Tänä vuonna vietetään reformaation juhlavuotta. Juhlavuosi ajoitetaan hetkestä, jolloin Luther julkaisi 95 teesiään. Teesit ovat merkittävä asia reformaation historiassa. Luther ei suinkaan ollut ensimmäinen, joka teesejään julkaisi.

-Teesit olivat oppineiden, lähinnä yliopistoväen, väitelauseita, joilla oli tarkoitus herättää keskustelua jostakin aiheesta. Ne olivat kirjoitettu latinaksi, joka oli oppineiden kieli. Ne olivatkin tarkoitettu lähtökohtaisesti vain yliopistoväen luettavaksi, kertoo Kuopion hiippakunnan piispa ja teologian tohtori Jari Jolkkonen

Opiskelijat kuitenkin pian käänsivät teesikokoelman saksaksi ja hiljattain keksityn kirjapainotekniikan avulla teesit levisivät kulovalkean tavoin.

Lutherin teesit käsittelivät yhtä asiaa. Luther kirjoitti teesit nostaakseen esille epäkohtia, joita hän havaitsi ajan roomalaiskatolisen kirkon ylläpitämässä anekaupassa. Kirkko myi aneita, joilla ihminen saattoi korvata ripissä synnin ajalliseksi rangaistukseksi määrätyn katumustyön. Katumustöitä saattoi olla esimerkiksi almujen antaminen köyhille. Aneiden tuotto käytettiin hyväntekeväisyyteen. Lutherin aikana aneita myytiin kuitenkin Rooman Pietarinkirkon rakennuskulujen kattamiseen. Rahan kerääminen kirkon keskushallinnolle, kaukana Roomasta aina Saksassa saakka, oli herättänyt närää jo ennen Lutherin teesejä.

Emme tiedä tarkasti, naulasiko Luther koskaan teesejään kirkon oveen, mutta se on varmaa, että Luther lähetti teesinsä postitse muun muassa Mainzin arkkipiispalle.

-Luther halusi, että epäkohta poistettaisiin ja odotti, että piispa omalla auktoriteetillaan puuttuisi siihen. Näinhän olisi hyvin voinut käydä, ellei Mainzin arkkipiispa olisi sotkenut itseänsä aika syvälle anekauppaan. Tätähän Luther ei välttämättä tiennyt, piispa Jolkkonen kertoo.

Mainzin arkkipiispa ei halunnut ottaa itse vastuuta asiassa, vaan välitti tiedon Lutherin teeseistä Roomaan ja näin tieto augustinolaismunkki Lutherista oli saavuttanut jo Roomalaiskatolisen kirkon ylimmän johdon: paavin.

Kuopion hiippakunnan piispa ja teologian tohtori Jari Jolkkonen kertoo enemmän teeseistä, aneista ja anekaupasta Radio Dein Armoa 2017 ohjelmassa torstaina klo 9:05 ja 13:05.