuttaa asian lastensa kanssa jutellessa. Antti Siukonen kehottaa kuitenkin antautumaan vuoropuheluun lapsen kanssa.

– Jos lapsi kasvaa sellaisessa ympäristössä, missä sille ei kerrota, mitä vanhempi ajattelee kristinuskosta, tai uskonnoista ylipäänsä, niin se on mielestäni hieman huono tilanne lapsen kannalta. Parempi on asettua dialogiin lapsen kanssa. Puhua rehellisesti siitä mihin itse uskoo, niin silloin lapsi saa tarttumapinnan johon se itse voi myöskin samaistua ja se näkee että aikuisella on ehkä jotain kysymyksiä ja ehkä asioita, joita hän ei täysin allekirjoita. Lapsi saa myös huomata, että tässä vanhempi on epävarma, Siukonen pohtii.

Lapsi etsii luonnostaan sisältöä hengellisen elämän kaipuulleen.

-Jos ei tätä pintaa lapselle anna, niin silloin pinnan täyttää jokin – joku täyttää sen lapsen uskonnollisen kyselyn tyhjiön. Haastan vanhempia, että olipa maailmankatsomus ihan millainen tahansa, niin juttele siitä lapselle, Antti Siukonen päättää.

Pastori ja Pipliaseuran kehittämispäällikkö Antti Siukonen kertoo lasten hengellisestä kasvattamisesta Armoa 2017 -ohjelmassa Radio Deissä torstaina 30.3. klo 9.05. Uusinta klo 13.05.

Ohjelmasarjan menneet osat löydät Radio Dein ohjelma-arkiston Armoa 2017 –osastolta.