Löytöretket avasivat myöhäiskeskiajan lopulla uuden tilanteen. Ymmärrettiin, että koko maailma ei olekaan kuullut evankeliumia.

-Keskiajalla ajateltiin, että juutalaiset ja muslimit ovat kieltäneet ja torjuneet evankeliumin, mutta ajateltiin että evankeliumi on kyllä julistettu koko maan piiriin, piispainkokouksen pääsihteeri ja uskontodialogiin perehtynyt dosentti Jyri Komulainen kertoo.

Uusi tilanne avasi uusia kysymyksiä. Mitä käy ihmiselle, joka ei todella ole koskaan kuullut Kristuksesta?

-Tuolloin kehitettiin erilaisia teologisia varaventtiilejä. Ajateltiin esimerkiksi, että Jumala voi lukea sen, että joku toivoo ja haluaa ja taipuu kohti Jumalaa ikään kuin kasteeksi, vaikka häntä ei varsinaisesti kasteta. Tällainen voittamaton syyttömyys siitä, että hän ei itse pysty tietämään sitä, että evankeliumi on olemassa nähtiin eräänlaisena varaventtiilinä siihen, että tällainen ihminen voi pelastua

Mitä on uskontojen välinen dialogi? Millaisia merkkipaaluja uskontojen välisessä dialogissa on? Milloin uskontodialogi on aloitettu Suomen evankelis-luterilaisen kirkossa? Kuuntele Armoa 2017 –ohjelma Radio Deistä torstaina klo 09:05 (ja uusintana klo 13:05). Ohjelmassa on vieraana piispainkokouksen pääsihteeri Jyri Komulainen. Ohjelmasarjan menneet osat löydät Radio Dein ohjelma-arkistosta tästä linkistä.