Radio Deissä alkaa tiistaina 4. helmikuuta uusi Ex-Criminals -radiosarja, jossa entiset rikolliset Lauri ”Late” Johansson ja Ali Niemelä keskustelevat vieraidensa kanssa rosoisesti elämän suurista kysymyksistä.

– Nykyään Suomen vankiloissa kaikkien ongelmien juuri on vankien vakava päihdeongelma. Neljällä vangilla viidestä on vakava monimuotoinen päihderiippuvuus, kuten oli minullakin. Siitä on diagnoosikin, paljastaa ”Late” Johansson huomenna tiistaina kuultavassa Ex-Criminals -sarjan avausjaksossa.

Syksyn ja talven ajan päihdekuntoutuksessa käynyt Johansson pitää tärkeänä, että vankien päihdeongelmiin olisi laitoksissa tarjolla apua, kuten AA-ryhmiä. Itse hän sanoo päässeenä päihdekoukusta irti uskon avulla.

– Pääsin kamasta eroon, kun rukoilin Herralta apua. Piri lähti päivässä, eikä ole sen jälkeen tehnyt mieli.

Vaikka Johansson ilmoittautuu vankien päihdehoidon kannattajaksi, vankien hyysäämisestä hän sanoutuu jyrkästi irti.

– Monta kertaa valitetaan turhasta, esimerkiksi ruoasta. Totuus on kuitenkin se, että vankilassa, vaikka Riksussa [Riihimäen keskusvankila], syödään paremmin kuin kouluissa ja vanhainkodeissa. Ihan turha valittaa – varsinkin kun vankilassa ruoka on ilmaista, ja itse olet itsesi sinne hommannut.

Johansson ja Niemelä kutsuvat Radio Deissä kuultavaan Ex-Criminals -ohjelmaansa laajalla skaalalla. Avausjaksoon vieraaksi saapuu helsinkiläinen yliopistomies ja biokemisti Pauli Ojala.

Ojala tekee työtä vankien kanssa ja auttaen vapautuneita vankeja työllistymään. Radiossa Johansson kertoo hänelle ongelmista, joihin on itse puolitoista kuukautta kestäneen koevapautensa aikana törmännyt.

– Asunnon saaminen tuntui mahdottomalta, kun vuokrasopimusta tehtäessä piti kertoa nimi. Sähkösopimuksen solmiminenkin onnistui vasta kolmannen firman kanssa.

Johanssonin mukaan tärkeintä on katkeruuden kierteen katkaiseminen.

– En muistele ketään katkeruudella. [Helsingin huumepoliisin entisen päällikön Jari] Aarnion kaverikin veti multa kolmesataa tuhatta ohi. En minä sitä pahalla muistele. Jos hän tulee vastaan, niin hymyilen vaan. Anna meille meidän syntimme anteeksi niin kuin mekin anteeksi annamme niille, jotka ovat meitä vastaan rikkoneet, sanotaan jo Isä meidän -rukouksessakin.

”Late” Johansson puhuu ohjelmassa paljon uskoon kätkeytyvästä voimasta, mutta hän näkee arvon myös suojelevissa ihmissuhteissa. Nuorten miesten syrjäytymiselle ja rikollisuudelle Johanssonilla on suoraviivainen vastaus.

– He eivät ole saaneet isän mallia ja rakkautta lapsena. Se oireile vanhempana.

KUUNTELE: Pauli Ojala vieraana Ex-Criminals ohjelmassa 4.2.2020
OSA 1:

OSA 2:

 

 

Ex-Criminals 4.2. alkaen Radio Deissä tiistaisin kello 22.05 ja uusintana keskiviikkoisin klo 16.05. Jaksot kuunneltavissa lähetysten jälkeen: radiodei.fi/excriminals.

Teksti: Kai Kortelainen, kuva: Pauli Ojala on Lauri Johanssoniin vieraana Ex-Criminals -sarjan avausjaksossa.