Suomeen vihitään järjestyksessään kolmas naispiispa, kun Mari Leppänen, 42, voitti vastaehdokkaansa Jouni Lehikoisen, 59, Turun arkkihiippakunnan tasaisen piispanvaalin toisella kierroksella. Äänet jakautuivat Leppäsen hyväksi 565-467.

Mari Leppänen Turun arkkihiippakunnan tuomiokapitulin hiippakuntadekaani ja tammikuussa eläkkeelle siirtyvän piispa Kaarolo Kallialan entinen erityisavustaja. Leppänen vihittiin ensimmäisenä vanhoillislestadiolaisena naisena papiksi vuonna 2012. Vihkimyksen jälkeen hän joutui vetäytymään Turun rauhanyhdistyksen luottamustoimista, koska naispappeutta vastustavat vanhoillislestadiolaiset eivät hyväksyneet vihkimystä.

Mari Leppänen on työskennellyt Seurakuntavaalien ja kirkon viestinnän kehittämisen projektipäällikkönä kirkkohallituksessa, tiedottajana Liedon seurakunnassa ja toimittajana STT:ssä. Radio Deissä hän on toimittanut Mari Leppänen ja kerrottu elämä -ohjemasarjaa.

Kuukausi sitten järjestyssä Turun arkkihiippakunan piispanvaalin ensimmäisen kierroksen äänetyksessä Mari Leppänen sai 357 ääntä ja hänen seurakseen toiselle kierrokselle edennyt Turun Mikaelin seurakunnan kirkkoherra Jouni Lehikoinen 327 ääntä. Toisella kierroksella kärkikaksikon järjestys pysyi samana.

Piispanvaalissa äänioikeutettuja olivat arkkihiippakunnan papit ja lehtorit, hiippakunnasta hiippakuntavaltuustoon valitut maallikkojäsenet, kirkolliskokoukseen valitut maallikkoedustajat ja kirkkohallitukseen valittu maallikkojäsen, hiippakunnan seurakuntien maallikkovalitsijat sekä tuomiokapitulin lakimiesasessori ja maallikkojäsen.

Uusi piispa aloittaa virassaan 1.2.2021 ja hänet vihitään piispaksi Turun tuomiokirkossa 7. helmikuuta.

Teksti: Kai Kortelainen

Radio Dei haastattelee Mari Leppästä ja Jouni Lehikoista suorassa iltapäivälähetyksessä tänään torstaina 3.12.